Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

V Ottawe si pred zápasom NHL uctili pamiatku zosnulých vojakov

Hokejisti Ottawy Senators a New Jersey Devils si uctili minútou ticha pamiatku dvoch vojakov, ktorí v priebehu týždňa prišli tragicky o život v dvoch rozdielnych incidentoch, pred zápasom NHL 25. októbra 2014 v Ottawe. Foto: TASR/AP

Emócie lomcovali nielen divákmi, ale aj samotnými hokejistami.

Ottawa 26. októbra (TASR) - V kanadskej metropole Ottawa si pred zápasom NHL medzi domácimi Senators a New Jersey Devils uctili pamiatku dvoch vojakov, ktorí v priebehu týždňa prišli tragicky o život v dvoch rozdielnych incidentoch.

Nathana Cirilla zastrelil v stredu ozbrojený útočník pri vojnovom pamätníku v Ottawe a Patrick Vincent prišiel o život na parkovisku v Quebecu.

Ceremónia bola koordinovaná aj s Torontom a Montrealom, kde sa v rovnakom čase začínali zápasy NHL. V Ottawe sa plece pri pleci postavili okolo stredového kruhu hokejisti oboch tímov a medzi nich prišli vojaci z uznávaného oddielu Argyll and Sutherland Highlanders, ktorého členom bol aj Cirillo.

Po emotívnej minúte ticha zaspieval Lyndon Slewidge najskôr hymnu USA a potom nasledovala kanadská "O'Canada". Slewidge po úvodnej slohe dvihol mikrofón hore a hymnu spievali synchrónne diváci v Ottawe, v Toronte aj v Montreale.



Emócie lomcovali nielen divákmi, ale aj samotnými hokejistami. "Bola fajn, že to takto zorganizovali. Vyslali sme jasný signál do celého sveta, že ľudia majú držať spolu. Svet je bohužiaľ zlý. Žije na ňom veľa ľudí a nájdu sa aj takí so zlými úmyslami. Stávajú sa žiaľ aj takéto veci, ale musíme držať spolu," povedal český veterán Jaromír Jágr, ktorý stál vedľa ottawských protihráčov Bobbyho Ryana a kapitána Erika Karlssona. Jágr sa nakoniec stal hviezdou duelu a rozhodol v predĺžení.

Ceremónia sa dotkla aj útočníka Senators Bobbyho Ryana. "Kanadskú hymnu z tohto večera si zapamätám na celý život. Verím, že si z toho ľudia niečo zoberú a bude na svete menej zla," povedal Ryan. Pre incident v Ottawe odložili stredajší domáci zápas Senators s Torontom Maple Leafs. Útočník najskôr zastrelil Cirilla pri Národnom vojnovom pamätníku a následne prenasledovaný políciou vnikol do budovy parlamentu, kde neskôr po prestrelke s mužmi zákona prišiel o život.