Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Otázka zdravotníckej reformy Američanov rozdelila na dva tábory

Barack Obama Foto: TASR/AP

O zdravotníckej reforme, ktorá je považovaná za Obamov najvýraznejší úspech v domácej politike sa bude rozhodovať tento týždeň.

Washington 25. júna (TASR) - Väčšina Američanov podľa najnovšieho prieskumu nesúhlasí so zdravotníckou reformou amerického prezidenta Baracka Obamu, hoci silne podporujú väčšinu zo zákonom zabezpečovaných benefitov. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

Z prieskumu Reuters/Ipsos, zverejneného v nedeľu, vyplynulo, že 56 percent ľudí je proti zdravotníckej reforme a 44 percent sa vyslovilo kladne. O ústavnosti zákona by mal už v priebehu niekoľkých dní rozhodnúť americký najvyšší súd.

Výsledky prieskumu naznačujú, že republikáni presviedčajú ľudí, aby odmietli Obamovu reformu, aj keď by opýtaní súhlasili s väčšinou obsahu - napríklad, aby deti do 26 rokov boli poistené v rámci poistenia rodičov.

Výnimkou z toho, čo sa ľuďom v zákone nepáči, je tzv. individuálny mandát, ktorý od väčšiny amerických občanov vyžaduje, aby mali zdravotnícke poistenie.

Američania sú v otázke reformy silne rozdelení po straníckej línii. Medzi republikánmi bolo 86 percent proti zákonu a 14 percent ho podporilo, kým za zákon bolo 75 percent demokratov a 25 percent proti.

Podľa prieskumu by 45 percent Američanov hlasovalo za tých členov Kongresu, ktorí sa v kampani snažia o zrušenie zákona, čo je "dobrou správou" pre republikánov, poznamenal Reuters. Len 26 percent by za nich zrejme nehlasovalo.

V kontexte prezidentských volieb však môže byť kľúčovým indikátorom to, že nezávislí voliči sa vyslovili proti zákonu v pomere 73 percent ku 27 percentám. Medzi nezávislými voličmi narástla opozícia voči reforme.

Americký najvyšší súd by mal podľa očakávania ešte tento týždeň rozhodnúť o zdravotníckej reforme z roku 2010, ktorá je považovaná za Obamov najvýraznejší úspech v domácej politike.