Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

V zdravotníctve by na budúci rok malo byť 5,4 miliardy eur

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Výdavky kapitoly ministerstva zdravotníctva sa predpokladajú na úrovni 1,4 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o menej ako pol percenta.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Do zdravotníctva by na budúci rok malo smerovať vyše 5,4 miliardy eur. Výdavky kapitoly ministerstva zdravotníctva sa predpokladajú na úrovni 1,4 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o menej ako pol percenta. Z poistného vrátane toho plateného štátom sa očakáva 4,06 miliardy eur. Má tak dôjsť k medziročnému nárastu o 130 miliónov eur, a to najmä v dôsledku zvýšenia zdravotných odvodov cez zmeny vymeriavacieho základu. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda.

Sadzba za poistencov štátu má byť 4,25 percenta z vymeriavacieho základu. "V prípade negatívneho vývoja bude nevyhnutné pristúpiť k legislatívnym úpravám," upozorňuje sa v materiáli. Platba na jedného poistenca by mala mesačne vzrásť o 8,71 eura na 33,44 eura. Medziročný rast preddavkov na poistné platené štátom predstavuje zvýšenie o 45,8 milióna eur (3,76 percenta). Očakáva sa, že štát bude mať 3,15 milióna poistencov.

Odvody od ekonomicky aktívneho obyvateľstva vrátane ročného zúčtovania majú oproti schválenému rozpočtu na tento rok vzrásť o 180 miliónov eur.

Z. Zvolenská považuje vyššie odvody za štátnych poistenov za úspech

S rozpočtom pre zdravotníctvo nemožno byť podľa šéfky tohto rezortu Zuzany Zvolenskej spokojný nikdy, keďže v zdravotníctve nebude nikdy peňazí dosť, výsledný návrh však napriek tomu považuje za úspech. Zvolenskej sa totiž podarilo vyrokovať pre rezort viac peňazí na odvodoch za štátnych poistencov. Pôvodný návrh počítal s tým, že sadzba by bola na úrovni štyroch percent, nakoniec má byť 4,25 percenta z vymeriavacieho základu.

Spomínaný posun je podľa jej slov akceptovateľný a vníma ho aj ako úspech v súčasnej ekonomickej situácii. Priblížila, že budúci rok sa má niesť v zdravotníctve v znamení stabilizácie. "Tento rok sa absolútne rozbila aj tak už veľmi krehká ekonomika nášho rezortu a tak, ako som hovorila, rok 2013 potrebujeme na to, aby sme nezodpovedné kroky, ktoré neboli kryté, postupne zastabilizovali," skonštatovala s tým, že cieľom je, aby nezanikali nemocnice.
Najvýraznejší podiel na bežných výdavkoch kapitoly tvoria výdavky Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Na ich činnosť sa v roku 2013 rozpočtujú prostriedky vo výške 29,8 milióna eur, čo oproti rozpočtovaným prostriedkom roku 2012 predstavuje pokles o 1,68 milióna eur (5,33 percenta).

Na budúci sa zachováva rozpočtovaná úroveň z roku 2012 pre činnosť ostatných organizácií podporovaných ministerstvom, napríklad Národné centrum zdravotníckych informácií, Toxikologické centrum, Centrum pre liečbu drogových závislostí.

Zároveň sa predpokladá rast výdavkov na vedu a výskum v rezorte zdravotníctva o 597.000 eur (59,7 percenta). Na roky 2013 a 2014 v súlade s pokračovaním projektu dochádza k účelovému zvýšeniu prostriedkov kapitoly na transfer pre Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý ho využije na vlastné spolufinancovanie k prostriedkom EÚ pri realizácií DRG systému.

Kapitálové výdavky Ministerstva zdravotníctva SR z prostriedkov štátneho rozpočtu sú na roky 2013 až 2015 rozpočtované na rovnakej úrovni, ako v schválenom rozpočte na rok 2012, a to vo výške 500.000 eur. Prostriedky sú určené na financovanie investičných akcií rozpočtových a príspevkových organizácií v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.