Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Vyradenie sekvoje zo zoznamu chránených stromov sa Kremničanom nepáči

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

S vyradením tohto stromu zo zoznamu nesúhlasia podľa jeho slov ani samotní majitelia. Rovnaký názor má aj mesto Kremnica.

Banská Štiavnica/Kremnica 17. apríla (TASR) - Lipy pri bývalej mestskej strelnici v Banskej Štiavnici či sekvoju obrovskú v Kremnici navrhuje Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyradiť zo zoznamu chránených stromov. Riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy Dušan Trcka v tejto súvislosti uviedol, že zrušenie ochrany chránených stromov neznamená ich automatický výrub.

"Treba si ale uvedomiť, že strom ako každý živý organizmus tiež starne, jeho zdravotný stav sa často zhoršuje, nevraviac o poškodeniach poveternostnými vplyvmi. Máme veľa 'perspektívnych' stromov, ktoré bude možné o niekoľko rokov vyhlásiť za chránené, zatiaľ čo dnešné chránené stromy odumrú. Je to prirodzený kolobeh živých organizmov," skonštatoval.

Zo zoznamu chránených stromov preto navrhli vyradiť lipy pri bývalej mestskej strelnici v Banskej Štiavnici. Podľa Trcku majú zlý zdravotný stav pre výskyt rozmerných otvorených priebežných dutín, ktoré narúšajú stabilitu stromov. Správa CHKO ich podľa neho v minulosti svojpomocne ošetrovala.

O zhoršenom zdravotnom stave hovorí riaditeľ aj v prípade kremnickej sekvoje obrovskej, ktorá rastie v súkromnej záhrade. Predkom jej terajších majiteľov ju pred 150 rokmi daroval banský lekár a prozaik Gustáv Kazimír Zechenter-Laskomerský. ŠOP ju navrhuje zo zoznamu vyradiť pre jej zhoršený zdravotný stav. Má odlomený vrcholec, čím podľa Trcku zanikla hodnota mimoriadneho významu tohto stromu.

Argumentuje aj tým, že v územnej pôsobnosti Správy CHKO Štiavnické vrchy je dostatočné zastúpenie tohto druhu, a tiež nedostatkom finančných prostriedkov na starostlivosť o chránené stromy. "Vynakladať finančné prostriedky na takto poškodené a tým neperspektívne stromy je nerentabilné, keď je možné ich použiť na iné, v lepšom zdravotnom stave," poznamenal.

Vyradenie sekvoje zo zoznamu sa však nepáči niektorým miestnym obyvateľom, ktorí sa rozhodli podpísať v tejto súvislosti aj pod petíciu. Mestský poslanec a dobrovoľný ochranca prírody Jaroslav Slašťan si myslí, že zdravotný stav stromu nie je taký zlý, aby bol zo zoznamu vyradený. Nepáči sa mu ani to, že ŠOP nevypracovala k vyradeniu stromu žiadny odborný posudok. "Myslíme si, že sekvoja je veľmi vitálna, životaschopná a určite nie je ten zdravotný stav v takom hroznom stave, ako ho opísala ŠOP," uviedol.

S vyradením tohto stromu zo zoznamu nesúhlasia podľa jeho slov ani samotní majitelia. Rovnaký názor má aj mesto Kremnica. "Naše stanovisko bolo zamietavé a nieslo sa v takom smere, že táto drevina nie je až v takom stave, aby bolo potrebné ju vyškrtnúť zo zoznamu chránených stromov," uviedol primátor Alexander Ferenčík.