Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Voľby by podľa prieskumu vyhral Smer, volilo by ho o 4 % menej voličov

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do parlamentu by sa dostalo celkovo sedem politických subjektov

Bratislava 21. júna (TASR) - Najsilnejšou politickou stranou na Slovensku ostáva podľa júnového prieskumu volebných preferencií agentúry Focus vládna strana Smer-SD so ziskom 42,3 percenta.

Nasleduje KDH, ktorému podporu vyjadrilo 10,8 percenta opýtaných a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti s podporou 8,5 percenta respondentov. Reprezentatívny prieskum sa realizoval od 5. do 11. júna na vzorke 1026 respondentov.

Do parlamentu by sa dostalo celkovo sedem politických subjektov. Štvrtú priečku v prieskumu obsadil Most-Híd (7,4 percenta), o tri stotiny menej opýtaných sympatizovalo so stranou SaS, SDKÚ-DS získala 6,5 percenta. Do Národnej rady SR by sa dostala aj SNS, hlas by jej odovzdalo päť percent opýtaných. SMK by volilo 3,2 percenta opýtaných. Podpora žiadnej ďalšej strany ani hnutia by nepresiahla tri percentá, ktoré sú potrebné na príspevok na činnosť zo štátneho rozpočtu.

Spomedzi parlamentných strán zaznamenal najvýraznejší prepad u voličov Smer- SD, oproti májovému prieskumu by sa pre neho rozhodlo o štyri percentá menej ľudí. Prepad o 0,4 percenta zaznamenala ešte SDKÚ-DS. Všetkým ostatným stranám preferencie rástli, najvýraznejšie, o 2,5 percenta, v prípade Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a Mosta-Híd (1,1 percenta).

Na voľbách do Národnej rady SR by sa zúčastnilo 65,8 percenta opýtaných. Naopak, 21,2 percenta, by voliť nešlo. Trinásť percent respondentov nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

TASR informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.