Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia NHL

VIDEO: Pittsburgh zdolal San Jose aj v druhom zápase, rozhodol Sheary

Na snímke v popredí hráč Pittsburgh Penguins Sidney Crosby, za ním Tomas Hertl a Joe Thornton zo San Jose Sharks Foto: TASR/AP

Záverečné boje o Stanleyho pohár sa teraz sťahujú do Kalifornie.

Pittsburgh 2. júna (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins zvíťazili v druhom súboji finále play off NHL doma nad San Jose Sharks 2:1 po predĺžení a v sérii tak vedú už 2:0 na zápasy. O triumfe "tučniakov" rozhodol v 63. minúte nováčik Conor Sheary.

Záverečné boje o Stanleyho pohár sa teraz sťahujú do Kalifornie, tretí duel je na programe v noci na nedeľu (2.00 SELČ).

Druhý zápas finálovej série:

PITTSBURGH PENGUINS - SAN JOSE SHARKS 2:1 pp (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Góly:
29. Kessel (Bonino, Hagelin), 63. Sheary (Letang, Crosby) - 56. Braun (Couture, Ward). Strely na bránku: 30:22, rozhodcovia: Sutherland, McCauley - Murphy, Racicot, vylúčení: 1:1 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 18.655 divákov



Pittsburgh: Murray - Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Rust, Malkin, Kunitz - Fehr, Cullen, Kühnhackl
San Jose: Jones - Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - Pavelski, Thornton, Hertl - Donskoi, Couture, Marleau - Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Karlsson.
/Stav série: 2:0/


Do zostavy "žralokov" sa po zranení hornej časti tela vrátil útočník Matt Nieto, ktorý nastúpil prvýkrát od 9. mája. Tréner Peter de Boer poslal na tribúnu Dainiusa Zubrusa. Otáznik visel nad štartom domáceho Bryana Rusta, ktorý sa zranil v tretej tretine prvého zápasu, ale rýchlonohý nováčik sa napokon objavil po boku Malkina a Kunitza. O prvú strelu zápasu sa síce postaral hosťujúci Tierney a jeho pokus z otočky narobil Murraymu problémy, ale potom prebrali taktovku "tučniaci". S pokusmi Malkina a Lovejoya si poradil brankár Jones a šancu kapitána Crosbyho po utešenej spolupráci so Shearym zmaril dobrým obranným zákrokom Burns. Pittsburgh dobýjal bránku hostí a po strele Kunitza zazvonila žrď. Potom sa do dobrej šance dostal Malkin, ktorý sa deň pred zápasom stal otcom syna Nikitu. "Tučniaci" potom dostali výhodu presilovej hry po vylúčení Martina za zdržovanie hry, ale v početnej výhode sa nepresadili. V závere tretiny pohrozili aj hostia, keď sa po výbornej práci Pavelského dostal do šance Hertl, ale zblízka nenašiel miesto medzi Murraym a žrďou. Ešte väčšiu šancu mal český útočník 30 sekúnd pred prvou sirénou, ale jeho bekhendová strela skončila len na žrdi. Pens vyhrali prvú tretinu na strely 11:6, ale skóre sa nemenilo.

Hertl sršal aktivitou aj v druhej tretine a po chybe Bonina skončilo jeho zakončenie v páde opäť len na žrdi. Ešte pred tým mali šanci domáci útočníci Kühnhackl a Sheary. Tesne pred polovicou zápasu sa fanúšikovia v Consol Energy Center dočkali otváracieho gólu. Po veľkej chybe obrancu Sharks Poláka vybojoval puk Hagelin, posunul ho Boninovi, ktorý v prečísení 2 na 1 naznačil strelu, ale poslal nezištnú prihrávku Kesselovi, ktorý už len dopravil puk do opustenej bránky a zaznamenal svoj 10. gól v tohtoročnej play off. Len 30 sekúnd po góle prišla ďalšia pohroma pre Sharks, keď druhýkrát v zápase putoval na trestnú lavicu obranca Martin. Pittsburgh mal veľké šance, ale náskok nezvýšil. Hokejisti San Jose hrozili najmä vďaka prvej formácii, ale tempo naďalej diktovali domáci hráči. Sharks mali v druhej tretine pasáž, keď 11 minút a 6 sekúnd nevystrelili na bránku. V 36. minúte sa do situácie dvoch na jedného dostali Bonino s Hagelinom, ale švédsky útočník brankára Jonesa v obrovskej šanci neprekonal. V závere druhej a na začiatku tretej časti mali hostia prvú presilovku v zápase po vylúčení Colea a hoci neskórovali, dostali sa viac do tempa. Po dvoch tretinách viedol Pittsburgh 1:0 a na strely 23:11.

