Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

V Turkménsku zakázali polygamiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý prezident nezávislého Turkménska Saparmurat Nijazov, ktorý sa sám označoval za turkmenbašiho, teda otca všetkých Turkménov, v roku 1999 vyhlásil, že mieni uzákoniť polygamné manželstvá.

Ašchabad 19. júna (TASR) - Turkménsky parlament schválil v utorok novelu legislatívy, v zmysle ktorej bude v krajine zakázané mnohomanželstvo - polygamia.

Prezident stredoázijskej republiky s väčšinou moslimským obyvateľstvom Gurbanguly Berdymuchamedov už novelu podpísal, takže nadobudla platnosť.

Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Pôvodný zákon krajiny o rodine neobsahoval žiadnu zmienku o tejto otázke považovanej v turkménskej spoločnosti za chúlostivú. Moslimské právo umožňuje mužom mať aj štyri manželky. Mnohomanželstvo bolo v niekdajšej republike ZSSR v sovietskych časoch trestané verejnoprospešnými prácami až na dva roky alebo finančným trestom, avšak úrady ho minimálne v regiónoch, v ktorých sa zachoval tradičný spôsob života, tolerovali. Teraz však v legislatíve zakotvili jeho zákaz.

Prvý prezident nezávislého Turkménska Saparmurat Nijazov, ktorý sa sám označoval za turkmenbašiho, teda otca všetkých Turkménov, v roku 1999 vyhlásil, že mieni uzákoniť polygamné manželstvá. Zdôvodnil to úsilím o rešpektovanie miestnych zvyklostí a starých tradícií, avšak ideu do svojho úmrtia v decembri 2006 nepreniesol v praxi do zákonnej podoby.