Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia NHL

Chára prekonal Budaja a spečatil triumf Bostonu nad Montrealom

Kapitán Bostonu Zdeno Chára sa teší so spoluhráčmi Andrejom Meszárošom a Bradom Marchandom zo strelenia gólu v zápase s Montrealom Foto: TASR/AP

Kapitán hostí sa strelecky presadil na začiatku tretej tretiny a vyhlásili ho za druhú hviezdu duelu.

New York 13. marca (TASR) - Slovenský obranca Zdeno Chára prispel jedným gólom k víťazstvu Bostonu na ľade Montrealu 4:1. Kapitán "medveďov" prekonal krajana Petra Budaja v bránke domácich v úvode tretej dvadsaťminútovky.

Chára si nakorčuľoval do priestoru kruhov, kde dostal prihrávku od Patrica Bergerona. Jeho prvú strelu zápästím ešte Budaj kryl, ale na dorážku už bol prikrátky. Chára svojím 15. gólom v sezóne zvyšoval už na 4:0, Canadiens potom už len dokázali korigovať zásluhou Desharnaisa. Boston tak triumfom prerušil päťzápasovú sériu prehier vo vzájomných dueloch s Montrealom.

"Aj vlani sme s nimi prehrali tri zo štyroch duelov. Dnes sme si dokázali, že vieme zahrať aj proti tomuto súperovi, a teraz sa môžeme sústrediť na ďalšie zápasy," povedal po stretnutí útočník Bruins Milan Lucic, ktorý svojim 20. gólom v sezóne zvýšil v závere druhej tretiny na 3:0.

Druhý slovenský obranca v drese Bostonu Andrej Meszároš strávil na ľade takmer 18 minút, Budaja ohrozil dvoma strelami a pripísal si aj dva plusové body.

Meszároš si pomaly zvyká v Bostone

Andrej Meszároš si pomaly zvyká na nový tím, no po prestupe na poslednú chvíľu to nie je nič ľahké. O to viac v nabitom poolympijskom programe zámorskej NHL a tak si za týždeň v Bostone zatiaľ odkrútil iba dva kompletné tréningy.

"Je to ťažké, keď dostatočne netrénujete. Mali sme veľa zápasov a dosť ďalších je na programe a človek sa snaží aj oddýchnuť si," zveril sa pre bostonherald.com. "Takže sa snažím pozerať si videá pred aj po zápasoch a rozprávať sa s trénermi o tom, čo som spravil zle a čo dobre. Zatiaľ mi to ide a páči sa mi to," uviedol.

V Bostone mu s tým veľmi pomáha partner z obrany, s ktorým hrával ešte pred ôsmimi rokmi, keď nastúpil ako nováčik v NHL v drese Ottawy. "Je to skvelé. Zdeno Chára je skvelý hráč a veľmi mi pomáha. Rozpráva sa s vami vždy, keď ste na ľade a taktiež po striedaniach, čo je výborné," pochválil svojho krajana a partnera z defenzívy.

Montrealu stále chýba brankárska jednotka Carey Price, ktorý si na olympijskom turnaji v Soči obnovil zranenie slabín. Domácu svätyňu tak opäť hájil Budaj, ktorý si aj napriek 28 úspešným zásahom pripísal na svoje konto štvrtú prehru z uplynulých siedmich štartov. Tréner Canadiens Michel Therrien videl príčiny prehry v ofenzíve.

"Nedávame dosť gólov. Kombinačne sa nám darí, dokážeme sa dostať do šancí, ale v koncovke sme nepresní a nedôrazní. Musíme na tom zapracovať," povedal Therrien.

V priamom súboji tabuľkových susedov zdolalo Colorado rivala z Chicaga 3:2 a dostalo sa pred Blackhawks na druhé miesto v tabuľke Centrálnej divízie. Michal Handzuš odohral v drese hostí niečo viac ako 12 minút, okrem jedného streleckého pokusu vyhral deväť z 15 vhadzovaní. Jeho spoluhráč Marián Hossa stále laboruje so zranením hornej časti tela, jeho návrať na ľad sa očakáva na budúci týždeň.

Líder Pacifickej divízie z Anaheimu nenaplnil očakávania a prehral na ľade Calgary vysoko 2:7. Domáci mali raketový nástup do stretnutia, keď po 14 minútach hry viedli už 4:0.

"Je skvelé, keď náš mladý tím vie zahrať takýmto výborným spôsobom proti silnému súperovi. Dnes to bola radosť sa na nich pozerať," žiaril po zápase spokojnosťou tréner Calgary Bob Hartley. Jeho zverenci tak potvrdili dobrú formu z domáceho prostredia, keď vyhrali siedmy z uplynulých desiatich stretnutí v hale Scotiabank Saddledome.

Duel vôbec nevyšiel brankárovi hostí Jonasovi Hillerovi. Švajčiarsky gólman dostal z prvých piatich striel tri góly a musel prepustiť miesto svojmu náhradníkovi Frederikovi Andersenovi.

Až samostatné nájazdy rozhodli v zápase Winnipeg - Vancouver. Ten víťazný zaznamenal v tretej sérii rozstrelu hosťujúci útočník Chris Higgins. V zápase sa dvakrát strelecky presadil jeho spoluhráč Alexandre Burrows, pre ktorého to boli vôbec prvé dva góly v sezóne.

Výsledky NHL:

Montreal - Boston 1:4 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)


Góly: 43. Desharnais (Pacioretty, Vanek) - 22. Söderberg, 30. Bergeron (Marchand, Bartkowski), 39. Lucic (Iginla, Krejčí), 41. Chára (Bergeron, Marchand). Brankári: Budaj - Rask, strely na bránku: 36:32



Winnipeg - Vancouver 2:3 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 0:1)


Góly: 24. Ladd (Little, Trouba), 43. Frolík (Jokinen, Ellerby) - 36. Burrows (Garrison, Schroeder), 52. Burrows (Hansen), rozh. nájazd Higgins. Brankári: Pavelec - Läck, strely na bránku: 34:33



Colorado - Chicago 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)


Góly: 19. Malone (Barrie, Varlamov), 21. Duchene (McGinn, O'Reilly), 51. O'Reilly (Duchene, Johnson) - 29. Kane (Sharp, Hjalmarsson), 58. Saad (Shaw, Keith). Brankári: Varlamov - Raanta, strely na bránku: 29:39



Calgary - Anaheim :2 (4:0, 2:1, 1:1)


Góly: 4. Giordano, 8. Galiardi (Byron, Brodie), 12. Cammalleri (Backlund, Giordano), 14. Backlund (Bouma, Ortio), 22. Backlund (Russell), 39. Šmíd (Byron, Bouma), 59. Knight (Westgarth, Hanowski) - 32. Cogliano (Silfverberg, Beauchemin), 48. Bonino (Fowler, Sbisa). Brankári: Ortio - Hiller (12. Andersen), strely na bránku: 22:25


Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 22:59 1 0 1 2 2 0
Andrej Meszároš (Boston) 17:28 0 0 0 2 2 2
Michal Handzuš (Chicago) 12:18 0 0 0 0 1 0
Peter Budaj (Montreal) 60:00 4/32 87,5

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/