Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Rastie počet samovrážd medzi vojnovými veteránmi

Americkí vojnoví veteráni, ktorí prežili útok na základňu Pearl Harbor Foto: TASR/AP

Zo štúdie, ktorú dnes zverejnilo americké ministerstvo pre záležitosti veteránov (VA), vyplýva, že každý deň spácha samovraždu približne 22 bývalých vojakov americkej armády.

Washington 2. februára (TASR) - Zatiaľ najrozsiahlejšia štúdia americkej vlády o samovraždách vojnových veteránov odhalila, že počet vojakov vo výslužbe, ktorí dobrovoľne skoncujú so svojím životom, je oveľa väčší ako sa doteraz predpokladalo.

Zo štúdie, ktorú dnes zverejnilo americké ministerstvo pre záležitosti veteránov (VA), vyplýva, že každý deň spácha samovraždu približne 22 bývalých vojakov americkej armády. Ministerstvo skúmalo výskyt samovrážd u veteránov v rokoch 1999-2010.

V porovnaní s predošlým výskumom VA, ktorý nebol taký podrobný a odhadol počet samovrážd na 18 denne, je to výrazný nárast, konštatovala agentúra Reuters.

Správa ďalej uvádza, že najčastejšie, až v 69 percentách prípadov, skoncujú so životom vojnoví veteráni vo veku nad 50 rokov.

"Tieto údaje poskytujú úplnejší, presnejší a čo je najsmutnejšie, i oveľa znepokojujúcejší obraz o počte samovrážd veteránov," konštatovala v reakcii na zverejnenú správu senátorka Demokratickej strany Patty Murrayová zo štátu Washington, ktorá presadila prijatie zákona o posilnení zdravotnej starostlivosti o vojnových veteránov.

Už v minulom roku agentúra Reuters na základe svojho vlastného zberu údajov o samovraždách amerických veteránov v rokoch 2005-2010 informovala o narastajúcom počte samovrážd bývalých vojakov.

Štúdiu zverejnilo ministerstvo krátko po tom, ako americká armáda vo svojej správe konštatovala, že zaznamenala rekordný počet, 349 samovrážd aktívnych vojakov v roku 2012, ktoré dokonca prekročili celkový počet strát armády USA v bojových operáciách vo svete.