Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia NHL

New York Rangers porazil Washington, Colorado vyhralo nad Winnipegom

Brankár Charlie Lindgren (79) z Washingtonu Capitals a jeho spoluhráč Martin Fehérváry (42) v akcii proti Artemimu Panarinovi z New Yorku Rangers počas druhého zápasu 1. kola play off NHL zámorskej NHL New York Rangers - Washington Capitals 23. apríla 2024 v New Yorku. Foto: TASR/AP

O víťazstve Rangers rozhodol v 37. minúte K'Andre Miller, ktorý zvýšil na priebežných 4:2.

New York 24. apríla (TASR) - Hokejisti New Yorku Rangers zvíťazili v druhom zápase 1. kola play off NHL nad Washingtonom 4:3 a zvýšili stav série na 2:0. V prvej formácii hostí bol aj slovenský obranca Martin Fehérváry. Triumf z úvodného stretnutia potvrdila aj Florida, ktorá zdolala Tampu Bay 3:2 po predĺžení. Slovák Erik Černák hral za hostí v druhej obrannej dvojici. Vyrovnať v sérii sa naopak podarilo Nashvillu, ktorý vyhral na ľade Vancouveru 4:1.

Víťazný gól Rangers strelil v 37. minúte K'Andre Miller, ktorý zvýšil na priebežných 4:2. Po dva body za gól a asistenciu si pripísali za domácich Mika Zibanejad a Vincent Trocheck, po dve asistencie nazbierali Alexis Lafreniere a Erik Gustafsson. Brankár Igor Šesťorkin pomohol k triumfu 22 zákrokmi. Víťazi základnej časti tak využili naplno domáce prostredie, keďže v úvodnom dueli zvíťazili 4:1. "Je skvelé vidieť, ako každý jeden hráč prispel k úspechu. Brankár nás podržal výbornými zákrokmi, chalani zblokovali viacero striel, predviedli vydarené akcie. Presne taký hokej majú predvádzať Rangers," spokojne konštatoval Jack Roslovic, autor tretieho gólu "jazdcov". Fehérváry bol na ľade 21:01 minúty, zápas ukončil s mínuskou, jednou strelou na bránku, piatimi hitmi a v 25. minúte obdržal aj dvojminútový trest za nedovolené bránenie. Po návrate z trestnej lavice sa za stavu 2:2 dostal do úniku, brankár Šesťorkin však jeho strelu vyrazil. Zraneniami decimovanému Washingtonu vypadol zo zdravotných dôvodov ďalší zadák, tento raz Vincent Iorio a tak šancu dostal Lucas Johansen, ktorý odohral svoj prvý zápas v play off v kariére. Capitals sa budú snažiť v treťom zápase, ktorý sa hrá v noci na sobotu vo Washingtone, vrátiť späť do série. "Urobili sme pár chýb, niekoľko pukov sa neodrazilo naším smerom a súper má množstvo šikovných hráčov, ktorí to využili. Hrali sme oveľa lepšie ako v prvom zápase, vieme ako hrať proti tomuto tímu, no chyby nás stáli lepší výsledok. Musíme sa dať dokopy, nebude to ľahké," povedal pre nhl.com kapitán hostí Alexander Ovečkin.

Triumf Floridy zariadil po necelých troch minútach extračasu Carter Verhaeghe. Matt Tkachuk napádal, vybojoval puk v útočnom pásme, získal ho Anton Lundell, ktorý našiel voľného Verhaegheho, ten si položil brankára, trpezlivo počkal na správny moment na zakončenie a bekhendom rozhodol. Stal sa iba šiestym hráčom v histórii súťaže, ktorý strelil v play off minimálne päť gólov v predĺžení. Viac ich dali len Joe Sakic (8) a Maurice Richard (6), rovnaký počet aj Glenn Anderson, Corey Perry a Patrick Kane. "Sú to fantastickí hráči. Je to niečo šialené, že sa moje meno spomína spolu s nimi," vravel Verhaeghe. "Vždy, keď zápas dospeje do predĺženia, sme plní sebavedomia. Vieme, že sa duel môže nakloniť na ktorúkoľvek stranu a na konci dňa je to o jedinej strele, no niekto musí vytvoriť finálnu akciu," dodal. Hostia dokázali zmazať dvojgólové manko, zápas poslal do predĺženia kapitán "bleskov" Steven Stamkos. V 35. minúte vytiahol kľúčový zákrok domáci brankár Sergej Bobrovskij, keď zlikvidoval pokus Matta Dumbu. Ten bol v obrannej dvojici s Černákom, ktorý bol na ľade 21:46 minúty. Zápas ukončil s mínuskou, rozdal sedem hitov a obdržal dvojminútový trest za hákovanie v 28. minúte. "Obaja brankári predviedli niekoľko úžasných zákrokov. Zápas sa mohol skončiť omnoho skôr, ak by neboli zasiahli," poznamenal Stamkos. Séria sa za stavu 2:0 pre Panthers sťahuje do Tampy, kde sa tretí zápas odohrá v noci na piatok.

