Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia NHL

Jágr odohral 1500.duel, gólom a asistenciou zariadil triumf New Jersey

Foto: TASR/AP

Obranca domácich Andrej Sekera strávil na ľade 23:24 min a bol druhým najvyťaženejším hráčom "hurikánov".

New York 9. decembra (TASR) - Hokejisti New Jersey Devils zvíťazili v pondelkovom zápase zámorskej NHL na ľade Caroliny 2:1. Najväčšiu zásluhu mal na tom český veterán Jaromír Jágr, ktorý v noci na utorok odohral svoj jubilejný 1500. duel v základnej časti profiligy. Ku gólu pridal aj asistenciu, celkovo má na svojom konte v NHL 1772 kanadských bodov (710+1062) a v historických tabuľkách sa dostal na 5. miesto pred Marcela Dionna.

Jágra v posledných dňoch trápila chrípka a ideálne sa necítil ani pred týmto zápasom. "Trénerovi som o štvrtej poobede povedal, nech ma nedáva často na ľad, pretože sa necítim dobre a nemám energiu. Hodinu pred zápasom sa to však zmenilo a pocítil som veľkú radosť a chuť do zápasu," opísal svoje pocity muž s číslom 68.

Ďalším hrdinom "diablov" bol brankár Cory Schneider, ktorý chytil 39 striel Hurricanes a výrazne prispel k víťazstvu. Carolina prestrieľala svojho súpera v pomere 40:16, ale presadil sa len Justin Faulk. Viac ako 23 minút odohral slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý vyslal na bránku New Jersey dve strely, ale nebodoval. Pri oboch góloch Devils si pripísal asistenciu Scott Gomez a bodoval tak prvýkrát od podpisu zmluvy a návratu do NHL.

VIDEO: Gól Jaromíra Jágra




St. Louis zdolalo Floridu 4:2, 32 úspešnými zásahmi sa v domácej bránke prezentoval kanadský veterán Martin Brodeur. Ten sa prvýkrát od návratu do NHL predstavil pred domácim publikom a v závere zápasu sa v aréne Scottrade Center ozývali pokriky: "Marty! Marty! Marty!".

Brankár Martin Brodeur zo St. Louis Blues pre začiatkom zápasu zámorskej NHL proti Edmontonu Oilers
Foto: TASR/AP


Skúsený brankár doviedol Blues k triumfu 4:2 a celkovo vychytal už svoje rekordné 690. víťazstvo, z toho 41. proti Panthers. Pred duelom privítali v St. Louis štvornásobného držiteľa Vezinovej trofeje a trojnásobného víťaza Stanley Cupu špeciálnym videom. "Nečakal som takého privítanie. Zatiaľ je všetko veľmi pekné, som šťastný, že som tu. Je to najmä o víťazstvách, ktoré keď prichádzajú, tak je dobre a spokojní sú aj diváci," povedal rekordér v počte víťazstiev a shutoutov.



Päťkrát ho ohrozil aj slovenský útočník "panterov" Tomáš Kopecký, ale svoj druhý gól v sezóne nepridal. O víťazstve Blues rozhodol svojím prvým gólom v sezóne Chris Porter, keď v čase 58:06 min úspešne tečoval strelu Barreta Jackmana a zlomil nerozhodný stav 2:2. Triumf poistil do prázdnej bránky Paul Šťastný. Blues zvládli duel aj bez dvoch útočných opôr Alexandera Steena a Davida Backesa. Brodeur zviedol úspešný brankársky súboj s Robertom Luongom, ktorý je práve po 42-ročnom veteránovi v rebríčku aktívnych brankárov na druhom mieste v počte víťazstiev. Luongo ich má na konte 379.



O víťazstve Rangers nad Pittsburghom 4:3 rozhodol v predĺžení obranca Kevin Klein, ktorý strelil svoj šiesty gól v sezóne, z toho tretí víťazný a druhý v predĺžení. Pre 29-ročného tvrdého muža Rangers to bol špeciálny zápas, pretože na konci prvej tretiny ho zasiahol hokejkou Zach Sill a Klein musel so zakrvaveným uchom do ošetrovne. Zranenie si vyžiadalo 13 stehov, ale Klein zápas dohral a napokon sa stal jeho hrdinom.

