Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Westernový Pony Express dorazil na Železnú studienku

Podujatie Pony Express je spomienkou na odvážnych poštárov z čias divokého Západu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Celá trasa naprieč Slovenskom meria približne 600 km, vystrieda sa na nej 60 jazdcov s koňmi.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Návštevníci Železnej studienky sa mohli vžiť do čias 19. storočia, keď poštové zásielky doručovali jazdci na koňoch. Už 28. ročník Európskeho Pony Expressu prechádzal v týchto dňoch Slovenskom, pričom v stredu podvečer (22.8.) dorazil aj do Bratislavy, do areálu historického mlyna Klepáč na Železnej studienke.

Pozdrav zo Žilinského samosprávneho kraja určený pre predsedu Bratislavského kraja Pavla Freša a obyvateľov regiónu prevzala podpredsedníčka BSK Gabriella Némethová a pozdrav od žilinského primátora určený primátorovi hlavného mesta prevzala viceprimátorka Viera Kimerlingová. Jazda Pony Expressu sa uskutočnila s finančnou podporou BSK.

„Bratislavský kraj vždy podporoval akcie, ktoré približujú a pripomínajú históriu. Pony Express bol kedysi jediným spôsobom doručovania pošty a živobytím pre tisíce ľudí, dnes slúži skôr pre zábavu, poznávanie a je to zároveň dobrý spôsob trávenia voľného času v prírode, či už s rodinou alebo s priateľmi,“ povedala Gabriella Némethová.

Celá trasa naprieč Slovenskom meria približne 600 km, vystrieda sa na nej 60 jazdcov s koňmi. Na trase je osem poštových úradov, v ktorých poštmajstri preberú a opečiatkujú zásielky. Jazdci jazdia vždy vo dvojici a na koňoch strávia asi 20 km, oblečení sú v replikách historických uniforiem a jeden z dvojice vezie uzamknutú mochillu s poštovými zásielkami. Trasa cez Slovensko vedie od česko- slovenského hraničného priechodu Bumbálka, tradične cez centrum Žiliny, kde sa delí na severnú a južnú trasu. Severná pokračuje cez Ružomberok, Slovenský raj a Košice až na slovensko–maďarský hraničný priechod v Seni. Južná trasa ide okolo Trenčína, pokračuje cez Galantu a končí sa v Bratislave.

Návštevníkom Železnej studienky zahrali do tanca skupiny Countryfield, Túlaví vlci, ako aj skupina severoamerických indiánov. Deti šantili na trampolíne, preliezkach, pripravené boli pre ne aj tvorivé dielne a maľovanie na tvár.