Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Tatar už nebojuje o zotrvanie v NHL, tréning začal v útoku s Dacjukom

Tomáš Tatar, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Tomáš Tatar strelil v minulej sezóne za Red Wings 19 gólov a s 39 bodmi bol šiestym najproduktívnejším hráčom tímu.

Traverse City 21. septembra (TASR) - Pozícia slovenského hokejového útočníka Tomáša Tatara pred štartom novej sezóny NHL je v Detroite Red Wings iná ako v minulých rokoch. Kým predtým chodil do kempu s cieľom zostať v tíme až do začiatku NHL, teraz má pozíciu istú a snaží sa vybojovať si čo najlepšie miesto vo formáciách, ktoré zostaví tréner Mike Babcock.

Tatar figuruje v plánoch Red Wings na novú sezónu a s istotou miesta v tíme prichádza aj sebavedomie. "Snažím sa vybojovať si čo najlepšie miesto v tíme. Som v inej situácii ako v minulých rokoch, keď som nemal istú pozíciu. Teší ma, že som si tým konečne prešiel a nemusím sa stresovať, či v tíme zostanem alebo nie. Cítim sa omnoho lepšie," povedal pre www.mlive.com Tatar, ktorý v minulej sezóne strelil za Red Wings 19 gólov a s 39 bodmi bol šiestym najproduktívnejším hráčom tímu.

Na snímke Tomáš Tatar
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Nadbytok útočníkov

Detroit mal v minulosti nadbytok útočníkov a Tatar sa nevedel dostať do tímu, hoci na farme v Grand Rapids podával veľmi dobré výkony. Do NHL naskakoval len v prípade, keď niekto vypadol pre zranenie. "Tento rok sa chcem viac koncentrovať na herný systém a chcem tímu čo najviac pomôcť. Verím, že sa nám bude dariť a potešíme našich fanúšikov," dodal Tatar po tréningu v centre v I.C.E. Arene.

Tréner Babcock ho zaradil na úvod prípravného kempu do formácie s Pavlom Dacjukom a Darrenom Helmom. Pôvodne mal byť v tomto útoku nováčik Anthony Mantha, ale najväčšia nádej Red Wings bude pre zlomeninu holennej kosti pauzovať 6 až 8 týždňov. "Pavel má zázračné ruky, snažím sa len držať hokejku na ľade a verím, že ma nájde. Helmer je ako lietadlo, je ho plný ľad. Dúfam, že nám to spolu pôjde," povedal Tatar na margo svojich spoluhráčov z útoku.

Tatar by mal pomôcť k úspechu

Tomáš Tatar, archcívne foto
Foto: TASR/AP
Tatar je jedným z hráčov, ktorý by mali v budúcnosti ťahať Detroit k úspechom. "Má veľmi dobrý charakter a dokáže tím pozitívne nakaziť. Okrem toho je veľmi šikovný s pukom, nechýba mu rýchlosť, je to dobrý hráč," pochválil slovenského hokejistu tréner Babcock a dodal: "Dacjuk a Zetterberg sú naše opory, ale potrebujeme ďalších hráčov, ktorí budú rozhodovať zápasy." Dvadsaťtriročný Tatar v lete podpísal s Detroitom trojročný kontrakt v hodnote 2,75 milióna dolárov na sezónu.

Slovenský útočník prezradil aj to, že plánuje v rodnej Dubnici postaviť športové centrum pre mladé nádeje. Tatar sa tak snaží splniť sľub svojmu otcovi, ktorý po dlhej chorobe zomrel v januári tohto roku. "Otcovi som sľúbil, že niečo spravím pre moje rodné mesto. Dubnica mi dala šancu rozbehnúť hokejovú kariéru a myslím, že je čas vrátiť mestu niečo späť. Preto som sa rozhodol, že postavím tréningové centrum," prezradil Tatar. Otvoriť ho plánuje na svoje narodeniny 1. decembra. "Chcem, aby ľudia a najmä deti mali kde zažiť veľa zábavy. V Dubnici vyrástli viacerí úspešní športovci na čele s Pavlom Demitrom a verím, že v budúcnosti vyrastú ďalšie osobnosti," dodal Tatar na záver.