Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Duslo Šaľa uvažuje o výstavbe stabilizačných bytov pre zamestnancov

Duslo Šaľa, a.s., 6. februára 2015. Na snímke výroba čpavku. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Spoločnosť zamestnáva zhruba šesť percent práceschopného obyvateľstva v Šali.

Šaľa 16. februára (TASR) – Pri riešení problému s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily sa akciová spoločnosť Duslo Šaľa nespolieha na duálny systém vzdelávania. Spoločnosť ide vlastnou cestou výchovy budúcich pracovníkov, skonštatoval riaditeľ spoločnosti Petr Bláha.

„Školstvo je v takom stave, v akom je, mne neprislúcha hodnotiť stav školstva na Slovensku. Duálny systém môže napomôcť, no nie som presvedčený o tom, že tak ako je navrhnutý, dokáže vyriešiť problémy zamestnávateľov,“ skonštatoval Bláha. Je presvedčený, že prevzatie modelu aktuálne platného systému duálneho vzdelávania z Rakúska alebo Nemecka, ktorý je zásadným spôsobom odlišný od slovenského modelu, by bolo platnejšie. „Budeme radi, ak nás štát podporí, no nemôžeme čakať. Aj keby hneď duálny systém vzdelávania začal fungovať od tohto školského roka, budúce kvalifikované sily budú k dispozícii najskôr o sedem až desať rokov, kým okrem teoretickej prípravy získajú aj praktické znalosti,“ povedal Bláha.

Riaditeľ Dusla Šaľa je presvedčený, že problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily majú všetky veľké i malé firmy. Zo zhruba 106.000 vysokoškolákov na Slovensku študuje 80 percent humanitné smery. „Je jasné, že v budúcnosti nebude mať kto obsluhovať rôzne technické zariadenia. Školy dnes produkujú mraky psychológov, sociológov a ekonómov, no veľký problém bude s technickými a výrobnými profesiami.“

Aj preto si chce Duslo vychovávať budúcich vlastných pracovníkov už spomedzi detí v školskom veku. Pracovať chce nielen s deťmi vlastných zamestnancov, ale aj s deťmi z blízkeho regiónu. „V systéme stredného a učňovského školstva ponúkame dotácie, výhody vyplývajúce aj z budúceho duálneho systému, to znamená pracovné oblečenie, vybavenie, štipendium, stravovanie. Pre najlepších študentov, ktorí sa zaviažu, že u nás budú v budúcnosti pracovať, vytvoríme motivačné podmienky,“ tvrdí Bláha.

Duslo nadviazalo spoluprácu so Spojenou školou v Šali, kde už v tomto školskom roku plánovalo otvoriť odbor zameraný na chémiu a  na strojárstvo. Podarilo sa otvoriť jeden spoločný strojársky odbor. Bláha je presvedčený, že na obsluhu nových moderných technológií si firma nevystačí len s ľuďmi z regiónu. Pracujúcu inteligenciu chce získavať z celého Slovenska. „Pre nás to znamená, že budeme musieť ísť aj do bytovej výstavby, ponúknuť zamestnancom stabilizačné byty,“ skonštatoval.

Duslo Šaľa, a. s., zamestnáva v súčasnosti 2040 zamestnancov. Ďalšie stovky ľudí pracujú v dodávateľských a subdodávateľských firmách. Duslo zamestnáva zhruba šesť percent práceschopného obyvateľstva v Šali.