Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Kovaľčuka prvý gól nepotešil: Preferujem víťazstvá pred gólmi

Iľja Kovaľčuk, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Toronto bez slovenského obrancu Martina Marinčina uspelo v prestrelke v Dallase 7:4.

New York 10. októbra (TASR) - Hokejisti Winnipegu zvíťazili v zápase zámorskej NHL na domácom ľade nad Los Angeles Kings 2:1. V drese Jets absentoval slovenský útočník Marko Daňo, ktorý duel sledoval len z tribúny. Jeho krajan a brankár Peter Budaj z LA Kings sedel na striedačke a kryl chrbát Jackovi Campbellovi, ktorý nahradil zraneného Jonathana Quicka a v jeho deviatom súboji kariéry v profilige kryl 37 striel.

V drese hostí strelil prvý gól v NHL po piatich rokoch Rus Iľja Kovaľčuk, otvoril ním skóre súboja. Bol to jeho 418. presný zásah v zámorskej profilige, prvý od 25. apríla 2013. Tridsaťpäťročný sa do NHL vrátil po piatich sezónach v KHL a s Kings podpísal trojročnú zmluvu na 18,5 milióna dolárov. Jets však vo svojom prvom domácom zápase ročníka priebeh otočili po presných zásahoch Marka Scheifeleho a Kylea Connora, ktorý sa strelecky presadil v treťom súboji za sebou. "Preferujem víťazstvá pred gólmi. Dnes to nestačilo, na budúce sa musíme zlepšiť," povedal Kovaľčuk podľa nhl.com. Winnipeg bol lepším tímom, o čom svedčí aj pomer striel 39:17. "Presne takto chceme hrať. Mali sme rýchly prechod do útoku a veľa času sme trávili v súperovej obrannej zóne," pochvaľoval si výkon útočník Jets Blake Wheeler.

Toronto bez slovenského obrancu Martina Marinčina uspelo v prestrelke v Dallase 7:4. Opäť úradovala dvojica ofenzívnych klenotov Maple Leafs Auston Matthews a John Tavares, obaja strelili po dva góly. Matthews skóroval vo všetkých štyroch doterajších zápasoch sezóny, čo sa mu podarilo ako prvému hráčovi v bohatej histórii klubu. Na konte má už sedem presných zásahov. "Keď sa darí, tak je to zábava. Snažím sa dostávať do šancí a som rád, že ich aj premieňam. Je mi jasné, že ako sezóne bude plynúť, bude to stále ťažšie a ťažšie," povedal 21-ročný americký útočník pre nhl.com. Vynikajúco sa v Toronto uviedol aj najlepšie platený hráč NHL Tavares, ktorý v prvých štyroch dueloch dal šesť gólov. "Máme veľmi talentovaný tím a myslím, že sa budeme ešte zlepšovať," povedal Tavares. Po štyri kanadské body zaznamenali Mitchell Marner (1+3) a obranca Morgan Rielly (0+4). V drese Stars sa bodovo zaskveli Tyler Seguin (1+3) a Alexander Radulov (1+2), ale ich výkony zatienila prehra.

Až desať gólov padlo vo Philadelphii, kde "žraloci" zo San Jose vyhrali vysoko 8:2. Flyers začali aktívne, ale hostia ich schladili dvomi gólmi v priebehu 11 sekúnd, keď sa presadili Logan Couture a kapitán Joe Pavelski. Potom hostia z Kalifornie rozpútali ofenzívne divadlo a rehabilitovali sa za prehru 0:4 na ľade New Yorku Islanders, ktorú utrpeli len deň predtým. "Niekedy sa človek cíti lepšie, hoci hral deň predtým. Boli sme trochu unavení, ale hrali sme presnejšie a puk nám viac sedel na hokejkách," povedal Pavelski, ktorý rovnako ako Evander Kane strelil dva góly. Sharks zažili najlepší ofenzívny večer od 8. októbra 2013, keď dali New Yorku Rangers deväť gólov. "Letci" inkasovali osemkrát naposledy 27. októbra 2011 proti Winnipegu Jets.

Výborný vstup do sezóny potvrdila Carolina, ktorá zdolala Vancouver 5:3 a bodovala vo všetkých štyroch úvodných dueloch. Hurricanes sa to podarilo prvýkrát od kedy sa klub v roku 1997 presťahoval do Severnej Karolíny. Predchodca "Canes" Hartford Whalers otvoril sezónu 1995/1996 ziskom minimálne bodu v piatich zápasoch. "Je to zábava. Dávame veľa gólov, máme množstvo mladých hráčov a tešíme sa z hokeja," povedal nováčik Warren Foegele, ktorý dal svoj tretí gól v sezóne. Opäť sa presadil aj 18-ročný ruský útočník Andrej Svečnikov, druhý muž draftu 2018 sa presadil v profilige druhýkrát. O rok starší nováčik Vancoucveru Elias Pettersson zaznamenal asistenciu a pripísal si tak šiesty kanadský bod v treťom zápase kariéry.

