Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

V kauze nástenkového tendra na ŠTS v Pezinku vypovedala Zdenka K.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR pre kauzu nástenkového tendra v novembri minulého roka právoplatne odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS M. Janušeka a I. Štefanova.

Bratislava 26. marca (TASR) - Pre kauzu tzv. nástenkového tendra sa v utorok pred Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku opäť postavila obžalovaná Zdenka K. Súd po jej vypočutí odročil pojednávanie na 10. apríla.

"Súd na dnešnom hlavnom pojednávaní vypočul obžalovanú, vykonal listinné dôkazy a prerušil hlavné pojednávanie do 10. apríla 2019, kedy súd bude pokračovať vo vykonávaní ďalšieho dokazovania a v prípade skončenia dokazovania môže pristúpiť k záverečným rečiam a vyhláseniu rozsudku," povedala pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR pre kauzu nástenkového tendra v novembri minulého roka právoplatne odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR za SNS Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Janušeka odsúdil na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov. Súd ich uznal vinných z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

V prípade ďalších dvoch obžalovaných Radoslava B. a Tomáša L. NS v novembri 2018 potvrdil pôvodné rozhodnutie ŠTS. V prípade obžalovanej Zdenky K. vec vrátil prvostupňovému súdu, aby ju opätovne prejednal a nanovo rozhodol.

ŠTS v Pezinku pôvodne 18. októbra 2017 odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody Janušeka a Štefanova. Zvyšných troch spod obžaloby oslobodil, keďže "nebolo dokázané, že skutok spáchali". Voči verdiktu sa vtedy odvolala prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry, aj obaja exministri.

Kauza siaha do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli obaja odsúdení ministri za SNS.

Jediným záujemcom, a teda aj víťazom tendra, bolo konzorcium firiem Avocat a Zamedia, obe boli blízke vtedajšiemu šéfovi koaličnej SNS Jánovi Slotovi. Škoda, ktorá vznikla štátu pri tendri, dosiahla podľa prvostupňového súdu približne 12,7 milióna eur.