Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Hasiči z 3 krajín súťažia vo vyslobodzovaní ľudí z havarovaných áut

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) majú takéto súťaže veľký význam, pretože v súčasnosti až 60 percent všetkých výjazdov profesionálnych hasičov smeruje práve k dopravným nehodám.

Nitra 4. októbra (TASR) - Na nitrianskom výstavisku Agrokomplex sa v piatok zišlo hasičské družstvá z troch štátov, aby si zmerali sily vo vyslobodzovaní osôb z havarovaných vozidiel. Na druhom ročníku krajskej súťaže sa okrem hasičov z Nitrianskeho kraja stretli aj ich kolegovia z Banskej Bystrice, Galanty, z Čiech a Maďarska.

Úlohou súťažiacich bude za čo najkratší čas a správnym spôsobom vyslobodiť figurantov z havarovaných áut. „Sú vytvorené modelové situácie, tak, ako sa s nimi hasiči stretávajú v reálnom živote. Budú mať vo vozidle figuranta, ktorého musia v časovom limite dostať von stanovenými postupmi. Je tam rozhodcovský zbor, ktorý tieto postupy hodnotí, narátajú sa body a družstvo s najlepším výsledkom zvíťazí. Hodnotí sa taktika, prístup k vozidlu, prístup k postihnutej osobe a tiež správne poskytovanie predlekárskej pomoci,“ uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR Pavol Nereča.

Podľa ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) majú takéto súťaže veľký význam, pretože v súčasnosti až 60 percent všetkých výjazdov profesionálnych hasičov smeruje práve k dopravným nehodám. „A vtedy rozhodujú minúty a sekundy, aby zachraňovali zdravie a životy ľudí, ktorí v aute sedia. Minulý rok sme aj napriek snahe a operatívnej činnosti polície evidovali 14.000 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 229 ľudí. Je to historicky druhé najlepšie číslo za posledných desať rokov, čo sa týka štatistiky dopravných nehôd s následkom usmrtenia. Neustále pracujeme v rámci Policajného zboru aj HaZZ-u, aby to číslo bolo stále nižšie, pretože ľudský život je to najcennejšie, čo máme,“ dodala Saková.