Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Budaj zastavil 20 striel, prehre Montrealu však nezabránil

Peter Budaj Foto: TASR/AP

Dallas si doma poradil s Buffalom 3:2, nová posila Sabres, brankár Jaroslav Halák sledoval duel iba zo striedačky.

New York 4. marca (TASR) - Hokejisti Montrealu prehrali v noci na utorok v zámorskej NHL na ľade Los Angeles tesne 1:2. V bránke Canadiens dostal opäť šancu Slovák Peter Budaj, ktorý si v zápase pripísal 20 úspešných zákrokov (90,9-percentná úspešnosť). Prekonali ho iba dvaja domáci hráči, už v 2. minúte obranca Jake Muzzin a v druhej tretine kanadský olympijský víťaz zo Soči Jeff Carter.

Kopitar strelil svoj 250. gól v kariére

Carter skóroval v presilovke po prihrávke Slovinca Anžeho Kopitara a zaznamenal svoj 250. gól v kariére. Kings vyhrali piaty duel po sebe, ale Montreal zdolali na domácom ľade prvýkrát od 8. marca 2003. Kings inkasovali len 134 gólov, najmenej zo všetkých tímov NHL a svoju povesť potvrdili aj v tomto zápase. Canadiens skórovali len po šťastnom tečovanom zásahu obrancu P.K. Subbana. "Hrali sme proti najlepšie brániacemu tímu v NHL a bolo to vidieť," povedal pre zámorské médiá tréner Montrealu Michel Therrien. Budaj nastúpil na štvrtý duel po sebe a podal solídny výkon. Nádeje svojho tímu na zvrat držal až do konca, ale Canadiens nevyužili minútovú hru bez brankára. Slovenský brankár si zachytá aj v ďalších dueloch, pretože vedenie Canadiens zaradilo zlatého olympijského medailistu zo Soči Careyho Price na listinu zranených hráčov. Kanadský brankár si na ZOH poranil slabiny. Duel v Staples Centre sledoval aj víťaz prvého tenisového Grand Slamu sezóny Australian Open Stanislas Wawrinka a vychádzajúca kanadská tenisová hviezda Eugenie Bouchardová.
Center Anze Kopitar z Los Angeles sa raduje po góle Jakea Muzzina do brány slovenského brankára Petra Budaja.
Foto: TASR/AP

Halák odštartoval pôsobenie v novom klube na striedačke

Dallas si doma poradil s Buffalom 3:2, nová posila Sabres, brankár Jaroslav Halák sledoval duel iba zo striedačky. Celý zápas odchytal v bránke "šabieľ" Švéd Jhonas Enroth, ktorý chytil 36 striel a vyhlásili ho za prvú hviezdu zápasu. Jubilejné 600. víťazstvo v NHL slávil kouč Dallasu Lindy Ruff, paradoxne vďaka výhre nad svojím bývalým zamestnávateľom. "Trénoval som veľa vynikajúcich hráčov a viedol som naozaj skvelé tímy. Všetky tie víťazstvá patria najmä hráčom, ktorí ich na ľade vybojovali. Veľmi si to vážim a môžem povedať, že som na ceste za číslom 700," povedal Ruff, ktorý v roku 1999 doviedol Buffalo do finále Stanley Cupu, kde Sabres prehrali práve s Dallasom. Ruff zo 600 víťazstiev vybojoval až 571 ako kouč Buffala. Brankár Stars Kari Lehtonen zastavil 21 striel a zároveň i trojzápasovú víťaznú šnúru Buffala. Dallas bol strelecky aktívnejší, ale Sabres držal nad vodou výborný Enroth a dvojgólový strelec Tyler Ennis. Odpor Buffala nakoniec definitívne zlomil presilovkovým gólom v 51. minúte Alex Chiasson, na ktorý už hostia nenašli odpoveď.
Tréner Dallasu Stars Lindy Ruff kričí pred hráčom Valerijom Ničuškinom počas zápasu zámorskej NHL proti Buffalu Sabres 3. marca 2014 v Dalalse.
Foto: TASR/AP

