Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia

Želiezovce majú záujem o zriadenie centra zdravotnej starostlivosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Projekt, ktorý by mohol do mesta priniesť viaceré služby všeobecných lekárov i špecialistov, chce magistrát zaplatiť z európskych fondov.


Želiezovce 19. júna (TASR) – Želiezovská radnica uvažuje o zriadení centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) na svojom území. Projekt, ktorý by mohol do mesta priniesť viaceré služby všeobecných lekárov i špecialistov, chce magistrát zaplatiť z európskych fondov.

Maximálna hranica celkových oprávnených výdavkov projektu je 700.000 eur. V prípade, že mestskí poslanci na svojom júnovom rokovaní jeho realizáciu schvália, bude sa mesto na financovaní podieľať päťpercentným spolufinancovaním.

Cieľom budovania CIZS je obnovenie služieb niekdajších zdravotných stredísk v strediskových obciach a mestách, v ktorých by sa koncentrovali zdravotné a sociálnych služby. „Nemocnica v Želiezovciach bola v roku 2005 zatvorená a pohotovostná služba bola zrušená k 30. júnu 2018. Po týchto zariadeniach a dostupnej a kvalitnej ambulantnej zdravotnej starostlivosti je pri tom zo strany obyvateľov mesta vysoký dopyt," upozorňuje radnica.

Mesto Želiezovce nebolo zaradené ani do siete pevnej ambulantnej pohotovostnej služby. Možným riešením súčasnej situácie by preto mohlo byť práve zriadenie CIZS. V prípade, že sa bude projekt realizovať, stredisko by podľa magistrátu mohlo vyrásť na mestskom pozemku za nákupným strediskom Lidl.

V rámci CIZS by potom mohli v Želiezovciach fungovať viaceré ambulancie všeobecných lekárov a v menšom rozsahu by tu mohla pôsobiť aj zubno-lekárska pohotovosť a ďalšie ambulancie. Súčasťou centra by okrem toho mohla byť aj agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti, stacionár, liečebná rehabilitácia či služby komunitného pracovníka, logopéda a psychológa.