Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Carolina mieri do konferenčného finále, Dallas má postup na dosah

Hráči Caroliny Hurricanes sa tešia po výhre nad New York Islanders v štvrtom súboji 2. kola play off. New York, 3. mája 2019 Foto: TASR/AP

V PNC Aréne padol divácky rekord, keď si do haly našlo cestu 19.495 fanúšikov.

New York 4. mája (TASR) - Hokejisti Caroliny Hurricanes v najkratšom možnom čase postúpili do finále Východnej konferencie NHL. V noci na sobotu zdolali vo štvrtom súboji 2. kola play off doma New York Islanders 5:2 a v celej sérii triumfovali 4:0 na zápasy.

Gólom a asistenciou prispeli k víťazstvu fínski útočníci Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen, domáci brankár Curtis McElhinney zneškodnil 26 súperových striel. Newyorský tím síce otvoril v 3. minúte skóre zásluhou Matthewa Barzala, potom však inkasoval päť gólov v rade. V druhej tretine si Hurricanes vybudovali trojgólové vedenie, pričom v 24. minúte po treťom inkasovanom góle vystriedal Robina Lehnera v bránke hostí Thomas Greiss. Islanders v závere už iba skorigovali stav zásluhou Brocka Nelsona. Carolina prvýkrát v histórii organizácie Hurricanes/Hartford Whalers vyhrala sériu play off v štyroch zápasoch. "Pre množstvo ľudí toto znamená veľmi veľa. Aj pre mňa, pre ľudí doma pri televíznej obrazovke či pri rádiu. A znamená to veľa aj pre našich hráčov," vyznal sa po postupe kapitán "hurikánov" Justin Williams.

Islanders dokázali v 1. kole vyradiť Pittsburgh 4:0 na zápasy, teraz sami okúsili vypadnutie v najkratšom možnom čase. Prvýkrát od roku 1994 sa im stalo, že v play off nevyhrali ani jeden zápas série. "Počas sezóny sme dokázali ubrániť viacero silných tímov. Pokryli sme ich najlepších hráčov, znechutili sme im hru. Teraz nám súper predviedol presne to isté a zažili sme si to na vlastnej koži. Ak nás protivník zatlačil, hrali sme na kontry, no to teraz robila Carolina. Celú sériu sme ich len naháňali," priznal tréner "ostrovanov" Barry Trotz.

V PNC Aréne padol divácky rekord, keď si do haly našlo cestu 19.495 fanúšikov. Hurricanes nehrali v play off od roku 2009, ale pri posledných štyroch účastiach v bojoch o Stanleyho pohár sa zakaždým dokázali prebojovať do konferenčného finále (2002, 2006, 2009, 2019). V ňom narazia na Boston alebo Columbus, stav série je po štyroch stretnutiach vyrovnaný 2:2.

Postup do finále Západnej konferencie majú na dosah hráči Dallasu. Stars v piatom semifinálovom dueli zvíťazili na ľade St. Louis 2:1 a v sérii vedú 3:2 na zápasy. Oporou "hviezd" bol opäť brankár Ben Bishop, ktorý predviedol 38 úspešných zákrokov. Vyrovnal nimi klubový rekord v riadnom hracom čase v zápase play off, ktorý drží spolu s Edom Belfourom a Martym Turcom. Dallas viedol po góloch Jasona Spezzu a Esu Lindella v druhej tretine 2:0, Blues dokázali už len znížiť zásluhou Jadena Schwartza, ktorý potrestal jedinú chybu Bishopa pri rozohrávke puku. "Ben bol najlepší hráč v tomto zápase. Myslím si, že Blues nás dnes prevýšili, ale Ben bol rozdielový hráč, ako pre nás už mnohokrát. Bol ako stena," pochválil svojho brankára tréner Stars Jim Montgomery, ktorého citoval portál nhl.com.

Stars majú šancu postúpiť do konferenčného finále prvýkrát od roku 2008. Šiesty súboj je na programe v nedeľu o 21.00 SELČ v Dallase.

2. kolo play off NHL



4. zápas semifinále Východnej konferencie:

CAROLINA HURRICANES - NEW YORK ISLANDERS 5:2 (1:1, 3:0, 1:1)

Góly:
5. Aho (Teräväinen, Faulk), 23. Teräväinen (Foegele, Aho), 24. McKegg (Pesce, Martinook), 29. Williams (Staal, Niederreiter), 56. Svečnikov (Faulk) – 3. Barzal (Toews, Eberle), 59. Nelson (Mayfield, Toews). Brankári: McElhinney - Lehner (24. Greiss), strely na bránku: 21:28, 19.495 divákov.

/konečný výsledok série: 4:0, Carolina postúpila do konferenčného finále/

5. zápas semifinále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES - DALLAS STARS 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Góly:
49. Schwartz – 3. Spezza (Seguin, Janmark), 27. Lindell (Radulov, Klingberg). Brankári: Binnington - Bishop, strely na bránku: 39:27, 18.542 divákov.

/stav série: 2:3/