Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V 5. etape Tirrena triumf Nibaliho, Sagan 69. a Velits 14.

Foto: TASR/AP

Peter Sagan skončil po sobotňajšom triumfe na 69. mieste a v priebežnom poradí figuruje na 55. priečke.

Prati di Tivo 11. marca (TASR) - Nedeľňajšiu 5. etapu na cyklistických pretekoch Tirreno-Adriatico, ktorá viedla z Martinsicura do Prati di Tivo (196 km), vyhral Talian Vincenzo Nibali. Jazdec tímu Liquigas-Cannondale prišiel do cieľa v lyžiarskom stredisku Prati di Tivo v čase 5:46:33 h so 16-sekundovým náskokom na Čecha Romana Kreuzigera (Astana).

Po 14-kilometrovom záverečnom stúpaní skončil na treťom mieste Američan Chris Horner, ktorý obhájil modrý dres pre lídra podujatia. Nibali úspešne zaútočil tri kilometre pred vrcholom a Kreuziger s Hornerom už nedokázali kontrovať. Slovenský jazdec Peter Velits prišiel do cieľa na 14. mieste a v priebežnom poradí mu patrí 15. priečka. "Stratil som na víťazného Nibaliho viac ako minútu, čo nie je až také zlé. Bolo to náročné, skoro šesť hodín v sedle, ale to sme absolvovali všetci," povedal pre TASR Peter Velits. Jeho brat-dvojča Martin mal pôvodne štartovať na podujatí tiež, no vyradilo ho zranenie kolena. "Martin už trénuje. Najbližšie dva týždne nebude ešte pretekať, mal by začať Baskickom. Má dosť času na prípravu," dodal Peter Velits.

Druhý slovenský zástupca Peter Sagan skončil po sobotňajšom triumfe na 69. mieste a v priebežnom poradí figuruje na 55. priečke. Po víťaznom špurte v 4. etape, kedy zaskočil aj kolegu Vincenza Nibaliho, sa situácia vymenila. "Etapa bola náročná, pretože obsahovala dve strmé kopce. Náš tím mal za úlohu podporiť Nibaliho. Takmer dvestokilometrová etapa ubiehala rýchlejšie, takže to nebolo také nudné. Od štartu znova unikla skupinka a angažovali sa jazdci z RadioShacku, ktorí dosť ťahali. Náš tím však rovnako pracoval vzorne podľa naplánovaných úloh a kontrolovali sme celý priebeh i rôzne menšie nástupy," povedal pre TASR Sagan, ktorého slová sprostredkoval manažér Jozef Korbel: "Predposledný dvadsaťkilometrový kopec i jeho zjazd som odtiahol v popredí ja, a keď sme prišli do posledného kopca na Prati di Tivo, vycúval som a prenechal už všetko na kolegu Nibaliho. Vincenzo to zobral do správnych rúk a dokonca ešte v závere nasadil menší trhák a zvíťazil! V našom tíme bola opäť veľká radosť z triumfu. Do konečného poradia však veľa napovie zajtrajšia etapa, ktorá ma doslova charakter húsenkovej dráhy, teda hore-dolu... V celkovom hodnotení ma na tretej pozícii Nibali stratu na vedúceho Hornera dvanásť sekúnd, takže rozhodne budeme útočiť. A samozrejme, ja by som si rád udržal červený dres pre najaktívnejšieho jazdca."

5. etapa, Martinsicuro - Prati di Tivo (196 km):

1. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondaleň 5:46:33 h, 2. Roman Kreuziger (ČR/Astanaä +16 s, 3. Christopher Horner (USA/Radioshack-Nissan) rovnaký čas, 4. Johnny Hoogerland (Hol./Vacansoleil-DCM) +18, 5. Michele Scarponi (Tal./Lampre-ISD), 6. Domenico Pozzovivo (Ta./Colnago-CSF Inox) obaja rovnaký čas, ...14. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quickstep) +1:11 min, 69. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) +16:56

Priebežné poradie:

1. Christopher Horner (USA/Radioshack-Nissan) 24:48:39 h, 2. Roman Kreuziger (ČR/Astana) +5 s, 3. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +12, 4. Rinaldo Nocentini (Tal./Ag2r) +45, 5. Michele Scarponi (Tal./Lampre-ISD) +47, 6. Johnny Hoogerland (Hol./Vacansoleil-DCM) +48, ...15. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quickstep) +2:03 min, 55. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale) +17:05