Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zomrel režisér Pintilie, niekdajší cenzurovaný kritik komunizmu

Na archívnej snímke z 15. mája 1996 rumunský režisér Lucian Pintilie (uprostred), rumunskí herci Razvan Vasilescu (vľavo) a Cecilia Barbora (vpravo) pózujú pred premietaním filmu (Too Late/ Príliš neskoro) na 49. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Pintilie, ktorý emigroval po páde komunistického režimu a kariérne neskôr pôsobil vo Francúzsku a Spojených štátoch, zomrel vo veku 84 rokov. Foto: TASR/AP

Filmár, ktorý svojou tvorbou inšpiroval celé generácie rumunských hercov, skonal podľa vyjadrenia vedenia Eliasovej nemocnice v Bukurešti v stredu večer.

Bukurešť 17. mája (TASR) - Rumunský divadelný a filmový režisér Lucian Pintilie, ktorý po nezhode s komunistickým režimom emigroval zo svojej vlasti a následne sa presadil vo Francúzsku a Spojených štátoch, zomrel vo veku 84 rokov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Filmár, ktorý svojou tvorbou inšpiroval celé generácie rumunských hercov, skonal podľa vyjadrenia vedenia Eliasovej nemocnice v Bukurešti v stredu večer.

Pintilie pôsobil v 60. a 70. rokoch ako režisér v prestížnom bukureštskom Bulandrovej divadle. Jeho tvorbu však cenzurovali komunisti a jeden z jeho filmov dokonca osobne zakázal vtedajší komunistický vodca Nicolae Ceaušescu. Išlo o čiernobiely film s názvom Reconstituirea, ktorý je v súčasnosti považovaný za rumunskú klasiku. Krátko po jeho prvom premietnutí v roku 1968 ho však z distribúcie v Rumunsku stiahli.

Pozitívneho ohlasu kritikov sa ale táto snímka dočkala na festivale vo francúzskom Cannes, kde ju premietli v roku 1970. Film založený na skutočnom príbehu vykresľuje zneužívanie moci niektorými úradníkmi. Rumuni ho mohli vo svojej vlasti opätovne vidieť v roku 1990, krátko po páde komunizmu.

Pintilie sa po odchode z Rumunska usadil vo Francúzsku, kde režíroval hry v parížskych divadlách Théâtre national de Chaillot a Théâtre de la Ville. V druhom zo zmienených uviedol napríklad hru Divoká kačka od dramatika Henrika Ibsena či Tri sestry od Antona Čechova. Pôsobil tiež v divadlách v amerických mestách Minneapolis či Washington a vo Francúzsku, Británii a Taliansku bol aj operným režisérom. Ženatý bol dovedna 42 rokov s rumunskou herečkou Clody Bertolovou, ktorá zomrela v roku 2007.