Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

NHL: V zámorí sa cez víkend udiali zaujímavé zmeny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Český hokejista Tomáš Plekanec sa vráti do bývalého klubu, v ktorom pôsobil takmer celú svoju kariéru v NHL.

Columbus 1. júla (TASR) - Kanadský hokejový útočník Riley Nash bude vo svojej kariére v NHL pokračovať v tíme Columbus Blue Jackets. Uviedol to reportér televízie TSN Darren Dreger na sociálnej sieti Twitter.

Dvadsaťdeväťročný Nash hral v uplynulej sezóne v Bostone Bruins, predtým pôsobil v Caroline Hurricanes. Nový trojročný kontrakt mu prinesie ročný plat 2,4 miliónov dolárov.

Najväčšiu rybu ulovilo Toronto, Halák zamieril do Bostonu



Aj o Haláka prejavilo záujem niekoľko klubov a nakoniec si vybral Boston, v ktorom sa stretne s trojicou krajanov - Zdenom Chárom, Petrom Cehlárikom a Martinom Bakošom. Bakoš a Cehlárik majú dvojcestné zmluvy, účasť v prvom tíme si môžu vybojovať v predsezónnom kempe. Tridsaťtriročný brankár podpísal dvojročnú zmluvu vo výške 2,75 miliónov dolárov na sezónu. S platom tak išiel dole, v predchádzajúcich štyroch rokoch v Islanders bral priemerný plat 4,5 milióna. Halák bude v Bostone bojovať o post jednotky s Tuukkom Raskom, fínskemu brankárovi robil v uplynulej sezóne náhradníka Rus Anton Chudobin. Ten sa 1. júla stal rovnako ako Halák voľným hráčom a krátko po oznámení dohody slovenského brankára s "medveďmi" sa dohodol na zmluve s Dallasom Stars. "Na tento podpis sme sa pozerali z každého uhla. Rozprávali sme sa o konkurencii, Tuukkovi by to malo priniesť lepšiu pohodu. Boli tu dni, keď chytal zápasy hneď po sebe a to prináša veľa stresu. Myslím si, že pred dvomi rokmi sme do Vianoc nemali od nášho druhého brankára ani jedno víťazstvo," povedal generálny manažér Don Sweeney.

Nové zmluvy podpísala aj dvojica Slovákov. Martin Fehérváry podpísal trojročný nováčikovský kontrakt s tímom NHL Washington Capitals, ktorý ho draftoval v druhom kole z celkového 46. miesta. Martin Marinčin bude aj v nasledujúcej sezóne v zámorskej NHL súčasťou organizácie Toronta Maple Leafs. S vedením kanadského klubu sa dohodol na ročnom kontrakte na 800.000 dolárov.

Rakúšan Grabner mieri do Arizony



Rakúsky hokejista Michael Grabner bude v novej sezóne obliekať v NHL dres Arizony Coyotes. Oznámil to na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Tridsaťročný útočník obliekal vo vlaňajšej sezóne dresy New Yorku Rangers a New Jersey Devils. S Arizonou podpísal trojročnú zmluvu s ročným príjmom 3,35 milióna dolárov.

Vancouver podpísal 4-ročné zmluvy s Rousselom a Beagleom


Držiteľ Stanleyho pohára z uplynulej sezóny Jay Beagle sa dohodol na novej zmluve s Vancouverom Canucks. Okrem 32-ročného útočníka získali Canucks aj Antoine Roussela. Informoval o tom oficiálny web "kosatiek".

Beagle spojil celú svoju doterajšiu kariéru s Washingtonom Capitals, k zisku titulu v uplynulej sezóne mu pomohol 60-percentnou úspešnosťou na vhadzovaniach. Nová 4-ročná zmluva vo Vancouveri mu prinesie 12 miliónov dolárov, tri milióny v každej sezóne.

Rovnakú zmluvu podpísal aj Roussel. Ten vlani v drese Dallasu Stars nazbieral v 73 zápasoch 5 gólov a 12 asistencií.

St. Louis Blues podpísal zmluvy s trojicou Perron, Bozak a Johnson


Tím NHL St. Louis Blues podpísal zmluvy s trojicou hráčov. Zaviazal si útočníkov Tylera Bozaka a Davida Perrona a aj brankára Chada Johnsona.

Perron podpísal zmluvu na štyri roky v hodnote 16 miliónov dolárov, Bozak trojročnú, ktorá mu prinesie 15 miliónov. Brankár Johnson zarobí za rok 1,75 milióna.

