Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Éva Nágel predstaví na autorskej besede svoj rodinný príbeh

Ilustračná snímka Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V diele opísala príbeh svojej rodiny, ktorý sa odohrával medzi oboma svetovými vojnami, pričom v nich prihliada na sociálno-hospodárske podmienky, občianske zmýšľanie a spôsob života v tomto období.

Foto: TASR

Šahy 2. augusta (TASR) - Spisovateľka a rodáčka z obce Lontov v okrese Levice Éva Link Ferencné Nágel, v súčasnosti žijúca v Nemecku, predstaví v Mestskej knižnici v Šahách 4. augusta o 16.00 h príbeh svojej rodiny. Ako TASR informovala pracovníčka šahanskej knižnice Magdaléna Majorošová, autorka svoj príbeh premietla do knihy s názvom Na okraji priepasti.

V diele opísala spomienky na príbeh svojej rodiny, ktorý sa odohrával medzi oboma svetovými vojnami, pričom v nich prihliada na sociálno-hospodárske podmienky, občianske zmýšľanie a spôsob života v tomto období. "V knihe predstaví svoje spomienky na druhú svetovú vojnu, holokaust a hrôzy genocídy, ktoré sa odohrávali. Takisto spomína na to, ako tieto hrôzy prežila v táboroch a ako sa skrývala medzi obyvateľstvom, pričom pokračovala vo svojom boji o neistú budúcnosť. Okrem toho v nej upozorňuje na stále sa v tom čase zvyšujúcu nenávisť a extrémistické pohľady, pričom kniha je aktuálna aj v pre súčasné nálady spoločnosti," povedala Majorošová.

Link Ferencné Nágel, ktorá sa tento rok dožíva 90 rokov, svoje štúdium začala práve v Lontove a v stredoškolskom štúdiu pokračovala na Gymnáziu v Šahách. "Druhá svetová vojna však prerušila jej štúdium v maďarskom jazyku, pričom zmaturovala až po jej ukončení v slovenčine. Doktorské vysokoškolské štúdium absolvovala v Bratislave, kde po štúdiu pracovala vo farmaceutickom ústave ako asistentka. Odtiaľ jej však možnosť spoznávať svet odďaľovali z dôvodu jej kapitalistického pôvodu. Neskôr sa jej s pomocou profesora T. R. Niederlanda podarilo získať laboratórne a lekárske špecializácie, pomocou ktorých pracovala ako doktorka v laboratóriách polikliník. V roku 1966 emigrovala do Izraela, neskôr odišla žiť do Švajčiarska a napokon sa usadila v Nemecku. Od roku 1994 je na dôchodku a v súčasnosti žije v nemeckom meste Dortmund," ukončila.