Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zdravý spánok sa nemá podceňovať, lebo sa to obráti proti človeku

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ako pre TASR ďalej uviedla lekárka, špecialistka na medicínu spánku, Mariana Kubovčáková, deň spánku pripadá na prvý jarný deň.

Bratislava/Paríž/Rím/Brusel/Rochester 18. marca (TASR) - Deň otvorených dverí v spánkovom laboratóriu BUONA NOTTE v Bratislave bude 20. marca pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa spánku. Ako pre TASR ďalej uviedla lekárka, špecialistka na medicínu spánku, Mariana Kubovčáková, deň spánku pripadá na prvý jarný deň.

Kým spánkové laboratórium pripravilo deň otvorených dverí na 20. marca, v zahraničí si Svetový deň spánku pripomenuli už v piatok 16. marca.

"Dospelý človek potrebuje spať sedem až osem hodín. Netreba to podceňovať, lebo sa to obráti proti človeku," zdôraznila význam spánku Mariana Kubovčáková. Ako ďalej uviedla pre TASR, "nedostatočný spánok má výrazný vplyv na zdravotný stav človeka v tom negatívnom zmysle". Ak človek zanedbá spánok krátkodobo, napríklad jednu-dve noci, nedostatok dospí. Ak však človek nespí dlhšie obdobie, začína mať z toho "nočnú moru". Zhoršuje sa mu nálada, stupňujú sa mu všetky zdravotné problémy, ktoré dotyčný má. Ovplyvňuje to ďalej koncentráciu, náladu, stav mysle, pamäť, človek začne byť nervózny, podráždený, vysvetlila. Už len spomenuté problémy môžu viesť napríklad k srcdovo-cievnym ochoreniach. Navyše, zhoršuje sa komunikácia s inými ľuďmi, následne sa takému človekovi zhoršujú vzťahy v práci, často aj doma. Neriešenie problému spánku vedie do začarovaného kruhu, dodala Kubovčáková. Viac o poruchách spánku si možno pozrieť aj na internetovej stránke chrapanie.sk

Svetový deň spánku síce pripadá na 21. marca, v mnohých štátoch sveta sa aktivity s ním spojené v tomto roku uskutočnili 16. marca. Podľa informácií na stránke Svetovej asociácie spánkovej medicíny (World Association of Sleep Medicine, WASM) sa podujatia vo svete pri príležitosti piateho Svetového dňa spánku mali zamerať na spánok, ako na súčasť dobrého zdravotného stavu človeka. Ide o súčasť fyzického i mentálneho zdravia dospelých i detí. Svetový deň spánku je tu aj na to, aby si moderní ľudia uvedomovali, nakoľko ich životný štýl ohrozuje "to veľké privilégium" - môcť si dopriať plnohodnotný spánok.

Prakticky všetci odborníci v spojitosti so Svetovým dňom spánku poukazujú na potrebu zdravého spánku, na príčiny a následky jeho porúch. Lekári zdôrazňujú, že spánok je pre každého jedinca vzácny majetok, s ktorým treba primerane zaobchádzať a čo najlepšie využívať. Upozorňujú, že spánok nie je správne zanedbávať či dokonca ho znehodnocovať. Následky bývajú hrozné, ako uvádzajú špecializované stránky vo viacerých krajinách - Francúzska, Talianska a podobne.

Na jednej strane, ak už nastane porucha spánku, trpí dotyčný jedinec, na druhej strane následky neraz nesie i spoločnosť. Nespavosťou na svete trpia milióny ľudí, ktorí sú nútení kupovať si lieky.

Okrem dopravných nehôd, pri ktorých zomierajú státisíce ľudí len preto, lebo jeden z účastníkov pre nespavosť alebo nedostatočný spánok nereagoval na situáciu, respektíve reagoval neskoro, sa poruchy spánku podpisujú aj pod pracovné úrazy. Nedostatok spánku sa okrem toho prejavuje napríklad zvýšením hmotnosti, vznikom cukrovky, stavov depresie, dýchacích problémov.

Svetový deň spánku sa prvýkrát konal 14. marca 2008. Odvtedy sa pripomína každý rok v marci na "oslavu spánku". Jeho cieľom je upozorniť verejnosť na potrebu zdravého spánku aj na následky súvisiace s jeho poruchami. Stanovený bol na 21. marca, viaže sa s príchodom jari.



Zdroje: www.chrapanie.sk, www.wasmonline.org, www.worldsleepday.org , www.sommeil-mg.net, www.institut-sommeil-vigilance.org, www.24hsante.com, www.journeedusommeil.org, www.morfeodormiresano.it, www.radiocivetta.eu