Blízko k vyrovnaniu boli Sharks v 45. minúte, keď peknú akciu predviedol Tierney, no jeho strelu zastavila horná žrď. "Žraloci" však boli čoraz častejšie v útočnom pásme a tlačili sa za vyrovnaním. Na druhej strane sa otvárali okienka v obrane, čo rýchlonohí hráči Penguins využívali a hrozili z brejkov. Šance mali Sheary, potom Crosby a napokon kanonier Kessel, ktorého pohotová strela v 51. minúte zazvonila na žrďi bránky Jonesa. Pittsburgh poisťovací zásah nedal a tak prišiel trest. V čase 55:55 naprial od modrej Braun, Murray mal zakrytý výhľad a puk skončil tesne pod jeho lapačkou v sieti domácich. Bol to prvý gól obrancu v tohtoročnom play off a druhý v kariére. Braun neprežíva jednoduché obdobie, pretože v pondelok zomrel jeho svokor, bývalý hráč NHL Tom Lysak a klub ho po zápase uvoľnil na pohreb. Sharks mali ešte v poslednej minúte šancu na rozhodnutie, ale Murray si napokon s pukom poskakujúcim v bránkovisku poradil a duel išiel do predĺženia.

V nadstavenom čase rozhodol už po 2 minútach a 35 sekundách Sheary. Crosby vyhral buly v útočnom pásme, Letang naznačil strelu, ale namiesto toho posunul puk Shearymu a 23-ročný nováčik parádnou strelou švihom rozhodol. Nedraftovaný hokejista, ktorý s Penguins podpísal lete zmluvu ako voľný hráč, strelil svoj 4. gól v play off, ale vôbec prvý víťazný v kariére. Stal sa piatym nováčikom, ktorý dal vo finále Stanley Cupu gól v predĺžení, ale prvým po 30 rokoch. Naposledy sa to podľa Elias Sports Bureau podarilo Brianovi Skrudlandovi v drese Montrealu Canadiens proti Calgary Flames v roku 1986.

Domáce tímy vyhrali prvý dva zápasy vo finále Stanley Cupu 36-krát, z toho 33 mužstiev napokon aj pohár získalo. Z 0:2 otočili tri tímy, ale dvakrát sa to stalo za posledných sedem rokov.

Hlasy po zápase:

Conor Sheary, útočník Pittsburgh, strelec víťazného gólu: "Je to neskutočný pocit. Dostali sme sa do vedenia 2:0, čo je veľmi dôležité. Je to veľká psychická vzpruha pre nás."

Sidney Crosby, kapitán a útočník Pittsburghu: "Doma sme odviedli skvelú prácu a vedieme 2:0 na zápasy. Vieme, že v San Jose to bude veľmi ťažké, pretože oba zápasy potvrdili, že ide o vyrovnané tímy. Dnes som z 25 buly asi 24 pokazil, ale to najdôležitejšie vyšlo, z čoho mám radosť."

Mike Sullivan, tréner Pittsburghu: "Hráčov NHL od zvyšku sveta oddeľuje schopnosť podávať stabilné výkony. Myslím si, že Conor (Sheary) to už dokáže a nie je jediným mladým hráčom, ktorý dospel na túto úroveň. Každý hráč prechádza určitým vývojom a na každom je, ako rýchlo sa dokáže adaptovať. On to zvládol perfektne a preto podáva také výkony."

Joe Pavelski, kapitán a útočník San Jose: "Určite sme ukázali, že vieme hrať. Oba zápasy boli vyrovnané a nechýbalo veľa, aby sme vyhrali. Musíme našu hru posunúť ešte na vyššiu úroveň a to hneď od najbližšieho zápasu. Oni svoju úlohu doma zvládli, teraz je na nás, aby sme to dokázali takisto."

Peter de Boer, tréner San Jose: "V prvom zápase padlo rozhodnutie tri minúty pred koncom, teraz muselo o víťazovi rozhodnúť predĺženie. Pohreb sa odkladá, je pred nami ešte veľa hokeja."

Logan Couture, útočník San Jose: "Musíme hrať lepšie, ak chceme doma uspieť. Mrzí ma, že Crosby na buly podvádza a rozhodcovia to nechajú tak. Stalo sa to aj pri rozhodujúcom góle. Mali ho z buly poslať preč, ale nespravili to, asi preto, že je to on."