Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Boston zvíťazil v Columbuse, Chára asistoval

Hráč Columbus Blue Jackets Josh Anderson a Zdeno Chára z Boston Bruins. Foto: TASR/AP

Brankár Jaroslav Halák na striedačke kryl chrbát Tuukkovi Raskovi, ktorý zlikvidoval 39 striel súpera.

New York 3. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu zvíťazili v noci na piatok vo štvrtom zápase 2. kola play off NHL na ľade Columbusu 4:1 a vyrovnali stav série na 2:2. Slovenský obranca Zdeno Chára sa na triumfe podieľal asistenciou, celkovo odohral viac ako 22 minút a na konto si pripísal plusový bod. Brankár Jaroslav Halák na striedačke kryl chrbát Tuukkovi Raskovi, ktorý zlikvidoval 39 striel súpera. Dvoma gólmi vrátane víťazného sa blysol Patrice Bergeron.

Chára asistoval pri dôležitom treťom góle Bruins. Jeho strela od modrej čiary sa odrazila pred voľného Seana Kuralyho, ktorý v 49. minúte pohotovo skóroval a dostal Boston do vedenia 3:1. Bol to tretí bod Cháru v tohtoročnej play off (1+2), celkovo ich má na konte 65 (17+48). Po Stanovi Mikitovi, Mariánovi Hossovi a Petrovi Šťastnom je štvrtým najproduktívnejším Slovákom v play off. Chára nastúpil vo vyraďovacích dueloch na svoj 170. zápas, viac ich má na konte len Hossa (205). Brankár Rask si pochvaľoval hru svojich obrancov. "Nedovolili sme im takmer žiadne dorážky, z čoho predtým dávali góly. Väčšinu striel, ktoré na mňa smerovali som videl," povedal Rask pre nhl.com. Jeho výkon vyzdvihol aj tréner Bruce Cassidy. "Brankári sú v tejto časti sezóny na vrchole formy. Tuukka bol dnes skvelý. Spoliehať sa však len na výkon brankára nestačí, k víťazstvu musia prispieť aj kľúčoví hráči," povedal kormidelník Bruins, ktorý vrátil Davida Pastrňáka do prvej formácie. Dvadsaťdvaročný český útočník sa mu za to odvďačil otváracím gólom zápasu.

Jediný zásah Columbusu dosiahol Artemij Panarin, jeho krajan v bránke Blue Jackets Sergej Bobrovskij si pripísal 42 zákrokov. Za stavu 0:2 nepremenil Boone Jenner trestné strieľanie. "V predchádzajúcich zápasoch nás zdobila disciplína, ale dnes sme boli na trestnej lavici príliš často, tým sme im dali šancu," povedal tréner Blue Jackets John Tortorella. "V sérii rozhodujú špeciálne tímy. Kto má lepšie presilovky, ten vyhrá," dodal útočník Columbusu Cam Atkinson.

Zápas v Nationwide Arena sledovalo 19.431 divákov, čo je rekordná návšteva pre Columbus. Séria sa vracia do Bostonu, piaty duel je na programe v noci na nedeľu.

Colorado vyrovnalo stav série so San Jose na 2:2, keď vo štvrtom zápase semifinále Západnej konferencie doma zvíťazilo 3:0. Nemecký brankár Avalanche Philipp Grubauer si pripísal 32 zákrokov a dosiahol prvé čisté konto vo vyraďovačke profiligy v kariére. "Je to skvelé, ale dôležité je víťazstvo, ktoré sme veľmi potrebovali," povedal 27-ročný Grubauer pre nhl.com. Jeho náprotivok Martin Jones chytil 25 z 27 striel, posledný gól z hokejky Erika Johnsona dali Avalanche do prázdnej bránky. "Dal nám šancu na dobrý výsledok, dlho nás držal v hre. My sme to však nevyužili," povedal na adresu svojho brankára obranca Sharks Erik Karlsson.

Skóre zápasu otvoril v jeho polovici Nathan MacKinnon, na 2:0 zvýšil Colin Wilson až v 4. minúte tretej tretiny. McKinnon natiahol svoju bodovú sériu v play off už na osem zápasov (šesť gólov, sedem asistencií). Z hráčov Colorada zaznamenal takúto dlhú bodovú sériu hviezdny Švéd Peter Forseberg v roku 2002.

Piaty duel série je na programe v noci na nedeľu v San Jose.

2. kolo play off NHL



4. zápas semifinále Východnej konferencie

COLUMBUS BLUE JACKETS - BOSTON BRUINS 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

Góly: 9. Panarin (Bjorkstrand, Dubois) - 4. Pastrňák (McAvoy), 8. Bergeron (Marchand, Krug), 49. Kuraly (CHÁRA, Backes), 58. Bergeron (Pastrňák, Krug). Brankári: Bobrovskij - Rask, strely na bránku: 40:46, 19.431 divákov.

/stav série: 2:2/

4. zápas semifinále Západnej konferencie

COLORADO AVALANCHE - SAN JOSE SHARKS 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 31. MacKinnon (Rantanen, Makar), 44. Wilson (Rantanen), 59. Johnson (Calvert, Nieto). Brankári: Grubauer - Jones, strely na bránku: 28:32, 18.110 divákov.

/stav série: 2:2/


Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 22:14 0 1 1 +1 2 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/