Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Mestská hromadná doprava v Komárne je čoraz menej využívaná

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V tomto roku bude opätovne vypísaná súťaž na jej zabezpečenie. Tá určí smer poskytovania autobusovej služby v Komárne.

Komárno 5. apríla (TASR) - Stále menej obyvateľov mesta Komárno využíva mestskú hromadnú dopravu (MHD), čo má za následok čoraz väčšiu záťaž na mestskú pokladňu v súvislosti s jej zabezpečovaním. Ako TASR informoval hovorca Mestského úradu v Komárne Róbert Králik, v tomto roku bude opätovne vypísaná súťaž na jej zabezpečenie. Tá určí smer poskytovania autobusovej služby v Komárne.

"Samospráva popularizuje autobusovú prepravu viacerými rozvojovými aktivitami. Zmluva doterajšieho prepravcu, spoločnosti Arriva, platila tri roky a následne sa predĺžila o rok do konca tohto roka. V tomto roku sa preto vyhlási verejné obstarávanie, ktoré zabezpečí podmienky dopravy na nadchádzajúcich desať rokov," povedal Králik.

Vyhodnotili sa predchádzajúce roky spolupráce samosprávy so spomínanou spoločnosťou pre stanovenie nových požiadaviek, keďže spôsob využívania verejnej dopravy sa v Komárne výrazne mení. "Výsledky uplynulých štyroch rokov nie sú príliš nádejné. Čoraz menej ľudí využíva mestské autobusy, za sledované obdobie poklesli príjmy z cestovných lístkov o 60.000 eur. V zmysle zmluvy s prepravcom ceny cestovných lístkov, ako aj počet spojov stanovujú poslanci zastupiteľstva. Avšak rozdiel medzi príjmami a výdavkami musí hradiť mesto," dodal hovorca.

Okrem toho vzrastá aj cena opráv starších autobusov. "V súčasnosti Komárno využíva na MHD jeden veľký 26-ročný autobus, dva stredne veľké trojročné a jeden deväťročný menší autobus," dodal Králik.

Samospráva musí podporiť tento ekologicky šetrný spôsob cestovania, a to najmä z dôvodu rastúceho počtu automobilov. "Z úspešného projektu sa obnovila fasáda a zateplila budova centrálnej autobusovej stanice za približne 90.000 eur. Z financií programu cezhraničnej spolupráce Interreg by sme chceli zrekonštruovať aj samotnú autobusovú stanicu a modernizovať budovu aj zvnútra. Chceli by sme inštalovať viacero digitálnych panelov aj na menšie zastávky," poznamenal zástupca primátora Béla Keszegh.

Podľa Keszegha by v prípade úspechu pripravovaného projektu mohol medzi Komárnom a maďarským Komáromom premávať pravdepodobne bezplatný elektrobus. "Mesto zanalyzuje aj príklady z iných miest, aby sa plán na nadchádzajúce desaťročné obdobie podarilo vypracovať čo najefektívnejšie," ukončil viceprimátor.