Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

DAB v Nitre uvádza premiéru inscenácie Hlava XXII

Na snímke Martin Nahálka (vľavo) a Marián Viskup počas generálnej skúšky inscenácie Hlava XXII. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hra rozpráva príbeh o ľuďoch, ktorí sa v prostredí armády a hrôz vojny dobrovoľne vzdávajú svojej slobody pre prísne strážené, nezmyselné a nepochopiteľné pravidlá.

Nitra 8. marca (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvádza v piatok premiéru inscenácie Hlava XXII. Divadelnú adaptáciu slávneho románu Josepha Hellera prináša nitrianske divadlo ako druhé na Slovensku, po viac ako tridsiatich rokoch od jej prvého a doposiaľ jediného uvedenia. V úprave a réžii Jána Luterána sa divákom predstaví podstatná časť najmladšej generácie súboru.

Hlava XXII je považovaná za jedno z najznámejších literárnych diel 20. storočia. „Reaguje na skúsenosti z 2. svetovej vojny, ktorej sa autor aktívne zúčastnil. Nekompromisne pomenúva absurdné mechanizmy spoločnosti, v ktorej akékoľvek predpisy či nariadenia značne prekračujú všetko ľudské,“ hovoria o inscenácii jej tvorcovia.

Hra rozpráva príbeh o ľuďoch, ktorí sa v prostredí armády a hrôz vojny dobrovoľne vzdávajú svojej slobody pre prísne strážené, nezmyselné a nepochopiteľné pravidlá. „Výnimkou je hlavná postava, vojak Yossarian, ktorý hľadá možnosti, ako sa z tejto situácie vymaniť. Sám pritom nereprezentuje hrdinu bez bázne a hany, génia či vyvolenca, alebo len celkom obyčajného človeka, ktorý sa pokúša žiť a prežiť bez dogiem, na základe vlastných predstáv a pravidiel,“ povedal o hre dramaturg Miro Dacho.