Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Handzuš bol hrdinom Chicaga, udržal ho v hre o Stanley Cup

Michal Hadzuš so spoluhráčmi sa teší z víťazného gólu v sieti Jonathana Quicka. Foto: TASR/AP

Hosťom nepomohol ani 11. gól najlepšieho strelca vyraďovačky Mariána Gáboríka.

Chicago 29. mája (TASR) - Slovenský hokejista Michal Handzuš rozhodol v druhom predĺžení o triumfe Chicaga Blackhawks v piatom finálovom súboji play off Západnej konferencie NHL nad Los Angeles Kings 5:4. Obhajcovia trofeje sú tak stále v hre o zisk Stanleyho pohára, keď znížili stav série na 2:3. Hosťom nepomohol ani 11. gól najlepšieho strelca vyraďovačky Mariána Gáboríka.

Blackhawks mali lepší vstup do zápasu. Využili hneď prvú presilovú hru a v 12. minúte viedli už 3:1. Králi z Los Angeles sa však naštartovali ešte v prvom dejstve. Najprv predviedol výborný zákrok Jonathan Quick a z rýchleho brejku smeroval puk po osi Dustin Brown - Anže Kopitar až k Slovákovi Gáboríkovi, ktorý zblízka znížil na 2:3 z pohľadu hostí. Kings ešte viac ožili v druhej časti hry, keď otočili skóre vo svoj prospech na 4:3 po presných zásahoch Browna a Tannera Pearsona. Ben Smith potom v tretej časti hry poslal duel do predĺženia, ale prvá nadstavená dvadsaťminútovka rozuzlenie nepriniesla. Až v 83. minúte rozhodol o triumfe Chicaga Handzuš svojim druhým gólom v play off. Slovenský center sa po časovanej prihrávke od Brandona Saada objavil sám pred brankárom Quickom, ktorého s prehľadom prekonal pomocou bekhendového blafáku.

Marián Gáborík prekonáva Coreya Crawforda.
Foto: TASR/AP


"Saad už mal na sebe dvoch hráčov a ja som bol zrazu voľný. Bol som prekvapený, keď sa pred mnou otvorila cesta, tak som čakal a dostal som skvelý pas," povedal 37-ročný Handzuš, ktorý rozburácal vypredanú halu United Center (21.871 divákov). Handzuš je celú sezónu druhým centrom jastrabov za kapitánom Jonathanom Toewsom. Jeho najväčšou špecialitou je okrem vhadzovania aj hra vo vlastnom oslabení, ale tentoraz jeho ofenzívne kvality udržali Chicago pri živote. "Chcem pomáhať mužstvu tak, ako sa len dá. Veľmi často hrávam v oslabeniach. Nehrávam príliš ofenzívnym štýlom. Preto som obzvlášť rád, že to tam padlo," cituje portál cbssports.com Handzuša, ktorého vyhlásili za tretiu hviezdu večera v Chicagu.

Slovenský večer v NHL obrazom na Teraz.sk


Patrick Kane v drese domácich nazbieral štyri asistencie, jeho tímový kolega Saad pridal gól a dve asistencie. Slovenský kráľ Gáborík si okrem gólu pripísal aj asistenciu a dva plusové body, pričom s 18 bodmi (11+7) je tretím najproduktívnejším hráčom play off. Ďalší Slovák Marián Hossa patril so šiestimi strelami k najaktívnejším hráčom Blackhawks, ale gólom sa neskončila ani jeho veľká šanca v predĺžení, ktorú zneškodnil Quick. "Osobne si myslím, že Saad bol dnes najlepším hráčom na ľadovej ploche. Priniesol do našej hry nesmiernu rýchlosť a kvalitné držanie puku," reagoval po piatom zápase Kane, ktorého doplnil spokojný hlavný kouč "jastrabov" Joel Quenneville: "Už som videl a zažil množstvo zápasov, o výsledku ktorých sa rozhodovalo až v predĺžení. Toto predĺženie však bolo zrejme najkrajšie, aké som kedy videl."

Hráči Los Angeles budú mať ďalšiu šancu spečatiť postup do finále profiligy v noci na sobotu na domácom ľade.

Handzušov víťazný gól


Gáboríkov 11. gól v play off


Zostrih celého zápasu




Sumár - 3. kolo play off NHL:

Západná konferencia - finále, 5. zápas:

CHICAGO - LOS ANGELES 5:4 pp (3:2, 0:2, 1:0 - 1:0)


Góly: 2. Seabrook (Toews, Kane), 4. Oduya (Kane, Shaw), 12. Saad (Shaw, Kane), 42. Smith (Saad, Oduya), 83. HANDZUŚ (Saad, Kane) - 10. Stoll (King), 14. GÁBORÍK (Kopitar, Brown), 32. Brown (GÁBORÍK), 34. Pearson (Carter, Richards). Brankári: Crawford - Quick, strely na bránku: 44:45, 21.871 divákov.

/stav série: 2:3/



Slováci v akcii:

Michal Handzuš (Chicago) 14:30 1 0 1 0 1 0

Marián Hossa (Chicago) 25:48 0 0 0 -1 6 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 24:19 1 1 2 +2 5 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/