Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Verejný dlh Nemecka pokračuje v raste, už prekročil 2 bilióny eur

Foto: TASR/AP

Najväčší dlh má spolkový rozpočet. Jeho zadlženosť sa medziročne zvýšila o 12,5 miliardy eur alebo 1 % na 1,286 bilióna eur.

Berlín 25. júna (TASR) - Verejný dlh Nemecka na konci marca prekonal už 2 bilióny eur. Mimoriadne rýchlo rastú predovšetkým dlhy spolkových krajín.

Nemci, ktorí sa v kríze snažia tlačiť ostatné štáty k šetreniu, musia priznať, že ich dlh tiež pokračuje v raste. Na konci 1. štvrťroka 2012 verejný dlh medziročne vzrástol o 42,3 miliardy eur alebo 2,1 % na rekordných 2,042 bilióna eur, informoval spolkový štatistický úrad. V dlhu pritom nie sú započítané záväzky komunálnych účelových zväzov ani sociálneho zabezpečenia.

Najväčší dlh má spolkový rozpočet. Jeho zadlženosť sa medziročne zvýšila o 12,5 miliardy eur alebo 1 % na 1,286 bilióna eur. Ešte rýchlejšie rástli dlhy spolkových krajín, ktoré vyskočili o 23,8 miliardy eur alebo 4 % na 622,7 miliardy eur.

Zadlženosť miest a obcí dosiahla na konci marca 133 miliárd eur, čo je o 6 miliárd eur alebo 4,7 % viac ako v rovnakom období vlani.

Čísla sú podľa týždenníka Spiegel zarážajúce z dvoch dôvodov. Predovšetkým nemecká ekonomika je v dobrej kondícii. Navyše, Berlín pravidelne vyzýva krízou zasiahnuté štáty eurozóny k šetreniu.