Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Galéria hudby uvedie koncert zoskupenia Berlin Piano Quartet

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V Nitre zahrá huslista Christophe Horák, violista Micha Afkham, violončelista Bruno Delepelaire a klaviristka Kim Barbier diela Wolfganga Amadea Mozarta, Alfreda Schnittkeho a Roberta Schumanna.

Nitra 16. októbra (TASR) – Koncertom zoskupenia Berlin Piano Quartet bude 19. októbra v Nitrianskej galérii pokračovať pravidelný cyklus Galéria hudby. V Koncertnej sále Župného domu zahrá huslista Christophe Horák, violista Micha Afkham, violončelista Bruno Delepelaire a klaviristka Kim Barbier diela Wolfganga Amadea Mozarta, Alfreda Schnittkeho a Roberta Schumanna.

Ako uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie, traja hráči na sláčikových nástrojoch z Berlínskej filharmónie a francúzska klaviristka sa spojili, aby mohli rozvinúť repertoár pre klavírne kvarteto. „Ich hlavným zámerom je oboznámiť publikum s menej známymi dielami pre toto zoskupenie. Hudobníci kladú veľký dôraz na inovatívny a jedinečný prístup interpretácie, ktorá je do značnej miery inšpirovaná bohatými skúsenosťami získanými v Berlínskej filharmónii. Nielen chuť experimentovať a nachádzať jedinečný moment, ale i spolupráca s vynikajúcimi hudobníkmi, dirigentmi a skladateľmi súčasnosti má ďalekosiahly vplyv na výsledný hudobný tvar tohto kvarteta,“ skonštatovala Vadelová.

Ako doplnila, cyklus Galéria hudby je súbor komorných koncertov zameraných na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období a súčasnej hudby. Zámerom dramaturgie podujatia je prezentovať významné diela zo sólovej i komornej hudby a prispieť k rozvoju kultúrneho života v nitrianskom regióne.