Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

NHL: Pittsburgh a Nashville vyrovnali série

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrdinom stretnutia bol útočník Jake Guentzel, ktorý strelil dva góly obhajcov Stanleyho pohára.

New York 4. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins zdolali vo štvrtom súboji semifinále play off Východnej konferencie NHL na domácom ľade Washington Capitals 3:1 a vyrovnali stav série na 2:2. Hrdinom stretnutia bol útočník Jake Guentzel, ktorý strelil dva góly dvojnásobných obhajcov Stanleyho pohára.

Dvadsaťtriročný krídelník otvoril skóre v polovici zápasu, keď zblízka dorazil do siete zrazenú strelu Dominika Simona. V záverečnej minúte potom spečatil výsledok gólom do prázdnej bránky pri súperovej neúspešnej power play. Guentzel v play off exceluje, s 21 bodmi v 10 zápasoch vedie produktivitu vyraďovacej časti. "Mám pocit, akoby si ma puky sami hľadali. Ja sa len snažím stáť na správnom mieste," skromne okomentoval svoju produktitivu Guentzel. Ten sa stal iba siedmym hráčom v profiligovej histórii, ktorý nazbieral 20 bodov v prvých 10 zápasoch play off. Ako deviaty hráč v klubových dejinách bodoval vo vyraďovačke v ôsmich dueloch v rade. "Jake odvádza úžasnú robotu," pochválil spoluhráča z útoku kapitán "tučniakov" Sidney Crosby. "Tvrdo pracuje, robí plno dobrých vecí s pukom aj bez puku. Myslím si, že viac ho zaujímajú víťazstvá než góly a asistencie. Je dôležitou súčasťou mužstva a má výraznú zásluhu na jeho úspechoch," dodal pre nhl.com Crosby, ktorý asistoval pri oboch zásahoch Guentzela.

Za hostí vyrovnal v 33. minúte v presilovke T.J. Oshie, rozdielový gól strelil na konci druhej časti Jevgenij Malkin. Odobriť ho musel videorozhodca, pretože tréner Washingtonu Barry Trotz reklamoval nedovolené bránenie v hre brankárovi. Gólman Pittsburghu Matt Murray predviedol v zápase 20 úspešných zákrokov, o jeden menej ako jeho náprotivok Braden Holtby, ktorý však inkasoval o gól viac. Penguins úplne eliminovali najväčšiu zbraň Washingtonu Alexandra Ovečkina, ruský kanonier sa nedostal k jedinej strele. "Napriek prehre zostávame pozitívni," vyslovil sa Oshie. "Samozrejme, tesne po zápase trochu cítime hnev, no dáme sa z toho dokopy. Pozrieme sa na video, čo sme urobili zle, v čom nás súper prevýšil a v ktorých oblastiach sme zasa boli lepší my a z ktorých môžeme ťažiť," dodal autor čestného úspechu "Caps", ktorá sa v závere pobil s domácim obrancom Krisom Letangom. "V tejto sezóne sme si vždy verili. Jeden zápas s nami nezamáva. Našou silnou stránkou je reagovanie na aktuálnu situáciu, či už po výhre alebo prehre," vyhlásil Holtby. Séria sa teraz presúva do hlavného mesta USA, piaty zápas je na programe v noci na nedeľu o 1.00 SELČ.

Rovnaký stav je aj v sérii medzi Winnipegom a Nashvillom. Vo štvrtom zápase semifinále Západnej konferencie vyhrali Predators v noci na piatok na ľade súpera tesne 2:1. Nashville si utvoril dvojgólový náskok zásluhou Ryana Hartmana a P.K. Subbana, ktorý skóroval v sérii už tretíkrát v presilovke. Za domácich odpovedal iba Patrik Laine, ktorý pokazil brankárovi "predátorov" Pekkovi Rinnemu čisté konto 51 sekúnd pred koncom riadneho času rovnako v početnej výhode. Rinne bol veľkou oporou hostí, keď zastavil 32 striel súpera. "Teraz je z toho úplne iná séria, ako keby sme prehrávali 1:3. Vraciame sa domov a je to o tom, kto bude najlepší z troch zápasov," poznamenal fínsky brankár. Pre jeho krajana Laineho to bol prvý gól od 13. apríla.

Winnipeg prvýkrát v tohtoročnej play off padol na svojom ľade, prišiel o sériu 13 domácich víťazstiev trvajúcu od 2. marca. Predtým poslednú domácu prehru utrpel ešte 27. februára a tiež proti Nashvillu (5:6). "Ani na sekundu sme si nemysleli, že touto sériou preletíme ako víchor. Očakávali sme veľký boj až do konca a tieto vrcholy a pády sú pre nás aj lekciou. Ide o to, ako na ne zareagujete," povedal kapitán Jets Blake Wheeler. Slovenský útočník Marko Daňo sa opäť nezmestil do zostavy "tryskáčov". Predators mali späť v útoku veterána Scotta Hartnella, ktorý nahradil Kevina Fialu. Piaty duel sa uskutoční v noci na nedeľu v Nashville (3.30 SELČ).

2. kolo play off NHL

semifinále Východnej konferencie - 4. zápas:

PITTSBURGH PENGUINS - WASHINGTON CAPITALS 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 30. Guentzel (Simon, Crosby), 38. Malkin (Hörnqvist, Kessel), 60. Guentzel (Crosby, Letang) – 33. Oshie (Bäckström, Kuznecov). Brankári: Murray - Holtby, strely na bránku: 24:21, 18.650 divákov.
/stav série: 2:2/

semifinále Západnej konferencie - 4. zápas:

WINNIPEG JETS - NASHVILLE PREDATORS 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Góly: 60. Laine (Šťastný) – 18. Hartman, 35. Subban (Forsberg, Johansen). Brankári: Hellebuyck - Rinne, strely na bránku: 33:29, 15.321 divákov.
/stav série: 2:2/