Dallas získal Poláka, Chudobina, Hanleyho a Merscha


Klub zámorskej hokejovej NHL Dallas Stars podpísal zmluvy so štvoricou hráčov - brankárom Antonom Chudobinom, obrancami Romanom Polákom a Joelom Hanleym a krídelníkom Michaelom Merschom.

Tridsaťdvaročný Čech Polák pôsobil v uplynulej sezóne v Toronte, za ktoré odohral dokopy s play off 59 duelov a získal 13 bodov. S Dallasom sa dohodol na ročnej zmluve na 1,3 milióna dolárov.

Rovnako starý Chudobin prišiel z Bostonu Bruins a v texaskom klube podpísal dvojročný kontrakt v celkovej hodnote päť miliónov dolárov.

Dvadsaťsedemročný Hanley dostal od klubu ročný dvojcestný kontrakt, o dva roky mladší Mersch dvojročný dvojcestný kontrakt.

Couture sa upísal San Jose do roku 2027


Kanadský hokejista Logan Couture podpísal nový osemročný kontrakt s klubom zámorskej NHL San Jose Sharks. Informoval o tom oficiálny klubový web "žralokov".

Couture mal platnú zmluvu do 30. júna 2019, po jej vypršaní by sa mohol stať voľným hráčom. Nový kontrakt mu prinesie 64 miliónov dolárov. V uplynulej sezóne odohral za San Jose 78 zápasov, pripísal si 34 gólov a 27 asistencií.

Český brankár Mrázek zamieril do Caroliny


Český hokejový brankár Petr Mrázek bude v novej sezóne obliekať v NHL dres Caroliny Hurricanes. Ako informoval klubový web "hurikánov", Mrázkovi jednoročný kontrakt prinesie 1,5 milióna dolárov.

V doterajšej kariére v NHL obliekal dresy Detroitu Red Wings, ten ho vlani vymenil do Philadelphie. "Petr prináša veľa skúseností. Očakávame, že na jeseň budeme mať zdravú konkurenciu," povedal generálny manažér Caroliny Don Waddell.

Tampa si poistila McDonagha, Ničuškin sa vracia do Dallasu


Účastník NHL Tampa Bay Lightning podpísal novú zmluvu s obrancom Ryanom McDonaghom. Sedemročný kontrakt, ktorý začína platiť od sezóny 2019/2020 prinesie americkému hokejistovi 47,25 miliónov dolárov. Tampa získala McDonagha z New Yorku Rangers vo vlaňajšej sezóne v rámci výmeny.

Do NHL sa vracia Rus Valerij Ničuškin, obliekať bude dres Dallasu Stars. V roku 2013 si 23-ročného hokejistu vybrali v drafte práve "hviezdy", no po troch rokoch sa vrátil do Európy, keď sa na zmluve dohodol s CSKA Moskva. Za Stars odohral v rokoch 2013-2016 dokopy 166 zápasov, v ktorých si pripísal 64 bodov za 23 gólov a 41 asistencií. Generálny manažér Stars Jim Nill ešte minulý rok uviedol, že očakáva návrat ruského reprezentanta po tom, čo mu vyprší dvojročná zmluva v Moskve. Dokonca si ho chránil na rozširovacom drafte.

Chicago získalo Kunitza, Warda a Manninga


Klub zámorskej hokejovej NHL Chicago Blackhawks získal do svojich služieb brankára Cama Warda, krídelníka Chrisa Kunitza a obrancu Brandona Manninga.

Ward a Kunitz podpísali ročné kontrakty, Manning dvojročný.

Tridsaťosemročný Kunitz odohral v uplynulej sezóne za Tampu Bay Lightning 82 duelov v základnej časti a nazbieral 29 bodov (13+16). V 17 zápasoch play off pridal jednu asistenciu. Predtým obliekal dres Pittsburghu Penguins, s ktorým získal trikrát Stanleyho pohár (2009, 2016, 2017). Pôsobil aj v Anaheime Ducks, s ktorým taktiež získal pohár (2007), a Atlante Thrashers. V 966 dueloch ZČ nazbieral 609 bodov (263+346), v 178 stretnutiach vyraďovačky pridal 93 bodov (27+66).

Tridsaťštyriročný Ward strávil doterajších 13 sezón v profilige v drese Caroliny Hurricanes. Hneď v premiérovej získal Stanleyho pohár a trofej Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play off.

