Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

V.ŠARIŠ: Miestne referendum je neplatné, primátor M. Drab zostáva

Člen mestskej referendovej komisie Róbert Oros pre TASR uviedol, že k urnám sa nedostavil dostatočný počet oprávnených voličov.

Veľký Šariš 10. marca (TASR) – Primátor mesta Veľký Šariš Mikuláš Drab (nezávislý) o funkciu nepríde. Miestne referendum, v ktorom sa mohli dnes občania vyjadriť, či sú za jeho odvolanie, je neplatné. Člen mestskej referendovej komisie Róbert Oros pre TASR uviedol, že k urnám sa nedostavil dostatočný počet oprávnených voličov.

"V zoznamoch ich bolo zapísaných 4019, svoj hlas však prišlo odovzdať len 1425, čo predstavuje 35,46-percentnú účasť, referendum je teda neplatné. Za odvolanie primátora hlasovalo 811 občanov, 596 bolo proti, zvyšné hlasy boli neplatné," konštatoval Oros.

Miestne referendum za odvolanie Draba z funkcie primátora mesta schválilo mestské zastupiteľstvo 26. januára 2012. Už v septembri minulého roka 10 poslancov z 12-členného mestského zastupiteľstva (MsZ) vyzvalo písomne primátora, aby sa vzdal funkcie.

Vyčítali mu údajné nezvládnuté a netransparentné výberové konanie a porušenie viacerých zákonov pri rekonštrukcii kotolne, porušenie rozpočtovej disciplíny, neekonomické nakladanie s majetkom mesta.

Primátor po niekoľkých dňoch kroky odôvodňoval a podrobne vysvetlil svoje rozhodnutia. Argumenty obsiahnuté vo výzve označil za skresľujúce, bez racionálneho jadra. V prípade referenda sa poslanci nerozhodli pre petíciu občanov, ale využili iné ustanovenie zákona, ktoré vypísanie referenda umožňuje.