Gáborík v zostave Columbusu, no nepresadil sa

Toronto podľahlo Columbusu v zostave so slovenským krídelníkom Mariánom Gáboríkom 1:2 a ukončilo tak sedemzápasovú domácu víťaznú sériu. Víťazný gól strelil ešte v druhej tretine ruský útočník Arťom Anisimov, ktorý skóroval v treťom zápase po sebe a svojím 16. gólom v sezóne zvýšil na 2:0 pre Blue Jackets. "Je to veľmi inteligentný hráč s veľkým talentom. Som rád, že dáva góly, ale on navyše aj vyprodukuje množstvo nebezpečných situácií," chválil Anisimova tréner Todd Richards. Skóre duelu otvoril svojím prvým gólom v sezóne a druhým v kariére obranca Columbusu Dalton Prout. Toronto potešilo divákov v Air Canada Centre až v 56. minúte, keď sa 17. krát v sezóne presadil krídelník Mason Raymond, ale na viac sa už domáci nezmohli. Triumf Columbusu vychytal ruský brankár Sergej Bobrovskij, Blue Jackets vyhrali nad Torontom všetky tri zápasy v tejto sezóne. Gáborík bol na ľade 14:38 minúty, ale bodovo sa nepresadil.
Gólová šanca Toronta pred brankárom Columbusu Bobrovskim.
Foto: TASR/AP

Minnesota rozhodla dvoma gólmi v tretej tretine

Minnesota rozhodla dvoma gólmi v tretej tretine o tesnom triumfe nad Calgary (3:2) a dosiahla tak svoju najdlhšiu víťaznú šnúru v sezóne, ktorá momentálne činí päť zápasov. Od olympijskej prestávky vyhrala tretíkrát za sebou. Víťazný gól "divochov" strelil najlepší klubový strelec Zach Parise, ktorý svojím 21. zásahom v sezóne zvýšil v 55. minúte na 3:1. Flames o minútu a 17 sekúnd ešte gólom Marka Giordana znížili, ale na vyrovnanie to už nestačilo. "Nepodali sme dnes najlepší výkon, musíme hrať lepšie. Dôležité však je, že sme vyhrali," povedal Parise, ktorý bol na ZOH v Soči kapitán reprezentácie USA. Prvýkrát proti sebe nastúpili fínski bratia Granlundovci a obaja sa zapísali do štatistík. Útočník Minnesoty Mikael zaznamenal dve asistencie a o rok mladší Markus, ktorého Flames povolali z farmy, si pripísal prvú asistenciu v kariére NHL. Do zostavy Minnesoty sa po 17-zápasovej absencii vrátil kapitán Mikko Koivu.

VIDEO










Sumáre zápasov NHL:

TORONTO - COLUMBUS 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)



Góly: 56. Raymond (Lupul, Rielly) - 30. Prout (MacKenzie, Calvert), 33. Anisimov (Nikitin, Foligno). Brankári: Reimer - Bobrovskij, strely na bránku: 29:33.

DALLAS - BUFFALO 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)



Góly: 22. Jordie Benn (Whitney, Seguin), 40. Goligoski (Horcoff, Garbutt), 51. Chiasson (Jamie Benn, Whitney) - 18. Ennis (Stafford, Moulson), 44. Ennis (Moulson, McBain). Brankári: Lehtonen - Enroth, strely na bránku: 39:23.

MINNESOTA - CALGARY 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)



Góly: 30. Brodziak (Cooke), 46. Spurgeon (Suter, Granlund), 55. Parise (Pominville, Granlund) - 37. Cammalleri (Wideman), 57. Giordano (Granlund, Colborne). Brankári: Kuemper - Berra, strely na bránku: 27:23.

LOS ANGELES - MONTREAL 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)



Góly: 2. Muzzin (Toffoli, Williams), 25. Carter (Kopitar, Martinez) - 15. Subban (Pacioretty, Desharnais). Brankári: Quick - BUDAJ, strely na bránku: 22:18.



Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Columbus) 14:38 0 0 0 0 0 0

Peter Budaj (Montreal) 59:02 2/22 90,90



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/