Dvadsaťosemročný Manning odohral všetkých šesť sezón v NHL v drese Philadelphie Flyers. V uplynulom ročníku nazbieral v 65 dueloch ZČ 19 bodov (7+12), v play off sa bodovo nepresadil.

Plekanec sa vracia do Montrealu


Český hokejista Tomáš Plekanec sa vráti do bývalého klubu, v ktorom pôsobil takmer celú svoju kariéru v NHL. Tridsaťpäťročný útočník sa dohodol na novej ročnej zmluve, ktorá mu prinesie 2,25 milióna dolárov. Ďalších 1,25 milióna môže zarobiť na bonusoch.

Plekanca vo februári vymenil Montreal do Toronta, český hokejista však netajil túžbou si opäť v budúcnosti obliecť dres "Habs". Canadiens o Plekancovom návrate informovali na sociálnej sieti Twitter.

Ekman-Larsson podpísal s Arizonou novú osemročnú zmluvu


Švédsky hokejový obranca Oliver Ekman-Larsson podpísal s doterajším zamestnávateľom novú osemročnú zmluvu. Účastník NHL Arizona Coyotes mu počas tohto obdobia vyplatí každý rok v priemere 8,25 milióna dolárov.

Ekman-Larsson vstúpi v nasledujúcej sezóne do posledného roka zmluvy, ktorú podpísal pred ročníkom 2013/14 v celkovej hodnote 33 miliónov USD, nová tak nadobudne platnosť v roku 2019.

Organizácia Coyotes si švédskeho zadáka vybrala vo vstupnom drafte do NHL v roku 2009 v prvom kole z celkovej šiestej pozície. Do NHL prenikol v sezóne 2010/11.

Tavares sa upísal Torontu


Hokejový útočník John Tavares podpísal sedemročný kontrakt s Torontom Maple Leafs v hodnote 77 miliónov dolárov. V nedeľu to uviedla oficiálna webstránka zámorskej NHL.

Dvadsaťsedemročný Kanaďan obliekal v doterajšej kariére dres New Yorku Islanders, ktorý si ho v roku 2009 vybral vo vstupnom drafte ako číslo jeden. Najžiadanejší hokejista na tohtoročnom trhu voľných hráčov doteraz poberal 5,5 milióna dolárov ročne, nová zmluva mu prinesie ročný zárobok 11 miliónov USD.

Tavares sa rozhodol nepodpísať novú zmluvu s Islanders a tak sa ocitol na trhu s voľnými hráčmi, o jeho služby malo záujem niekoľko klubov. Nakoniec si vybral Toronto, neďaleko ktorého sa narodil. "Tu v Toronte si splním detský sen," napísal na Twitteri.

V novom klube by mal podľa zámorských médií hrať v útoku s dvadsaťjedenročným Mitchellom Marnerom, ktorý sa narodil priamo v Toronte, a o šesť rokov starším Zachom Hymanom. Ten pochádza z Markhamu, niekoľko kilometrov severnejšie. Obom sa v uplynulom ročníku darilo, keď nazbierali spolu s play off 78 respektíve 44 bodov. O post elitného útoku budú súperiť s triom William Nylander, Auston Matthews a Patrick Marleau. "Toronto je výborná organizácia s kvalitným tímom, a preto som cítil, že je to správne rozhodnutie," povedal Tavares.

V základnej časti NHL odohral 669 zápasov, v ktorých si pripísal 272 gólov a 349 asistencií. V 24 dueloch play off pridal po jedenásť gólov i asistencií.

O služby najväčšej "ryby" na trhu s voľnými hráčmi sa zaujímalo množstvo klubov, nakoniec zostalo v hre šesť. Okrem Toronta a jeho predchádzajúceho zamestnávateľa Islanders aj San Jose Sharks, Boston Bruins, Dallas Stars a Tampa Bay Lightning. Tavaresov agent Pat Brisson ich všetky pozval na rokovanie do svojej kancelárie v Los Angeles počas tohtoročného draftu (22.-23. júna), aby predostreli svoje návrhy. O pár dní neskôr si pozval už len zástupcov Toronta - prezidenta Brendana Shanahana, GM Kylea Dubasa a trénera Mikea Babcocka.

