Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Zomrel Frank S. Rowland, ktorý varoval pred zničením ozónovej vrstvy

Foto: TASR/FOTO TASR - Ross J. Salawitch

V roku 1995 získal Rowland spolu s Mariom J. Molinom a Paulom Crutzenom Nobelovu cenu za chémiu za to, že objasnil, ako chlórfluorované uhľovodíky môžu zničiť ochrannú ozónovú vrstvu.

Los Angeles 12. marca (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrel v sobotu vo svojom dome v kalifornskom meste Newport Beach profesor chémie a nositeľ Nobelovej ceny Frank Sherwood Rowland, ktorý varoval svet, že človekom vyrobené chemikálie by mohli narušiť ozónovú vrstvu. Oznámila to v nedeľu Kalifornská univerzita s tým, že Sherry, ako Rowlanda prezývali, mal Parkinsonovu chorobu.

V roku 1995 získal Rowland spolu s Mariom J. Molinom a Paulom Crutzenom Nobelovu cenu za chémiu za to, že objasnil, ako chlórfluorované uhľovodíky, kedysi všadeprítomné látky používané v rade výrobkov od sprejov po priemyselné rozpúšťadlá, môžu zničiť ochrannú ozónovú vrstvu.

Foto: TASR/FOTO TASR - Ross J. Salawitch
Rowland a Molina publikovali toto varovanie už v roku 1974 v časopise Nature. Objav si získal široké uznanie po tom, čo v 80. rokoch bola objavená ozónová diera nad Antarktídou. Následne sa začalo na celom svete diskutovať o zákaze alebo obmedzení používania chlórfluorovaných uhľovodíkov.

Rowland sa narodil 28. júna 1927 v Delaware v štáte Ohio. Po vojne študoval chémiu na univerzite v Chicagu. Toto načasovanie neskôr nazval vynikajúce, pretože v tom čase pôsobil na univerzite laureát Nobelovej ceny za chémiu Willard F. Libby, ktorý objavil uhlíkovú metódu C14 používanú na stanovenie veku organických zvyškov a ktorý sa stal Rowlandovým mentorom.

V roku 1964 Rowlanda vymenovali za profesora na Kalifornskej univerzite v Irvine a dekana fakulty chémie. Dekanom bol až do roku 1970. V roku 1989 dostal Japonskú cenu udeľovanú ľuďom z celého sveta a v roku 1990 Dicksonovu cenu za vedu.