Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

V 2. pilieri nastanú zmeny, otvorí sa a znížia sa odvody

Ján Richter Foto: TASR/Henrich Mišovič

Definitívnym odhlasovaním novely zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce o tom dnes rozhodli poslanci Národnej rady (NR) SR, a to hlasmi vládneho Smeru-SD.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Od septembra tohto roka začnú platiť viaceré významné zmeny v druhom dôchodkovom pilieri - zníži sa odvod, zmenia sa poplatky a dôjde k jeho päťmesačnému otvoreniu. Definitívnym odhlasovaním novely zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce o tom dnes rozhodli poslanci Národnej rady (NR) SR, a to hlasmi vládneho Smeru-SD.

Po novom sa upravuje povinný vstup do kapitalizačného piliera na dobrovoľný, a to až do veku 35 rokov sporiteľa. Inak bude vyzerať aj príspevok. Súčasný 9-% odvod nahradí 4-% s tým, že sporitelia si môžu k tomuto prispieť nimi zvolenou sumou. Jej výška nie je obmedzená, daňovo zvýhodnené však budú mať len 2 % navyše.

Poslanci Smeru-SD pri týchto zmenách podporili jeden z pozmeňovacích návrhov opozičného politika Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS). Ten navrhol zvyšovanie odvodu do druhého piliera od roku 2017 o 0,25 %. "Na účely nevyhnutnej konsolidácie verejných financií sa v období od 1. septembra 2012 do 31. decembra 2016 navrhuje sadzba príspevkov 4 %, s následným postupným zvyšovaním sadzby o 0,25 % za každý kalendárny rok na konečnú úroveň 6 %," vysvetlil.

V prípade fondov zostane minimálne jeden garantovaný a jeden negarantovaný. Zavedenie ďalších fondov nechá štát na jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS). Sledované obdobie pri garanciách, základné porovnávacie obdobie, bude 10 rokov. Pri vybraných fondoch si DSS môžu zvoliť aj 15-ročné obdobie.

Po novom sa menia aj niektoré odplaty pre DSS. Porastie odplata za zhodnotenie majetku vo fondoch, a to z dnešných 5,6 % na 10 %. Odplaty za správu fondov zostávajú 0,3 % ročne pri garantovaných aj negarantovaných. Rezort pritom pôvodne chcel zvýšiť odplatu pri negarantovaných fondoch na 0,6 %, čo nakoniec pozmeňovacím návrhom zmenil Ján Podmanický (Smer-SD). Ten rovnako úspešne navrhol, aby ponechanie odplaty za vedenie účtu zostalo na súčasnej úrovni 1 %, namiesto vládou navrhovaných 0,75 %.

Kvôli zásadným zmenám sa ministerstvo práce zároveň rozhodlo na päť mesiacov otvoriť druhý pilier, a to od októbra tohto roka do januára budúceho roka. Možnosť vstupu a výstupu pre Slovákov sa tak oproti pôvodnému plánu rezortu predĺži o dva mesiac, čo sa podarilo presadiť samotným poslancom Smeru-SD. Dôjde tak už tretiemu otvoreniu kapitalizačného piliera počas jeho doterajšej existencie. Predchádzajúce dve otvorenia zrealizovala ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Schválená novela zákona o sociálnom poistení a niektorých ďalších zákonov prináša okrem zmien v druhom pilieri aj iné nastavenie prvého piliera, práce na dohody a živnosť. K definitívnemu hlasovaniu o legislatíve, ktorú podporili 80 poslancov, predchádzala osemdňová diskusia s dominanciou opozičných politikov SDKÚ-DS, SaS a OĽaNO.

Tu bude player




TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu vzniku a zmien v 2. pilieri:





2. apríla 2003 - Vláda schválila návrh Koncepcie reformy dôchodkového zabezpečenia v SR, ktorá predpokladala zavedenie nového trojpilierového dôchodkového systému so šetrením si občanov na vlastný dôchodok. Popri 1. pilieri priebežného financovania dôchodkov, ktorý reprezentuje Sociálna poisťovňa, mal v roku 2004 vzniknúť aj 2. kapitalizačný pilier.



2. októbra 2003 - Vláda odsúhlasila kľúčový zákon penzijnej reformy, ktorý zaviedol 2. dôchodkový pilier s osobnými účtami občanov v súkromných fondoch. Zákon o starobnom dôchodkovom sporení predpokladal, že od roku 2005 budú mať ľudia možnosť šetriť si na vlastné dôchodky aj v súkromných dôchodkových fondoch. Celkovo si tam mohli odvádzať 9 % zo svojich hrubých platov. Do nového systému mali povinne vstúpiť študenti, ktorí začali pracovať až po spustení reformy. Ostatní sa mali v priebehu 18 mesiacov rozhodnúť, či chcú dôchodkovo sporiť, alebo zostanú naďalej v priebežnom systéme Sociálnej poisťovne (SP).



