Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

NHL: San Jose postúpilo do finále Západnej konferencie

Hokejisti San Jose Sharks sa prebojovali do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. Na snímke hráči San Jose Sharks Joonas Donskoi a Marc-Edouard Vlasic. Foto: TASR/AP

V konferenčnom finále sa stretnú so St. Louis, ktoré tiež v siedmich zápasoch vyradilo Dallas. Vo finále Východnej konferencie budú bojovať Boston a Carolina.

New York 9. mája (TASR) - Hokejisti San Jose Sharks sa prebojovali do finále Západnej konferencie zámorskej NHL. V rozhodujúcom siedmom dueli 2. kola play off zvíťazili v noci na štvrtok na domácom ľade nad Coloradom Avalanche 3:2 a v celej sérii triumfovali 4:3 na zápasy. V konferenčnom finále sa stretnú so St. Louis, ktoré tiež v siedmich zápasoch vyradilo Dallas. Vo finále Východnej konferencie budú bojovať Boston a Carolina.

Skvelým spôsobom sa do zostavy Sharks po zranení hlavy vrátil kapitán Joe Pavelski, ktorý strelil v 6. minúte úvodný gól zápasu a pridal aj asistenciu. Pavelski sa zranil v závere siedmeho zápasu v prvom kole s Vegas a vynechal šesť úvodných duelov s Coloradom.

"Veľmi mi to chýbalo. Vrátiť sa a streliť tak rýchlo gól je skvelý pocit. Bolo tam veľa emócií," povedal pre nhl.com 34-ročný center, ktorého vyhlásili na prvú hviezdu zápasu. Ďalšie góly San Jose strelili Tomáš Hertl, ktorý deviatym gólom v play off upravil na 2:0 a Joonas Donskoi, ten ukončil 39-zápasové čakanie na presný zásah a zvýšil na 3:1. Brankár Martin Jones zaznamenal 27 zákrokov. O góly Colorada sa postarali Mikko Rantanen, ktorý 6,8 sekundy pred koncom prvej tretiny znížil na 1:2 a Tyson Jost. Avalanche sa chvíľu tešili aj z vyrovnania na 2:2, ale gól Colina Wilsona napokon pre ofsajd neplatil. "Nastavili sme si veľké ciele a bohužiaľ sme ich nenaplnili. Chalani každý deň tvrdo pracovali na tom, aby sme uspeli. Bola to skvelá séria, ale súper bol v siedmom zápase lepší a zaslúžil si vyhrať," povedal tréner Colorada Jared Bednar.

"Žraloci" si vylepšili bilanciu zo siedmich zápasov na 8-4 a do finále konferencie postúpili prvýkrát od sezóny 2015/2016. Aj vtedy narazili na St. Louis a postúpili cez Blues do finále Stanley Cupu, v ktorom nestačili na Pittsburgh. Tréner Peter DeBoer velebil po zápase najmä Pavelského. "Na to takmer nemám slov. Veľa ľudí videlo ako sa v tejto budove nedávno zranil. Ani neviete, čím si pri liečbe prešiel, ako bol otázny jeho návrat. Do poslednej chvíle nebolo isté, či nastúpi. Je to výnimočný hráč a výnimočný človek," povedal kormidelník Sharks na adrese Pavelského. "Nehral dva týždne a vrátil sa v takomto štýle. Je to veľký bojovník, museli by ste vidieť čím si prešiel, aby mohol znovu hrať. Podal fantastický výkon," pridal pochvalu Pavelskému útočník Logan Couture, ktorý je s deviatimi gólmi spoločne s Hertlom najlepším strelcom play off. Sharks sa do finále konferencie prehrýzli cez dva siedme zápasy, čo sa im podarilo prvýkrát v klubovej histórii.

Sharks budú mať v sérii s Blues výhodu domáceho prostredia. Prvý zápas v SAP Center je na programe v noci na nedeľu. San Jose ani St. Louis ešte nikdy nevyhrali Stanleyho pohár.

2. kolo play off NHL


7. zápas semifinále Západnej konferencie

SAN JOSE SHARKS - COLORADO AVALANCHE 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)

Góly: 6. Pavelski (Burns, Hertl), 9. Hertl (Pavelski, Kane), 33. Donskoi (Burns, M. Karlsson) - 20. Rantanen (Girard, Landeskog), 41. Jost (Wilson, Kerfoot). Brankári: Jones - Grubauer, strely na bránku: 27:29, 17.562 divákov.

/konečný stav série: 4:3, San Jose postúpilo do konferenčného finále/