Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Trump vyhlási stav núdze, chce stavať bariéru

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie stavu núdze umožní Trumpovi obísť Kongres, ktorý na výstavbu bariéry odsúhlasil oveľa menej peňazí, ako prezident požaduje.

Washington 15. februára (TASR) - Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že vyhlási stav núdze, aby splnil svoj predvolebný sľub vybudovať na hraniciach Spojených štátov s Mexikom bariéru, ktorá by podľa neho mala zabrániť nekontrolovanému prílevu drog do krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Vyhlásenie stavu núdze umožní Trumpovi obísť Kongres, ktorý na výstavbu bariéry odsúhlasil oveľa menej peňazí, ako prezident požaduje. Na základe dekrétu o núdzovom stave bude môcť Trump čerpať rozpočtové prostriedky vo výške niekoľkých miliárd dolárov určené na vojenské stavby a boj proti drogám. Jeho rozhodnutie sa však bezprostredne po oznámení stalo terčom kritiky demokratických, ale aj republikánskych členov Kongresu.

Trumpovo piatkové vyhlásenie v Ružovej záhrade Bieleho domu prišlo po tom, čo sa republikáni a demokrati v Kongrese rozhodli odvrátiť hroziace zastavenie financovania veľkej časti štátnych inštitúcií a schválili rozpočet, z ktorého je však na pohraničnú bariéru vyčlenených namiesto Trumpom požadovaných 5,7 miliardy dolárov len 1,4 miliardy. Podľa Trumpa je suma takmer šesť miliárd dolárov nutná na realizáciu štvrtiny z 322 kilometrov dlhej bariéry, ktorú plánoval postaviť tento rok.

Na budovanie bariér na južných hraniciach Spojených štátov má Trump v pláne vynaložiť osem miliárd dolárov, ktoré chce získať kombináciou prostriedkov vo výške 1,4 miliardy dolárov a financií z iných rozpočtových kapitol. Tie mieni na základe prezidentských dekrétov presmerovať najmä z fondov určených na vojenské stavby a boj proti drogovej trestnej činnosti.

Napriek veľkému odporu v Kongrese, a to aj zo strany niektorých republikánov, sa Trump rozhodol vyhlásiť stav núdze, aby vyhovel svojej konzervatívnej voličskej základni a situácia nevyzerala tak, že boj o múr s demokratmi prehral, napísala AP.

Trumpovo rozhodnutie vyhlásiť stav núdze okamžite vyvolalo vlnu kritiky a objavili sa aj hrozby žalobami zo strán jednotlivých amerických štátov, ktorých predstavitelia sa obávajú, že prídu o časť prostriedkov z federálneho rozpočtu.

"Bohužiaľ, budú nás žalovať, bohužiaľ, bude to prechádzať procesom, ale, našťastie, my zvíťazíme," povedal pred Bielym domom Trump, ktorý situáciu na južných hraniciach USA označil za kritickú a nelegálne prisťahovalectvo za "inváziu".

Na Trumpove slová reagovali v spoločnom vyhlásení aj demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a vodca demokratov v Senáte Chuck Schumer, podľa ktorých je Trumpov krok "nezákonný" a je reakciou na "krízu, ktorá neexistuje".

"Prezidentovo konanie je jednoznačne v rozpore s výlučnou právomocou Kongresu prideľovať finančné prostriedky, ktorú naši zakladatelia zakotvili v ústave. Kongres bude svoje ústavné právomoci obhajovať v Kongrese, na súdoch a na verejnosti, pričom využije všetky nápravné opatrenia," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Pelosiovej a Schumera.

Trump podpísal dekrét o stave núdze a zákon zabraňujúci ďalšiemu shutdownu


Americký prezident Donald Trump v piatok oficiálne podpísal dekrét, ktorým pre situáciu na hraniciach Spojených štátov s Mexikom vyhlásil stav núdze. Informovala o tom agentúra DPA.

Zároveň podpísal zákon o financovaní štátnych inštitúcií, ktorý zabráni ďalšiemu čiastočnému pozastaveniu financovania federálnych inštitúcií, tzv. shutdownu). Potvrdila to hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sanders, informovala televízia CNN. USA majú za sebou historicky najdlhší, 35-dňový shutdown, ktorý sa skončil 25. januára.

Vyhlásenie stavu núdze Trump predtým avizoval na brífingu v Ružovej záhrade Bieleho domu, keď situáciu na južných hraniciach Spojených štátov označil za "humanitárnu" a bezpečnostnú krízu.

"Súčasná situácia na južných hraniciach predstavuje bezpečnostnú a humanitárnu krízu, ktorá ohrozuje základné národné bezpečnostné záujmy...," uvádza sa vo vyhlásení stavu núdze, podľa ktorého najväčšiu hrozbu pre bezpečnostné záujmy USA predstavuje "zločinnosť a pašovanie drog".

Trump o vyhlásení stavu núdze listom oficiálne informoval aj Kongres.