Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Vyše tisíc hasičov bojuje v Portugalsku s lesnými požiarmi

Krajina na západe Iberského polostrova bojuje s veľkými lesnými požiarmi. Foto: TASR/AP

Hasičov nasadili do boja proti trom požiarom v hornatom a lesnatom regióne Castelo Branco, 200 kilometrov severne od Lisabonu, vyplýva z údajov civilnej ochrany.

Amendoa 21. júla (TASR) - Viac než 1000 hasičov bojovalo v nedeľu v lesnými požiarmi v strednom Portugalsku, ktoré si vynútili evakuáciu viacerých dedín. Plamene sa šíria v regióne, kde pri obrovských požiaroch v roku 2017 zahynuli desiatky ľudí, informovala agentúra AFP.

Hasičov nasadili do boja proti trom požiarom v hornatom a lesnatom regióne Castelo Branco, 200 kilometrov severne od Lisabonu, vyplýva z údajov civilnej ochrany. Do hasičských prác zapojili približne 20 vrtuľníkov a lietadiel pred tým, ako príchod noci ďalšie lety znemožnil.

Civilistu, ktorý utrpel vážne zranenia, previezli vrtuľníkom do Lisabonu, uviedol oblastný veliteľ civilnej ochrany Luis Belo Costa. Zranení pri prácach boli podľa správ aj štyria hasiči, pričom ďalší traja sa zranili po zrážke dvoch svojich vozidiel.

Požiare, podporované silným vetrom, sa šíria troma smermi od sobotňajšieho popoludnia. Armáda oznámila, že vysiela 20 vojakov a techniku, aby hasičom vytvorili prístupové trasy k miestam požiaru. V oblasti uzavreli viaceré hlavné cesty a niekoľko dedín preventívne evakuovali.

Prezident Marcelo Rebelo de Sousa vyjadril "solidaritu so stovkami tých, čo bojujú proti pohrome požiarov".

Portugalsko je stále traumatizované smrťou desiatok ľudí pri veľkých požiaroch v roku 2017, po ktorých úrady posilnili preventívne opatrenia.

Najvyšší stupeň pohotovosti pred požiarmi vyhlásili s šiestich regiónoch stredného a južného Portugalska.