Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Podľa Sýkoru Šatan športovo nezapadá do tímu

Na snímke Miroslav Šatan, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Miroslav Šatan nefiguruje v oficiálnej nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na februárovú zimnú olympiádu v Soči.

Bratislava 16. januára (TASR) - Miroslav Šatan nefiguruje v oficiálnej nominácii slovenskej hokejovej reprezentácie na februárovú zimnú olympiádu v Soči, ale jeho účasť na hrách úplne vylúčená nie je. K stále aktuálnej otázke sa na 46. valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru vyjadril generálny manažér slovenskej reprezentácie Otto Sýkora, ktorý uviedol, že skúsený útočník športovo nezapadá do koncepcie tímu.

Vedenie reprezentácie sa s držiteľom všetkých štyroch slovenských medailí z MS skontaktovalo ešte v čase, keď nemal klub. Šatan však začal hrať až v decembri, keď sa dohodol so Slovanom Bratislava z KHL, no šéftrénera národného mužstva Vladimíra Vůjteka nepresvedčil natoľko, aby ho 7. januára uviedol v menoslove reprezentantov pre ZOH.

"Mira Šatana sme aj s trénerom Vůjtkom navštívili v novembri v New Yorku. Vtedy sa pripravoval individuálne a netušil, kedy si nájde klub. Bolo málo pravdepodobné, že by sa tak stalo do 18. decembra. Napokon bol na intervenciu Švédska a ďalších krajín posunutý termín konečnej nominácie na 7. január. Dovtedy Miro stihol odohrať iba 9 zápasov, v ktorých dal dva góly, pričom vo ôsmich nebodoval. Z toho sme vychádzali a to bol dôvod, prečo nebol Miro po športovej stránke nominovaný. Spoločne s trénerom Vůjtkom si Mira vážime, no momentálne sme ho do tímu nemohli zaradiť. Nezapadá nám do prvých dvoch pätiek, do ktorých by typologicky vyhovoval a do tretej a štvrtej máme iných hráčov," uviedol vo štvrtok generálny manažér reprezentácie.

Jeho teoretickú šancu dostať sa do tímu pre Soči však úplne nevylúčil: "Mira sme dali do zoznamu hráčov, ktorí by v prípade zranenia iných mohli na ZOH predsa len štartovať."

Sýkora ďalej kritizoval aj situácii, ktorá nastala po zverejnení nominácie práve v súvislosti so Šatanom. "Musím povedať, že slovenskí hráči z NHL pozorne sledujú, čo robia slovenské masmédiá po zverejnení nominácie. Tie sa snažia skompromitovať trénera Vůjtka. Nemáme z toho dobrý pocit. V Amerike sme s trénerom obišli hráčov v NHL a všetci sa na ZOH tešia. To pozitívne je, že chlapci reprezentujú a mrzí ich, do akých rozmerov to tu prerástlo. Vůjtek je najlepší tréner, akého tu teraz môžme mať. Spochybňovať jeho športovú fundovanosť by bolo zlé. Takisto sa nám nepáči, že od včera je spochybňované aj meno Zdena Cháru. Žiaľ, jeho si asi viac vážia ľudia v zahraničí než doma. Je považovaný za jedného z najlepších obrancov v NHL a ako povedal aj Tomáš Kopecký, je to najlepší kapitán, akého Slovensko môže mať. Rád by som to uzavrel tak, že Mira dnes po športovej stránke nevidíme v prvých dvoch formáciách, v ktorých by mohol ukázať svoju kvalitu," dodal Sýkora.

Slovenskí fanúšikovia už niekoľko dní diskutujú o tom, či za Šatanovým nenominovaním nie je stále nedoriešený spor medzi ním a Zdenom Chárom. Ten trvá od novembra 2012, keď v zápase medzi Levom Praha a Slovanom prišlo k zrážke oboch hráčov, po ktorej Šatan nehral viac ako rok. "Klamal by som, ak by som povedal, že veci medzi Mirom a Zdenom sú vyriešené. Rozhodovala však len športová výkonnosť," zopakoval Sýkora.