Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Chicago zdolalo Los Angeles, Hossa dvakrát asistoval

Hráči Chicago Blackhawks Brandon Saad (20), Marián Hossa (81) a Kris Versteeg (23) sa tešia z gólu v prvej tretine zápasu proti Los Angeles Kings Foto: TASR/AP

Hokejisti Chicaga v sérii hranej na štyri víťazné zápasy vedú 1:0.

New York 19. mája (TASR) - Hokejisti Chicaga vstúpili víťazne do finálovej série Západnej konferencie play off zámorskej NHL. V noci na pondelok triumfovali obhajcovia Stanleyho pohára na domácom ľade nad Los Angeles 3:1 aj zásluhou dvoch asistencií slovenského krídelníka Mariána Hossu a v sérii hranej na štyri víťazné zápasy vedú 1:0. Súboj číslo dva je na programe v noci na štvrtok.

Domáci sa ujali vedenia v 15. minúte, keď Hossa nabil na modrú Nickovi Leddymu a jeho strelu tečoval do siete Brandon Saad. O desať minút neskôr hostia odpovedali zásluhou Tylera Toffoliho, no v 32. minúte vrátil vedenie Chicagu obranca Duncan Keith. V 57. minúte domáci definitívne rozhodli, keď im vyšiel rýchly brejk, na ktorého začiatku bol opäť Marián Hossa, a kapitán Jonathan Toews rozhodol o triumfe jastrabov.

Tridsaťpäťročný slovenský krídelník Hossa tak nazbieral v 13 dueloch vyraďovacej časti rovnaký počet bodov za dva góly a jedenásť asistencií. V tabuľke produktivity celej NHL mu patrí šiesta priečka. Jeho krajan v drese Blackhawks Michal Handzuš odohral necelých 18 minút, ale do štatistík sa nezapísal. V noci na pondelok vyšiel naprázdno aj druhý najproduktívnejší hráč play off a jeho najlepší strelec Marián Gáborík z LA, ktorý strávil na ľade 17:47 minút a zaznamenal jednu mínusku.

Pre Chicago to bola už siedma domáca výhra zo siedmych zápasov v play off. "Domáci ľad je veľká výhoda, hlavne v prvých súbojoch s takýmito silnými tímami. Bude to náročná séria a doma chceme vyhrávať. Dnes nám vyšlo," uviedol dvadsaťjedenročný mladík Saad, ktorý si vylepšil štatistiky o gól i asistenciu a vyhlásili za najlepšieho hráča zápasu.

Blackhawks mohli zlomiť duel už v 4. minúte druhej tretine, keď ich Toews poslal do dvojgólového vedenia, rozhodcovia jeho zásah najprv uznali, no po zhliadnutí videozáznamu svoje rozhodnutie zmenili. Toews totiž po svojom zakončení zrazil na ľad brankára Quicka, pričom puk sa dostal za bránkovú čiaru až potom od korčule obrancu LA Vjačeslava Vojnova. "Rozhodnutie nešlo v náš prospech a oni krátko po tom vyrovnali na 1:1. Vtedy sme odviedli dobrú robotu, že sme na tú situáciu a ten verdikt nemysleli a sústredili sme sa na hru," uviedol Toews.

Los Angeles prestrieľalo súpera 26:20, no recept na výborného brankára Coreyho Crawforda našiel jedine Tyleer Toffoli. "Myslím si, že sme hrali dobre na to, aby sme mohli vyhrať. V ďalšom zápase musíme ešte pridať, ísť na doraz a do domáceho Staples Centra sa vrátiť za stavu 1:1," uviedol dvadsaťdvaročný center.

Momentky zo zápasu Los Angeles - Chicago





play off NHL:

Západná konferencia - finále, 1. zápas:

CHICAGO - LOS ANGELES 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly: 15. Saad (Leddy, HOSSA), 32. Keith (Saad, Kruger), 57. Toews (Oduya, HOSSA) - 25. Toffoli (Pearson, Carter). Brankári: Crawford - Quick, strely na bránku: 20:26. Diváci: 21.832.



Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 17:40 0 2 2 1 3 0
Michal Handzuš (Chicago) 17:26 0 0 0 0 0 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 17:47 0 0 0 -1 3 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/