Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Halák si sypal popol na hlavu, ale štatistiky nemá katastrofálne

Slovenský hokejista Martin Marinčin, brankár Jaroslav Halák a hráči Slovinska Jan Mursak (vpravo) a David Rodman v zápase základnej A-skupiny olympijského turnaja Slovensko - Slovinsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 15. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Dva zápasy treba hodiť z hlavu, myslí si slovenská brankárska jednotka. Uvedomuje si, že v nedeľu na záver A-skupiny proti Rusom nemá štart vôbec istý.

Soči 15. februára (TASR) - Jaroslav Halák, jeden z popredných brankárov v NHL. Opora St. Louis Blues, momentálne druhého najlepšieho tímu celej ligy, navyše za Anaheimom zaostávajúcim len o 3 body a so šiestimi potenciálnymi bodmi (tri zápasy) k dobru.

Odchytal v profilige 39 zápasov a medzi relevantnými brankármi (viac ako polovica duelov tímu) mu s priemerom 2,26 gólov na zápas patrí 7. priečka. V Soči na zimnej olympiáde má priemer 4 gólov, hoci odchytal len niečo cez poldruha zápasu.

Pritom v percentuálnu úspešnosti zásahov si Halák nevedie až tak katastrofálne, určite nie vzhľadom na drvivé výsledky. V NHL 91,5, v Soči po dvoch zápasoch 85,71, čo bolo v sobotu popoludní rovnaké číslo ako pri ruskom brankárovi Semionovi Varlamovovi, ktorého tím zdolal Slovinsko 5:2. Lenže Slováci s tým istým súperom prehrali 1:3 a nepomohlo ani brankárových 28 "sejvov"... "Dve tretiny sme to ustáli, ale ani v presilovke nám to tam nepadlo. A keď dostaneme góly za sebou, ťažko sa vracia do zápasu," konštatoval smutný brankár.

Všeobecná formulka slovenských hokejistov o druhých tretinách sa odkliala, ale kliatba je zrejme uvalená na sériové prepady. Opäť tri inkasované kusy v krátkom čase a úplne rozobratý koncept hry. Niežeby ho mužstvo predtým malo výrazný, veď Slovinci počas väčšiny zápasu pôsobili cieľavedomejším dojmom. Šanca na zvrat na rozdiel od zápasu s excelentnými Američanmi tu však bola.

"Keby som ja chalanom pomohol a nespravil chybu. Ten prvý gól beriem na seba, ten bol naozaj blbý. Takéto góly nemôžu padať v čase, keď ma tím najviac potrebuje, bol to lacný gól," sypal si popol na hlavu Halák.

TASR zaujímalo, v čom bola brankárova chyba, keďže prvotná prišla pri strate puku neatakovaného Andreja Sekeru za bránkou, prihrávka pred ňu bola blesková a zakončenie do protipohybu. "To je jedno, dostal som to medzi nohy. Hokejka musí byť na ľade. Takéto góly naozaj nemôžem dostávať. Dnes beriem plnú zodpovednosť na seba," tvrdil si svoje.

Pred zápasom s Američanmi sa povrávalo, že je dobré, že s týmto nerozohraným súperom je prvý zápas a že slovenskému hokejovému naturelu sedí severoamerická škola. Bol z toho debakel. Pred Slovincami zaznela jasná štatistika samých víťazstiev nad týmto súperom.

Jaroslav Halák si nemyslí, že mužstvo zápas podvedome podcenilo, no uznáva, že kedysi by obraz hry v tretej tretine vyzeral ináč. Slováci by pálili a súpera ukorčuľovali: "Veľmi sme chceli vyhrať. Mali sme však zviazané ruky, nič nám tam nepadlo. Ako sa dá vyhrať, keď nedáme góly... Je to tak, ako to je. Svetový hokej sa vyrovnáva. Reprezentanti, ktorí sú vo svete špička, odchádzajú a pomaly takých mať nebudeme. Ale aj s týmito hráčmi musíme hrať lepšie a zodpovednejšie."

Dva zápasy treba hodiť z hlavu, myslí si slovenská brankárska jednotka. Uvedomuje si, že v nedeľu na záver A-skupiny proti Rusom nemá štart vôbec istý: "Musíme sa poučiť z chýb, video nám ich detailne ukáže. Zajtra je iný deň a počnúc mnou, ak vôbec budem chytať, musí sa celé mužstvo zmobilizovať."