Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Nitriansky kraj

Levice plánujú zrekonštruovať bývalú židovskú školu

Na snímke budova bývalej židovskej školy v Leviciach, ktorú plánuje mesto zrekonštruovať. Levice, 5. mája 2017. Foto: TASR/Andrej Budai

Pri financovaní projektu by samospráva chcela využiť grantové zdroje.

Levice 5. mája (TASR) - Bývalú židovskú školu za synagógou v Leviciach, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou vo vlastníctve mesta, má samospráva v pláne zrekonštruovať. Ako TASR informoval zástupca primátora mesta Ján Krtík, tento plán by sa mohol zrealizovať do jedného či dvoch rokov.

Podľa jeho ďalších slov levické mestské zastupiteľstvo má v rámci programu rozvoja mesta naplánovanú aj obnovu bývalej židovskej školy. "Pre naplnenie tohto cieľa je spracovaná štúdia, pričom v súčasnosti sa pracuje na projektovej dokumentácii. Keďže samotná bývalá škola je súčasťou už zrekonštruovanej synagógy, renováciou školy by sme získali kompletný multifunkčný priestor pre kultúrne aktivity v meste. Už len samotná synagóga sa v súčasnej podobe stala vyhľadávaným miestom pre návštevy aj menšie kultúrne podujatia," vyjadril sa Krtík.

Zámer rekonštrukcie školy spočíva v niekoľkých krokoch. "Radi by sme tento cieľ realizovali tak, aby sme využili všetky priestory, ktoré sú tam k dispozícií. Znamená to aj rekonštrukciu pivničných priestorov pod samotnou školou, kde by sa mohli vybudovať skladové priestory so šatňami pre účinkujúcich spolu so sociálnym zázemím. Uvažuje sa aj o vybudovaní výťahu v tejto budove. V dvoch nadzemných podlažiach by sa v každej z nich mali nachádzať dve multifunkčné miestnosti, ktoré by mali byť variabilné. Tie by mali byť k dispozícii záujemcom o rôzne kreatívne aktivity. Bol by tam vytvorený priestor napríklad pre malé divadelné formy, kurzy, semináre, tvorivé dielne, dal by sa využiť aj na galériu a pod.," dodal.

Podľa projektu by židovská škola mala byť prepojená so synagógou na druhom nadzemnom podlaží. "Projektová dokumentácia počíta so zázemím pre vystupujúcich a pre hercov, ktoré v súčasnosti nie je v priestoroch synagógy celkom vyhovujúce. Týmto plánom by sa aj v tejto oblasti vytvoril želaný komfort," povedal zástupca primátora.

Ďalším zámerom mesta je vytvoriť ďalšie priestory pre krúžkovú činnosť či ďalšie vzdelávacie aktivity. "Neustále nás oslovujú rôzne občianske združenia, školy a ďalší, ktorí hľadajú priestory pre záujmovú činnosť. Ak by sa nám tento zámer podaril, výrazným spôsobom by sme tieto aktivity podporili," poznamenal.

Pri financovaní projektu by samospráva chcela využiť grantové zdroje. "Upriamujeme pozornosť na zdroje z Finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. Čakáme na výzvy, ktoré by sa mohli objaviť v priebehu tohto či budúceho roka. Druhou možnosťou je, že by sme mohli využiť našu dobrú spoluprácu s partnerským mestom Érd z Maďarska, v rámci ktorej by sme túto rekonštrukciu zahrnuli do programu cezhraničnej spolupráce Interreg. Radi by sme rozšírili sieť našich partnerských miest, preto chceme osloviť niekoľko nórskych mestských samospráv. Nielen preto, že by sme do tohto projektu chceli získať partnera, ale myslíme si, že takáto spolupráca by mohla byť užitočná aj v oblasti životného prostredia, kultúrneho dedičstva, vzdelávania či podpory tretieho sektora," ukončil.