Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia NHL

VIDEO: Tatar strelil hetrik, Detroit zdolal Chicago 4:1

Tomáš Tatar (21), ktorý strelil tri góly, oslavuje s Justinom Abdelkaderom a svojúm krajanom Tomášom Jurčom (26) Foto: TASR/AP

Výborné výkony a góly slovenského reprezentanta si všimli aj americkí komentátori.

New York 24. septembra (TASR) - Slovenský hokejový reprezentant Tomáš Tatar sa prezentoval výborným výkonom v noci na štvrtok, keď v prípravnom predsezónnom zápase zámorskej NHL svojho Detroitu Red Wings zariadil hetrikom triumf nad Chicagom Blackhawks 4:1. V drese hostí nebodoval ani jeden zo štvorice slovenských legionárov. Spoluprácu so slovenskými krídelníkmi si po zápase nevedel vynachváliť skúsený kanadský center Brad Richards.




Trojgólový Tatar si bez debaty vyslúžil honor prvej hviezdy duelu. Za necelých 16 minút na ľade si tri z jeho štyroch striel našli cestu do siete Chicaga. "Snáď som si niečo ušetril aj na základnú časť ligy," smial sa po zápase 24-ročný slovenský reprezentant, ktorý otvoril skóre v 12. minúte po behkehndovej prihrávke Richardsa a svižnej strele spomedzi kruhov. V tretej časti potom zblízka dorazil do bránky strelu Richardsa a hetrik zavŕšil 94 sekúnd pred sirénou gólom do prázdnej bránky spoza modrej čiary.

Gólový inštinkt Tatara nadchol aj 35-ročného Richardsa, ktorý v uplynulej sezóne hral práve za Chicago a v lete sa sťahoval do Detroitu. "On presne vie ako skórovať a to sa mi páči. Najprv ukázal skvelú strelu, potom sa zasa nebál ísť do predbránkového priestoru, hoci nie je najväčší chlap. Ide do toho s rozumom. Minulú sezónu dal 29 gólov, takže očividne vie ako sa dostať pred bránku a potom aj ako sa tam správať," chválil Tatara pre zámorské médiá Richards.

A nezabudol ani na Jurča, hoci jeho meno sa v gólovom sumári neobjavilo ani pri gólových asistenciách. Rovnako ako jeho spoluhráči z útoku mal ale na konte tri plusové body. "Úvodný gól bola najmä jeho zásluha," zdôraznil Richards. "Zamestnal obrancov a umožnil tak mne a Tatarovi prihrať si. Ak by to neurobil, asi by sa nám to nepodarilo. Bola to veľká pomoc."

Jurčo sa do "lajny" k Richardsovi a Tatarovi dostal po zranení Darrena Helma. Dvadsaťdvaročný útočník cíti dôveru od nového kouča Jeffa Blashilla, ktorý ho viedol v nižšej AHL v drese Grand Rapids v sezóne 2013/2014, keď Jurčo v 32 dueloch nazbieral 32 bodov a vyslúžil si pozvánku do prvého tímu. Minulá sezóna ale Jurčovi nevyšla podľa predstáv, v 63 zápasoch dal iba tri góly a prepadol sa do štvrtého útoku Detroitu. "Nebavme sa o tom. Zabudnime na minulosť, je tu nová sezóna a tá bude pre mňa dobrá," povedal Jurčo po dueli s Chicagom. "Vieme, že 'Jurky' má skvelé ruky a je dobrý útočník. Len sa tu musí etablovať. Má veľkú šancu zostať v tíme a dúfam, že o ňu zabojuje," povzbudil svojho kamaráta Tatar.

Z kvarteta Slovákov v kempe Chicaga nastúpil v stredu iba Tomáš Kopecký. Odohral 16:01 min, mal dve strely a pripísal si dve trestné minúty. Marián Hossa, Marko Daňo a Ľubomír Višňovský do súboja nezasiahli.

Výsledky prípravných stretnutí NHL:
Buffalo - Ottawa 2:5, NY Islanders - New Jersey Devils 2:1
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 4:1 /Tatar za domácich 3+0/
Nashville Predators - Tampa Bay Lightning 5:2
Edmonton Oilers - Winnipeg Jets 3:2