Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

NHL: Winnipeg zdolal Nashville a je vo finále Západnej konferencie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rozhodujúcom siedmom stretnutí 2. kola vyraďovacej časti triumfovali hokejisti Jets 5:1 a sériu vyhrali 4:3 na zápasy.

New York 11. mája (TASR) - Hokejisti Winnipegu Jets postúpili do finále play off Západnej konferencie NHL. V rozhodujúcom siedmom stretnutí 2. kola vyraďovacej časti uspeli v noci na piatok na ľade Nashvillu Predators 5:1 a celú sériu vyhrali 4:3 na zápasy. Slovenský útočník Marko Daňo sa nezmestil do zostavy Jets. Tí sa v konferenčnom finále stretnú s nováčikom ligy Vegas Golden Knights.

Hostia mali štart ako z veľkej knihy, už v 11. minúte vyhnali druhým gólom z bránky Fína Pekku Rinneho, ktorého nahradil krajan Juuse Saros. Obranca P.K. Subban dokázal ešte do konca prvej tretiny znížiť na 1:2, no to bolo zo strany domácich všetko. Jets pridali v ďalšom priebehu tri góly a mohli sa radovať z postupu. Tromi bodmi sa na ich triumfe podieľal Paul Šťastný (2+1), dva góly strelil aj Mark Scheifele, druhý dal do prázdnej bránky pri záverečnej power play. "Bola to úžasná séria. Nashville má neuveriteľné mužstvo. Bola to bitka až po samý koniec a sme šťastní, že sme ju zvládli," spokojne konštatoval Scheifele, ktorý s 11 presnými zásahmi vedie poradie kanonierov v play off. "Vedel som, že máme dobrý tím a že nech urobíme čokoľvek, narazíme v 2. kole na Nashville. Tomu sa nedalo zabrániť. Som šťastný, že sme na strane víťazov," tešil sa Šťastný, ktorý prišiel do Winnipegu tesne pred uzávierkou výmien a ukázal sa byť skvelou posilou pre kanadský klub. V 12 zápasoch play off nazbieral 14 bodov (6+8).

Oporou hostí bol aj brankár Connor Hellebuyck, ktorý predviedol 36 úspešných zákrokov. Winnipeg sa prebojoval medzi najlepšie ligové kvarteto prvýkrát v klubovej histórii. Sériu s Vegas odštartuje na domácom ľade už v noci na nedeľu (1.00 SELČ). "Bolo skvelé vidieť ako si náš tím neustále hrá svoju hru. To bol náš cieľ, bez ohľadu na výsledky nemeniť náš systém, teda hrať jednoducho a sústrediť sa na prvú tretinu. To nám prinášalo úspech celú sezónu," vyznal sa kapitán "tryskáčov" Blake Wheeler.

Na zápas nebude v dobrom spomínať Rinne, ktorý nepodržal svoje mužstvo a pustil dva lacné góly. Pri prvom si nepostrážil priestor pri ľavej žŕdke a Tyler Myers ho nachytal strelou z úrovne bránkovej čiary. Následne si neustrážil pre zmenu pravú žŕdku pri dorážke Šťastného. "Cítim sa byť zodpovedný za náš skorý koniec," uviedol Rinne pre zámorské médiá. Nashville tak nezopakuje minulú sezónu, keď sa prebojoval až do finále Stanleyho pohára. "Je to horká pilulka, ktorá sa ťažko prehĺta. Ťažko sa tomu chápe. Nemám sa na čo vyhovoriť, som bez zdravotných problémov, bez zranení... Sklamal som spoluhráčov - to sa dnes stalo. Cítim sa hrozne," sypal si popol na hlavu brankár "predátorov", ktorý kryl iba päť striel, než ho vystriedal náhradník Saros. Ten dostal dva góly zo 16 striel. "Celú sezónu sme dreli, aby sme mali výhodu domáceho ľadu v prípadnom siedmom zápase play off. Minulý rok sa nám v domácej hale darilo, tento rok vôbec nie," dodal obranca Nashvillu Ryan Ellis.

2. kolo play off NHL:

semifinále Západnej konferencie - 7. zápas:

NASHVILLE PREDATORS - WINNIPEG JETS 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Góly:
16. Subban (Johansen, Forsberg) – 9. Myers (Ehlers, Šťastný), 11. Šťastný (Tanev, Chiarot), 38. Scheifele (Wheeler, Connor), 52. Šťastný (Laine, Byfuglien), 58. Scheifele (Connor, Wheeler). Brankári: Rinne (11. Saros) - Hellebuyck, strely na bránku: 37:24, 17.523 divákov.
/konečný stav série: 3:4, Winnipeg postúpil do finále konferencie/

dvojice play off NHL:

finále Východnej konferencie:
Tampa Bay - Washington

finále Západnej konferencie:
Winnipeg - Vegas