"Jazdci" boli napriek víťazstvu po zápase nahnevaní, že opäť stratili dvojgólové vedenie. Pár minút pred koncom vyhrávali 3:1, ale v 56. minúte najskôr Jevgenij Malkin a o 24 sekúnd Steve Downie skóre vyrovnali. "Náš výkon v tretej tretine nebol dobrý. Dali sme im príliš veľa priestoru. Po Downieho góle sme si povedali, že musíme opäť zabrať a našťastie sme napokon vyhrali," povedal zámorským médiám obranca Dan Girardi.

Rangers tak prerušili sériu dvoch prehier. Do ich zostavy sa po mumpse vrátil bývalý útočník Penguins Tanner Glass, v drese "tučniakov" nastúpil obranca Roberto Bortuzzo, ktorý si odpykal dvojzápasový trest za zrážku s Jaromírom Jágrom. Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby neskóroval už v siedmom zápase za sebou, v drese domácich sa opäť presadil Rick Nash a s 18 gólmi je druhý najlepší strelec NHL.

NY Rangers podpísal s 15-ročným Chrisom Falzonem jednodňový kontrakt

Americký tínedžer Chris Falzone má za sebou životný zážitok. Po prekonaní rakoviny kostí mu splnilo najväčší sen vedenie klubu hokejovej NHL New York Rangers, ktoré s ním v pondelok podpísalo jednodňový kontrakt. Už v uplynulom týždni trénoval s tímom v Madison Square Garden a pred pondelňajším domácim duelom "jazdcov" proti Pittsburghu (4:3 pp) s ním absolvoval predzápasové rozkorčuľovanie.

Pätnásťročný Falzone je členom stredoškolského tímu v Middletown South. Lekári mu v pomerne mladom veku diagnostikovali rakovinu kostí a vo februári oznámili, že už nikdy nebude hrať hokej. Talentovaný obranca sa však svojho sna nevzdal a po absolvovaní chemoterapie sa už v júli postavil na korčule a v pondelok si splnil životný sen.

Verný fanúšik absolvoval vo štvrtok s tímom Rangers tréning, počas ktorého si s ďalšími "spoluhráčmi" zastrieľal na brankársku jednotku Henrika Lundqvista. "Bola to pre mňa veľká česť byť spolu s nimi na ľade," uviedol pre northjersey.com Falzone. Väčší zážitok ho však čakal až v pondelok. Vedenie NY Rangers usporiadalo mimoriadnu tlačovú konferenciu, na ktorej s ním podpísalo jednodňový kontrakt a odovzdalo mu dres s číslom 14. Klub zastupoval legendárny krídelník "jazdcov" Adam Graves.



Výsledky:



NY RANGERS - PITTSBURGH 4:3 pp (0:1, 2:0, 1:2 - 1:0)
Góly: 24. Miller (St. Louis, Moore), 29. Nash (Zuccarello, Brassard), 53. Hayes, 64. Klein (McDonagh, Moore) – 13. Spaling (Crosby, Downie), 56. Malkin (Sutter, Comeau), 56. Downie (Spaling, Scuderi). Brankári: Lundqvist - Fleury, strely na bránku: 29:35, 18.006 divákov.

CAROLINA - NEW JERSEY 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Góly: 28. Faulk (Nestrašil, Hainsey) – 35. Jágr (Gomez), 40. Henrique (Jágr, Gomez). Brankári: Ward - Schneider, strely na bránku: 40:16, 9815 divákov.

ST. LOUIS - FLORIDA 4:2 (2:0, 0:1, 2:1)
Góly: 12. Lapierre (Porter, Reaves), 18. Cole (Lehterä, Tarasenko), 59. Porter (Jackman), 60. Šťastný – 36. Bjugstad (Fleischmann, Gudbranson), 55. Ekblad (Jokinen, Campbell). Brankári: Brodeur - Luongo, strely na bránku: 28:34, 17.330 divákov.

Slováci v akcii:

Tomáš Kopecký (Florida) 11:08 0 0 0 -1 5 0
Andrej Sekera (Carolina) 23:24 0 0 0 0 2 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/