Hrdinom Calgary bol brankár Mike Smith, ktorý v súboji s Nashvillom zneškodnil 43 striel a zaslúžil sa o víťazstvo 3:0. Bol to jeho prvý shutout v sezóne a 43. v kariére. Dva góly strelil Sean Monahan, tri asistencie si pripísal Johnny Gaudreau. Výkon Smitha vyzdvihol aj tréner "plameňov" Bill Peters. "Bol fantastický, pôsobil veľmi isto a mladí obrancovia sa mohli na neho spoľahnúť. Bol rozdielovým hráčom zápasu," povedal Peters pre nhl.com. Viac zákrokov pri shutoute mal v histórii Flames len Dan Bouchard, ktorý v 70-rokoch zastavil 46 a 45 striel pri čistých kontách.

Columbus zdolal Colorado 5:2, dva góly strelil kapitán Nick Foligno. Philipp Grubauer zaznamenal pri debut v bránke Avalanche 30 zásahov, ale na víťazstvo to nestačilo. Najsledovanejším mužom "lavín" však bol Matt Calvert, ktorý prvých osem sezón odohral za Blue Jackets a do Columbusu prišiel prvýkrát ako hráč hosťujúceho tímu. Od domáceho publika sa dočkal "standing ovation" a klub mu pripravil aj spomienkové video.

Sumáre:



CAROLINA HURRICANES - VANCOUVER CANUCKS 5:3 (3:1, 1:2, 1:0)
Góly: 1. Staal, 12. Pesce (Teräväinen, Aho), 18. Aho (Ferland, Teräväinen), 22. Svečnikov (Slavin, Hamilton), 54. Foegele (Williams, Slavin) - 7. Bärtschi (Edler, Tanev), 21. Horvat (Bärtschi, Boeser), 24. Bärtschi (Edler, Pettersson). Brankári: McElhinney - Markström, strely na bránku: 33:25, 11.932 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS - COLORADO AVALANCHE 5:2 (2:0, 0:2, 3:0)
Góly: 7. Foligno (Wennberg, Duclair), 11. Dubois (Atkinson, Foligno), 46. Panarin (Nutivaara, Murray), 52. Foligno (Wennberg), 58. Anderson - 24. MacKinnon (Rantanen, Johnson), 30. Söderberg (Girard, Compher). Brankári: Bobrovskij - Grubauer, strely na bránku: 35:27, 11.694 divákov.

PHILADELPHIA FLYERS - SAN JOSE SHARKS 2:8 (0:4, 1:1, 1:3)
Góly: 25. Gostisbehere (Giroux, Simmonds), 59. Simmonds (Voráček, Giroux) - 4. Couture, 4. Pavelski (Labanc, Vlasic), 13. Pavelski (Labanc), 17. Kane (Braun, Donskoi), 35. Kane (Vlasic, Labanc), 44. Hertl (E. Karlsson, Burns), 56. Meier (Labanc, E. Karlsson), 59. Goodrow (Sörensen). Brankári: Elliott - Dell, strely na bránku: 33:48, 19.133 divákov.

WINNIPEG JETS - LOS ANGELES KINGS 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly: 11. Scheifele (Tanev, Morrissey), 31. Connor (Wheeler, Byfuglien) - 7. Kovaľčuk (Doughty, Iafallo). Brankári: Hellebuyck - Campbell, strely na bránku: 39:17, 15.321 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - CALGARY FLAMES 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 17. Lindholm (Gaudreau), 26. Monahan (Tkachuk, Gaudreau), 41. Monahan (Gaudreau, Brodie). Brankári: Rinne - Smith, strely na bránku: 43:27, 17.209 divákov.

DALLAS STARS - TORONTO MAPLE LEAFS 4:7 (1:2, 2:3, 1:2)
Góly: 18. Radulov (Seguin, Heiskanen), 30. Seguin (Lindell, Bishop), 39. Benn (Radulov, Seguin), 43. Klingberg (Radulov, Seguin) - 10. Marner, 19. Matthews (Kapanen, Rielly), 32. Matthews (Rielly, Marner), 36. Hainsey (Kapanen, Lindholm), 37. Tavares (Marner, Rielly), 45. Tavares (Marner, Zajcev), 57. Brown (Rielly, Hainsey). Brankári: Bishop - Andersen, strely na bránku: 34:30, 17.866 divákov.