Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Na veľtrhu v Nitre sa prezentuje 160 firiem z 11 krajín

Najvýznamnejšie značky a firmy z oblasti vykurovania, vetrania, klimatizačnej, meracej, regulačnej, sanitárnej a ekologickej techniky sa prezentujú na 17. ročníku veľtrhu AQUA-THERM 2015 na výstavisku Agrokomplexu v Nitre 10. februára 2015. Na snímke stánok firmy FV plast. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Odborný veľtrh vykurovacej, ventilačnej, klimatizačnej, meracej, regulačnej, sanitárnej a ekologickej techniky je určený širokej verejnosti i odborníkom a potrvá do 13. februára.

Nitra 10. februára (TASR) – Celkovo 160 vystavovateľov z 11 krajín sa prezentuje na 17. medzinárodnom veľtrhu Aqua-Therm, ktorý sa dnes začal na výstavisku Agrokomplexu v Nitre. Zhruba 70 % vystavovateľov tvoria slovenské firmy, 25 % české a zvyšok spoločnosti z Chorvátska, Litvy, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Talianska a Ukrajiny. Vystavovatelia sa prezentujú na ploche 8000 štvorcových metrov, informoval Michal Drážďanský zo spoločnosti MDL Expo, s.r.o., ktorá je organizátorom veľtrhu. Odborný veľtrh vykurovacej, ventilačnej, klimatizačnej, meracej, regulačnej, sanitárnej a ekologickej techniky je určený širokej verejnosti i odborníkom a potrvá do 13. februára.



Veľtrh v rámci sprievodných podujatí reaguje na aktuálne témy v odbore a zároveň načrtáva možnú budúcnosť. V centre pozornosti je energetická účinnosť predovšetkým v súvislosti s novým zákonom o energetickej efektívnosti, ktorý prinesie mnoho noviniek. Kľúčovou témou je podpora malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach a čerpania dotácií z Európskych investičných a štrukturálnych fondov prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. "Nezabudli sme ani na tému legislatívy predovšetkým v súvislosti so spomínaným novým zákonom o energetickej efektívnosti a otázky súvisiace s plynom," skonštatoval Drážďanský.



Tohtoročný veľtrh sa koná v očakávaní rastu prác v stavebníctve, v zlepšení vzdelávacích aj cenových podmienok, skonštatoval cechmajster Cechu vykurovania, tepelnej techniky a inštalácií Ľuboslav Jánoš. "Zo štruktúry zákaziek v stavebníctve ako aj informácií o zavádzaní duálneho vzdelávania do praxe podľa môjho názoru nie je možné v našom prostredí očakávať reálne zlepšenie pre živnostníkov, malé a stredné podniky. Preto je potrebné využiť možnosti, ktoré veľtrh poskytuje, najmä informovanosť o nových výrobkoch a o ich využití v praxi," skonštatoval Jánoš.