Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Ovečkin zariadil ďalšiu výhru Washingtonu, Wheeler zasa Winnipegu

Ovečkin prekonáva brankára Pittsburghu Murrayho. Foto: TASR/AP

Hokejisti Washingtonu Capitals zvíťazili v treťom zápase semifinále play off Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade Pittsburghu Penguins 4:3 a v sérii sa ujali vedenia 2:1.

New York 2. mája (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals zvíťazili v treťom zápase semifinále play off Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade Pittsburghu Penguins 4:3 a v sérii sa ujali vedenia 2:1. V Západnej konferencii si Winnipeg poradil v noci na stredu doma s Nashvillom 7:4 a v sérii 2. kola vedie rovnako 2:1.

O triumf "Caps" nad dvojnásobnými obhajcami Stanleyho pohára sa víťazným gólom zaslúžil Alexander Ovečkin 67 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času. Domáci Pittsburgh prepadol v obrane, Nicklas Bäckström sa dostal s Ovečkinom do prečíslenia 2 na 1, švédsky center nezištne prihral pred odkrytú bránku ruskému kanonierovi, ktorý na dvakrát dostal puk do siete. "Pri prvej strele som trafil žŕdku, no je dobre, že som nezačal dvíhať ruky nad hlavu, ale sústredil sa na dokončenie akcie. Mal som aj šťastie," opísal rozhodujúci moment Ovečkin. "Bol to veľmi, veľmi dôležitý gól. Tento zápas sme chceli vyhrať a podarilo sa nám to. Je jedno, kto dá gól. Obetovali sme sa, hrali tvrdo a v tom musíme aj pokračovať," uviedol pre zámorské médiá kapitán Washingtonu. Cit pre prihrávku ukázal Bäckström, ktorý asistoval pri troch presných zásahoch hostí. Capitals majú v prebiehajúcej vyraďovačke na ľadoch súpera stále stopercentnú bilanciu - vyhrali všetky štyri zápasy.

Po vynechaní troch stretnutí pre nešpecifikované zranenie v dolnej časti tela sa do zostavy Pittsburghu vrátil Jevgenij Malkin, ruský útočník asistoval pri góle Patrica Hörnqvista. Domácim nepomohli ani výkony produktívneho dua Sidney Crosby - Jake Guentzel, obaja zhodne zaznamenali gól a asistenciu. "Hrali sme dobre, súperovi sme nedopriali veľa priestoru. Každá lajna si dokázala vytvoriť tlak a šance. Bol to jeden z tých večerov, v ktorom rozhodujú maličkosti, detaily, pár brejkov a tie oni využili. Musíme sa v ďalších zápasoch vyvarovať vylúčení a nedať protivníkovi šancu hrať presilovky," poznamenal Crosby. Obranca Penguins Kris Letang si pripísal asistenciu a vyrovnal sa Larrymu Murphymu na prvom mieste historického poradia zadákov Pittsburghu s 57 asistenciami v play off. Duel nedohral krídelník "tučniakov" Zach Aston-Reese, ktorého tvrdo "zostrelil" Tom Wilson. Štvrtý duel je na programe v noci na piatok opäť v Pittsburghu o 1.00 SELČ.

Winnipeg predviedol v treťom stretnutí semifinále play off Západnej konferencie proti Nashvillu famózny obrat. Domáci prehrali úvodnú tretinu 0:3 a vôbec to s nimi nevyzeralo dobre. V druhej však predviedli diametrálne odlišný výkon, vyhrali ju 4:0, keď tri góly dali v priebehu 2 minút a 51 sekúnd. V tretej dvadsaťminútovke po vyrovnaní hostí na 4:4 to zobral do rúk domáci kapitán Blake Wheeler a dvoma gólmi nasmeroval Jets k dôležitému víťazstvu. "V prvej tretine sme dostali taký malý kopanec do zubov. Naše mužstvo však v tomto roku zakaždým vedelo dobre zareagovať na nepriaznivý vývoj. Naším cieľom bolo vyhrať druhú tretinu a vrátiť sa späť do hry," povedal Wheeler. V drese Jets si Dustin Byfuglien pripísal dva góly a asistenciu, tri kanadské body mal aj Paul Šťastný (1+2). Mark Scheifele (0+2) zaznamenal piaty viacbodový zápas v tohtoročnej play off po sebe, čo naposledy dokázal v lige Sidney Crosby v roku 2010. Záverečné dva góly strelili domáci do prázdnej bránky pri súperovej neúspešnej power play. V zostave Jets opäť chýbal slovenský útočník Marko Daňo.

Predators mali zápas nádejne rozbehnutý, vlaňajší finalista play off však nedokázal v prostrednom dejstve zastaviť gólový víchor "tryskáčov". "Úplne sme prestali hrať. Nehrali sme tvrdo a súper zápas zvrátil. Koledovali sme si o to," konštatoval obranca "predátorov" Ryan Ellis. "Musíme sa poučiť z našich chýb a nabudúce hrať naplno celých 60 minút," dodal. "Prestali sme korčuľovať. Veľa vecí sme 'odflákli' a súper sa oproti prvej tretine zlepšil. V play off je to o tom, ktorý tím má psychickú výhodu. Ak ju získa súper, môže to byť pre vás smrteľné," vyhlásil útočník Nashvillu Ryan Johansen. Zápas číslo 4 sa opäť hrá vo Winnipegu v noci na piatok o 3.30 SELČ.

2. kolo play off NHL

semifinále Východnej konferencie - 3. zápas:

PITTSBURGH PENGUINS - WASHINGTON CAPITALS 3:4 (0:0, 3:2, 0:2)
Góly:
25. Guentzel (Schultz, Crosby), 27. Hörnqvist (Malkin, Kessel), 37. Crosby (Guentzel, Letang) – 21. Carlson (Bäckström, Ovečkin), 32. Stephenson (Oshie, Bäckström), 46. Niskanen (Orlov, Wilson), 59. Ovečkin (Bäckström). Brankári: Murray - Holtby, strely na bránku: 22:22, 18.634 divákov.
/stav série: 1:2/

semifinále Západnej konferencie - 3. zápas:

WINNIPEG JETS - NASHVILLE PREDATORS 7:4 (0:3, 4:0, 3:1)
Góly:
23. Šťastný (Trouba), 26. Byfuglien (Little, Myers), 26. Trouba (Wheeler, Šťastný), 40. Byfuglien (Laine, Šťastný), 56. Wheeler (Scheifele, Byfuglien), 60. Wheeler (Scheifele), 60. Tanev (Lowry) – 5. Fisher (Hartman, Ekholm), 11. Subban (Forsberg, Johansen), 18. Watson (Ekholm), 48. Forsberg (Johansen, Subban). Brankári: Hellebuyck - Rinne, strely na bránku: 45:30, 15.321 divákov.
/stav série: 2:1/