16. decembra 2003 - Parlament schválil zákon o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý sa stal jadrom dôchodkovej reformy na Slovensku a zaviedol trojpilierový dôchodkový systém. Pre mladých ľudí, ktorí začali s platením poistného po 31. decembri 2004, sa stala účasť v 2. pilieri povinná.



1. januára 2005 - Na Slovensku sa naplno rozbehla dôchodková reforma a občania si mohli začať šetriť na svoje dôchodky na súkromných účtoch v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS).



6. apríla 2006 - Podľa informácií zástupcov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) sa za prvý rok zapojilo do 2. piliera dôchodkového zabezpečenia na Slovensku 1,2 milióna občanov a hodnota majetku v dôchodkových fondoch šiestich DSS dosiahla viac ako 12 miliárd Sk (398,33 milióna eur).



2. júla 2007 - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pripravilo návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorým chcelo do starobného dôchodkového sporenia zaviesť prvok dobrovoľnosti. Princíp dobrovoľnosti mal riešiť situáciu sporiteľov v 2. pilieri, pre ktorých bolo toto sporenie nevýhodné. S návrhom nesúhlasila opozícia ani DSS.



24. septembra 2007 - Vládna koalícia sa zhodla na otvorení 2. dôchodkového piliera v prvom polroku 2008. Počas tohto obdobia sa sporitelia mohli rozhodnúť, či zostanú v druhom pilieri a tí, ktorí v ňom dovtedy neboli, či do neho vstúpia.



30. októbra 2007 - Poslanci Národnej rady (NR) SR v pozmenenej podobe schválili vládnu novelu zákona o sociálnom poistení. Vyplynulo z nej aj to, že počas dočasného otvorenia 2. dôchodkového piliera sa mohli ľudia dobrovoľne rozhodnúť len o výstupe, nie však o vstupe do 2. piliera.



8. novembra 2007 - Prezident SR Ivan Gašparovič vrátil novelu zákona o sociálnom poistení do parlamentu. Dôvodom vrátenia bola skutočnosť, že pri záverečnom hlasovaní na predchádzajúcej schôdzi schválili poslanci dve protichodné ustanovenia, ktoré viedli k zmätočnému zneniu zákona. Prezident taktiež odporučil, aby poslanci v pléne schválili návrh novely zákona v takej podobe, ktorá umožní dobrovoľný vstup aj výstup z 2. piliera.



27. novembra 2007 - Poslanci Národnej rady SR schválili vrátenú novelu zákona o sociálnom poistení.



9. júla 2008 - Druhý dôchodkový pilier opustilo počas jeho otvorenia viac ako 103.500 sporiteľov. Vstúpilo do neho naopak okolo 21.000 ľudí.



20. októbra 2008 - Predsedovia koaličných strán Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS sa dohodli na opätovnom otvorení 2. piliera.



24. októbra 2008 - Poslanci NR SR schválili novelu zákona o starobnom sporení, z ktorej vyplynulo, že druhý dôchodkový pilier bude opäť otvorený od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009.



31. mája 2009 - Koaliční partneri Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS podporili myšlienku prípadného zníženia odvodov do 2. dôchodkového piliera. Najsilnejšia vládna strana Smer-SD pripustila diskusiu na túto tému, opozícia bola zásadne proti.



30. júna 2009 - Na Slovensku sa opäť uzatvoril 2. dôchodkový pilier. Prvé informácie hovorili, že z neho vystúpilo približne 28.000 sporiteľov, vstúpilo doň 9500 osôb.



8. júna 2011 - Vládny kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) odsúhlasil ďalšie zmeny v 2. pilieri z dielne rezortu práce.



14. septembra 2011 - Vládny návrh zmien v druhom pilieri našiel podporu väčšiny poslancov NR SR. Novela priniesla pre sporiteľov viac fondov, menej garancií či automatický vstup pre mladých ľudí do tohto systému sporenia. Po novom vznikli štyri fondy, dlhopisový nahradil konzervatívny, zmiešaný vyvážený, akciový rastový a vznikol úplne nový indexový fond.



29. mája 2012 - Krátko po predčasných parlamentných voľbách nový vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) predstavil zámer zníženia odvodov do druhého piliera.



30. júla 2012 - Na mimoriadnom rokovaní vlády odsúhlasil kabinet skrátené konanie novely zákona o sociálnom poistení.