Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Vynesenie rozsudku nad Flynnom odložili

Na snímke Michael Flynn. Foto: TASR/AP

Flynn naplno spolupracuje s tímom osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetruje zasahovanie Ruska do prezidentskej volebnej kampane v roku 2016.

Washington 18. decembra (TASR) - Súd vo Washingtone v utorok odložil vynesenie rozsudku nad bývalým poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaelom Flynnom, ktorý sa priznal, že klamal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI). Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia CNN.

Flynn sa pred približne rokom priznal, že klamal federálnym vyšetrovateľom. "Budem k vám úprimný, ide o veľmi závažný trestný čin," povedal v utorok sudca Okresného súdu vo Washingtone Emmet Sullivan.

"Celý čas, keď ste pôsobili ako poradca pre národnú bezpečnosť prezidenta Spojených štátov, boli ste nezaregistrovaným zahraničným agentom. Preukázateľne ste zapredali svoju vlasť," dodal sudca.

Flynn naplno spolupracuje s tímom osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý vyšetruje zasahovanie Ruska do prezidentskej volebnej kampane v roku 2016, ako aj kontakty členov volebného štábu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa s ruskými predstaviteľmi.

Ide najmä o obdobie prezidentskej volebnej kampane a prechodného obdobia medzi 8. novembrom 2016, keď bol Trump zvolený do funkcie, a 20. januárom 2017, keď sa oficiálne ujal prezidentského úradu, ako aj o prvé dni Trumpovho pôsobenia v Bielom dome.

O uvedenom časovom úseku, keď údajne došlo k viacerým kontaktom Trumpových spolupracovníkov s ruskými občanmi, poskytol Flynn osobitnému vyšetrovateľovi kľúčové informácie. Americký prezident zaželal v utorok ráno Flynnovi na Twitteri "veľa šťastia" a dodal, že "uvidíme, čo povie".

V rámci Muellerovho vyšetrovania je Michael Flynn prvou osobou, ktorá sa priznala k trestnému činu, konkrétne k nepravdivej výpovedi pred vyšetrovateľmi FBI. Klamať im mal ohľadne svojich kontaktov s ruským veľvyslancom v USA a svojej lobistickej činnosti v prospech Turecka.