Na ceste k triumfu bola pre Colorado kľúčová druhá tretina, v ktorej vsietili štyri góly. Artturi Lehkonen mal bilanciu 1+1, Cale Makar dvakrát asistoval. Hosťom pomohol aj výkon brankára Alexandara Georgijeva, ktorý vykryl 28 striel. "Spoluhráči mi v uplynulých dňoch prejavili veľkú podporu. Prvý zápas bol veľmi náročný, no mal som pocit, že v šatni je vo mňa dôvera a veľmi si to vážim. Pomohlo mi to k reštartu. Viem, že chalanom tiež počas play off pomôžem," povedal Georgijev. Naopak domáci brankár Connor Hellebuyck urobil v 38. minúte chybu pred tretím gólom, keď sa nechal obrať o puk za bránkou Yakovom Treninom a Zach Parise z dorážky skóroval, čo sa ukázal byť víťazný gól. Po ňom zvýšil náskok obranca Josh Manson, ktorý sa presadil po návrate z trestnej lavice, a do prázdnej bránky spečatil víťazstvo Valerij Ničuškin. "Dosiahli sme dôležité víťazstvo. V prvom stretnutí sme hrali dobre, ale nevybojovali sme potrebný výsledok. Dnes sme zabrali, všetky štyri formácie prispeli k triumfu," poznamenal útočník hostí Andrew Cogliano. Séria sa za vyrovnaného stavu presúva do Denveru, kde sa zápas číslo tri odohrá v noci na sobotu. Chýbať v ňom možno bude Sean Walker, obranca Avalanche utrpel zranenie po kolízii s Vladislavom Namestnikovom.

Nashville dokázal zvíťaziť vo Vancouveri 4:1 a sériu vyrovnal na 1:1. Podarilo sa mu to napriek tomu, že na bránku súpera vyslal len 16 striel, čo bolo o dve menej ako domáci. Brankár hostí Juuse Saros tak dosiahol 94,40-percentnú úspešnosť zákrokov. Dva body za gól a asistenciu mal jeho spoluhráč Filip Forsberg. Canucks sa museli zaobísť bez brankárskej jednotky Thatchera Demka, ktorého nahradil Casey DeSmith. Z 15 striel ho prekonali Anthony Beauvillier (v zápase 1+1), Forsberg a Colton Sissons. Triumf Predators spečatil gólom do prázdnej bránky Kiefer Sherwood. "Myslím si, že sme sa v prvom zápase niečo naučili. Možno sme vtedy neboli takí odhodlaní trpieť, ale dnes večer už áno. Blokovali sme strely, obetovali sme sa pre úspech. Ešte nie sme tam, kde chceme byť, ale zlepšujeme sa a tento zápas bol dobrý krok vpred," zdôraznil Andrew Brunette, tréner Predators. Jediný gól Canucks dal obranca Nikita Zadorov: "Súper sa nám hádzal striel, snažil sa ich blokovať aj tvárami. To je možno niečo, čo si od nich môžeme zobrať. Nepanikárime, toto je play off, séria bude ešte dlhá." Tretí zápas sa odohrá v noci na sobotu na ľade Nashvillu.



Play off NHL - 1. kolo:

štvrťfinále Východnej konferencie - 2. zápasy:

New York Rangers – Washington Capitals 4:3 (2:1, 2:1, 0:1)

Góly
: 8. Trocheck (E. Gustafsson), 15. Zibanejad (Trocheck, Lafreniere), 33. Roslovic (E. Gustafsson, Lafreniere), 37. Miller (Zibanejad, Kreider) – 6. McMichael, 25. Strome (Wilson, Pacioretty), 52. Wilson (Lapierre, Carlson). Brankári: Šesťorkin - Lindgren, strely na bránku: 27:25.

/stav série: 2:0/



Florida - Tampa Bay 3:2 pp (2:0, 0:2, 0:0 - 1:0)

Góly:
7. Bennett (Tkachuk, Verhaeghe), 16. Tarasenko (Bennett, Ekman-Larsson), 63. Verhaeghe (Lundell) – 21. Point (Duclair, Hedman), 26. Stamkos (Hedman, Kučerov). Brankári: Bobrovskij - Vasilevskij, strely na bránku: 37:23.

/stav série: 2:0/



štvrťfinále Západnej konferencie - 2. zápasy:

Winnipeg - Colorado 2:5 (1:0, 1:4, 0:1)

Góly:
4. D. Gustafsson (Dillon, Pionk), 29. Scheifele (Vilardi, Connor) – 22. Wood (Colton), 35. Lehkonen (Makar, Toews), 38. Parise (Cogliano), 40. Manson (MacKinnon, Lehkonen), 60. Ničuškin (Makar, Rantanen). Brankári: Hellebuyck - Georgijev, strely na bránku: 30:32.

/stav série: 1:1/



Vancouver - Nashville 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)

Góly:
36. Zadorov (Cole, Di Giuseppe) – 2. Beauvillier (Forsberg), 27. Forsberg (Nyquist), 29. Sissons (Beauvillier, Zucker), 59. Sherwood. Brankári: DeSmith - Saros, strely na bránku: 18:16.

/stav série: 1:1/



Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 21:01 0 0 0 -1 1 2

Erik Černák (Tampa Bay) 21:46 0 0 0 -1 0 2



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/