Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Diecéznu svätyňu v Hronskom Beňadiku vyhlásili za baziliku minor

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Dnes už bazilika minor v Hronskom Beňadiku má bohatú históriu. Chrám postavili v 14. storočí.

Hronský Beňadik 28. júna (TASR) - Súčasťou programu diecéznej kňazskej rekolekcie, ktorá sa v piatok uskutočnila v Hronskom Beňadiku, bola aj slávnostná bohoslužba zo slávnosti Božského Srdca Ježišovho vo farskom chráme - diecéznej svätyni. V jej úvode prečítali apoštolské breve Svätého Otca Františka, na základe ktorého bol farskému kostolu – diecéznej svätyni v Hronskom Beňadiku udelený titul bazilika minor.

"Súčasne bolo oznámené meno nového rektora baziliky, ktorým sa stal generálny vikár Nitrianskej diecézy Mons. Peter Brodek. Diecézna svätyňa v Hronskom Beňadiku tak nadobudla služby a úlohy vlastné bazilike v liturgii a pastorácii, ale aj duchovné dobrodenia spojené s týmto označením chrámu," informoval hovorca Nitrianskeho biskupstva Tibor Ujlacký.

Dnes už bazilika minor v Hronskom Beňadiku má bohatú históriu. Chrám postavili v 14. storočí. "V roku 1483 dostalo miestne benediktínske opátstvo od kráľa Mateja Korvína I. relikviu Kristovej krvi, čo je kúsok starého plátna s kvapkami Kristovej krvi. Kráľ Matej I. dostal túto relikviu pravdepodobne od pápeža Pavla II. ako poďakovanie za pomoc v boji proti Turkom. Opáti sa rozhodli, že v interiéri kostola vyhradia pre relikviu špeciálnu časť, kde bude uctievaná. Postavili pre ňu osobitnú kaplnku," priblížil Ujlacký.

Nitriansky biskup 25. novembra 2018 vyhlásil chrám za diecéznu svätyňu. Veriaci, ktorí navštívia túto svätyňu a nábožne sa v nej zúčastnia na posvätných obradoch alebo sa aspoň nábožne pomodlia pred relikviou Kristovej krvi modlitbu Pána a vyznanie viery, získajú za obvyklých podmienok čiastočné odpustky.

Na Slovensku je celkom 11 chrámov s titulom bazilika minor. Z toho v Nitrianskej diecéze popri Katedrále sv. Emeráma v Nitre k nej pribudla aj druhá v Hronskom Beňadiku.

Bazilika je prvým typom kresťanského kostola. Po stavebnej stránke ju kresťania prevzali od Rimanov, ktorí názvom basilica označovali kráľovské a cisárske budovy. Titul basilica je od stredoveku aj čestným titulom.

V súčasnosti sa podľa Ujlackého tento titul používa na označenie chrámov postavených v bazilikálnom architektonickom štýle alebo pre chrámy, ktorým sa tento názov dostal ako čestný titul vzhľadom na ich staroveký pôvod, význam, intenzitu a rozsah pastoračnej činnosti. Basilica minor, bazilika menšia, je pápežský čestný titul pre významné kostoly na celom svete.