Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Členovia Konfederácie politických väzňov si pripomenuli Akciu K2

Pietna spomienka Konfederácie politických väzňov na usmrtených a uväznených pri pokuse o útek do zahraničia v období komunistického režimu v Devíne pri pamätníku Brána slobody. Bratislava - Devín, 25. októbra 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Slávnostnou svätou omšou v Kaplnke svätého Andreja Svorada na Zobore v Nitre si dnes členovia Konfederácie politických väzňov Slovenska pripomenuli udalosti z noci z 3. na 4. mája 1950.

Nitra 6. mája (TASR) – Slávnostnou svätou omšou v Kaplnke svätého Andreja Svorada na Zobore v Nitre si dnes členovia Konfederácie politických väzňov Slovenska pripomenuli udalosti z noci z 3. na 4. mája 1950, kedy komunistický režim v bývalom Československu spustil Akciu Kláštory 2. Tá bola druhou etapou násilného vyvezenia rehoľníkov z kláštorov.

Podľa údajov Konferencie biskupov Slovenska bolo Akciou K z 13. apríla a Akciou K2 z 3. a 4 mája 1950 postihnutých celkovo 1180 rehoľníkov z 15 reholí, ktorí žili v 76 kláštoroch. Členovia reholí boli postupne sústredení do kláštorov v Močenku, Hronskom Beňadiku, Podolínci, Kostolnej a v Báči. Režim v týchto sústreďovacích kláštoroch sa riadil podľa pravidiel blízkych väzniciam. Komunikácia s vonkajším svetom bola úplne vylúčená, alebo sa obmedzovala na minimum.

Po Akcii K zameranej na mužské kláštory sa komunistický režim sústredil aj na ženské rehole, ktoré boli likvidované 29. augusta v rámci Akcie R. Celkovo bolo v dňoch 28. až 31. augusta 1950 sústredených 1962 rehoľníčok a obsadených 137 objektov. Rehoľníčky boli presunuté do 16 sústreďovacích kláštorov. Ďalších viac ako 1600 sestier však ostalo pracovať v nemocniciach, pretože režim za ne nemohol nájsť adekvátnu náhradu.