Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Tymošenková sa chce vrátiť z nemocnice do väzenia

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Tymošenková si odpykáva sedemročný väzenský trest za zneužitie právomocí v súvislosti s dohodou o dovoze plynu s Ruskom z roku 2009.

Kyjev 20. októbra (TASR) - Väznená ukrajinská expremiérka a opozičná líderka Julia Tymošenková sa písomne obrátila na svojho politického protivníka, ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, so žiadosťou o jej presun z nemocnice späť do cely. Oznámil to v piatok jej právnik Sergej Vlasenko, informovala o tom agentúra DPA.

Tymošenková si v súčasnosti odpykáva sedemročný väzenský trest. Minulý rok ju odsúdili za zneužitie právomocí v súvislosti s dohodou o dovoze plynu s Ruskom z roku 2009, kedy stála na čele vlády.

Pre problémy s medzistavcovými platničkami sa lieči od mája tohto roka. Posťažovala sa, že ju v nemocnici v Charkove na severovýchode krajiny neustále sledovali kamerami, čo označila za "neľudské a absolútne hrozné".

Na internete sa tento týždeň objavili videozábery z nemocničnej izby expremiérky. "Je to odporné," konštatoval Vlasenko. Bezprostredne po ich zverejnení však povedal, že ide o podvrhy.

Nemocničné podmienky odsúdili aj berlínski lekári

Nemocničné podmienky opísali ako "stresujúce" i nemeckí lekári z berlínskej univerzitnej kliniky Charité, ktorí sa o ňu starajú. Klinika oznámila, že je pripravená liečiť ju v Berlíne. Ukrajinská vláda však prevoz Tymošenkovej do zahraničia odmieta.

Ukrajinu 28. októbra čakajú parlamentné voľby. Tymošenková sa ich nemôže zúčastniť kvôli svojmu odsúdeniu.

Obvinenia odmieta

Čelí aj obvineniu z daňových únikov a sprenevery, ktorých sa mala dopustiť v 90. rokoch, keď riadila spoločnosť obchodujúcu so zemným plynom. V prípade usvedčenia jej hrozí ďalších 12 rokov väzenia. Kvôli jej zdravotným problémom bol proces už niekoľkokrát odložený.

Bývalá ukrajinská premiérka všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že je obeťou Janukovyčovej pomsty.