"Spravili veľmi vplyvnú prezentáciu. Videl som, že to Johna zaujalo. Šanca byť v takom talentovanom tíme je veľká vec, ale keď k tomu pridáte možnosť hrať v rodnom meste, nad tým musel premýšľať. Všetky tímy predviedli skvelé prezentácie, ale Toronto ponúklo niečo, čo iné nemohli," povedal pre nhl.com Brisson.

Tavares sa nakoniec rozhodoval už len medzi Torontom a Islanders, ktorí ho draftovali z prvého miesta a v ich organizácii strávil deväť rokov. "Išlo ma roztrhnúť. Vedel som, že odísť z Islanders bude veľmi nepríjemná vec, ale nechcel som, aby to ovplyvnilo moje rozhodnutie na šancu hrať doma," povedal.

Tavares si tak vybral menej peňazí, San Jose mu totiž podľa zámorských médií ponúkalo za sedemročný kontrakt až 91 miliónov dolárov, čiže o štrnásť viac ako dostal v Toronte.

Buffalo vymenilo O'Reillyho do St. Louis, opačne Berglund a Sobotka


Kanadský hokejista Ryan O'Reilly putuje v rámci NHL z Buffala Sabres do klubu St. Louis Blues. "Bluesmani" ho získali výmenou za útočníkov Vladimíra Sobotku, Patrika Berglunda a Tagea Thompsona. Sabres dostali aj voľbu v 2. kole draftu 2021 a podmienenú voľbu v 1. kole budúcoročného draftu.

O'Reilly prišiel do Buffala v roku 2015 z Colorada. Dvadsaťsedemročný center si v uplynulej sezóne NHL pripísal 61 bodov (24+37) v 81 zápasoch. Ako uviedla agentúra AP, Blues v rámci trejdu takisto súhlasili, že O'Reillymu vyplatia podpisový bonus 7,5 milióna dolárov.

Rangers predĺžili spoluprácu s Namestnikovom


Ruský hokejista Vladislav Namestnikov a klub NHL New York Rangers sa dohodli na predĺžení spolupráce o ďalšie dve sezóny. Nová zmluva vynesie 25-ročnému útočníkovi celkovo osem miliónov dolárov, v priemere tak ročne zarobí štyri milióny USD.

"Jazdci" získali Namestnikova pred tohtoročnou uzávierkou výmien z Tampy Bay. Rýchlonohý ruský útočník, schopný nastupovať na poste centra i ľavého krídelníka, si v 83 dueloch uplynulej sezóny pripísal na svoje konto 48 bodov (22+26). Informáciu priniesla agentúra AP.

Colorado získalo obrancu Colea a útočníka Calverta


Vedenie klubu zámorskej NHL Colorado Avalanche sa po otvorení trhu s voľnými hráčmi dohodlo na zmluvách s dvojicou hokejistov. Obranca Ian Cole a útočník Matt Calvert zhodne podpísali s "lavínou" trojročné kontrakty.

Cole sa dohodol na zmluve v celkovej hodnote 12,75 milióna dolárov. Dvadsaťdeväťročný zadák odštartoval profiligovú kariéru v St. Louis, s Pittsburghom získal dvakrát Stanleyho pohár, minulú sezónu dokončil v Columbuse. Celkovo si v uplynulom ročníku pripísal 20 bodov (5+15) v 67 dueloch základnej časti, v šiestoch štartoch v play off pridal tri asistencie.

O rok mladší Calvert, ktorý podpísal s Avalanche trojročnú zmluvu na 8,4 mil. USD, strávil celú svoju doterajšiu profiligovú kariéru v Columbuse. V minulom ročníku nazbieral 24 bodov (9+15) v 69 stretnutiach základnej časti, v play off odohral šesť súbojov s bilanciou tri góly a jedna asistencia. Informovala o tom agentúra AP.

Comeau na tri roky do Dallasu


Klub zámorskej hokejovej NHL Dallas Stars podpísal trojročný kontrakt v hodnote 2,4 miliónov dolárov za sezónu s krídelníkom Blakeom Comeauom.

Tridsaťdvaročný útočník odohral uplynulé tri sezóny v drese Colorada, v tej poslednej nazbieral v 79 dueloch 13 gólov a 21 asistencií. V šiestich zápasoch play off pridal dva presné zásahy. Predtým pôsobil v Pittsburghu, Columbuse, Calgary a NY Islanders. Dokopy odohral v ZČ 720 stretnutí s bilanciou 285 bodov (121+164), v 17 dueloch play off pridal tri góly. Informovala o tom agentúra AP.